Heavy and light 

Snoeren als decoratie, licht dat een tafelblad lijkt en een zomerhoed als lampenkamp. Al vanaf de oprichting in 1962 verrast het Italiaanse Flos met ontwerpen die de fantasie prikkelen. De creativiteit van bekende namen als Achille, Pier Giacomo, Castiglioni, Philippe Starck en vele andere internationaal geprezen designers maken dat dit merk design, kunst en effectiviteit verenigt. Een van de ontwerpers, waar ze mee samenwerken, is Michael Anastassiades. Een man die is geobsedeerd door stenen.  

Hij woont in Londen, is opgegroeid in Nicosia en ontmoette de chairman van Flos, Piero Gandini, op de achterbank van een taxi. Dat is enkele jaren geleden. Nu is Michael Anastassiades in Amsterdam om zijn String Lights en IC Lights in Nederland te introduceren. Ze vormen samen met de OK Lamp van Konstantin Grcic, de Chapo van Philippe Starck en de Ipnos van Rossi Bianchi de nieuwste aanwinsten van het bedrijf dat een van de grootse pioniers is in het Italiaanse industriële design. 

Trein 

Ooit gestart als civiel ingenieur heeft Michael Anastassiades iets met materialen en vormen. Hij zoekt puurheid en verzamelt al van jongs af aan stenen. Die neemt hij van overal ter wereld mee om in zijn eigen huis ten toon te stellen. ‘Meestal in de handbagage en dan gedraag ik me alsof die heel licht is. Wat mij daaraan boeit? Elke steen is uniek.’ Die gedachte  speelde in zijn achterhoofd toen hij licht ging ontwerpen voor zijn eigen monumentale pand in Londen. Hij gebruikte het idee dat licht de ruimte kan verdelen. Iets dat hij terugzag bij de elektriciteitsleidingen van de trein. ‘Hoe die de palen verbinden en tegelijk het landschap opdelen, heeft haast iets poëtisch. Dat wilde ik in het interieur brengen.’ Zo nodigen de snoeren van de String Lights van deze Cypriotische ontwerper uit tot het creëren van eigen vormen en structuren. ‘Soms krijg ik wel eens een bericht van iemand die iets heel bijzonders heeft geschapen. Dat iemand er een eigen draai aan geeft, ‘makes me smile.’  

Zelf heeft hij de String Lights in de woonkamer boven de tafel hangen, maar eigenlijk passen ze overal. Er is geen aansluitpunt nodig, omdat je het snoer van het stopcontact gewoon naar de plek spant waar je de lamp wilt hebben. Een lamp die past binnen de filosofie van Flos dat lichtarchitectuur vernieuwend moet zijn. Het Italiaanse merk maakt zich sterk voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe materialen en lichtbronnen door gebruik te maken van de nieuwste technologieën. Van sommige van deze bezit Flos zelfs het patent voor de lichtsector. Zo bestaat bij de OK lamp van Konstantin Grcic de lichtbron uit een ultradun LED oppervlak dat de speciale technologie ‘edge-lighting’ ondersteunt. Hierbij is de LED aangebracht in de perimeter van de cirkel en kan de lichtstraal, dankzij een systeem om het licht te geleiden toch het hele oppervlak verlichten. De verticale glijdfunctie van de kap van de lamp over de stalen kabel is een ode aan  Achille Castiglioni’s iconische lamp Parentesi. 

Jongleren 

Net als de andere ontwerpers die voor Flos werken, heeft Michael Anastassiades een  hele eigen visie op lichtdesign. Daarin neemt hij duidelijk zichzelf en zijn eigen achtergrond mee. Dat is misschien wel het best zichtbaar in de IC Lights. Daarbij balanceren de bolvormige lampen op staven alsof ze er elk moment af kunnen rollen. ‘Ik kwam op dat idee toen ik een jongleerder zag die de ballen zo perfect liet ronddraaien dat ze stil leken te liggen.’ Zelf zoekt hij zijn hele leven al naar balans. ‘Ik heb altijd twee uitersten nodig om me prettig te voelen. Ik houd er bijvoorbeeld van midden in de drukte van Londen te wonen. Al die prikkels heb ik nodig voor mijn creativiteit.‘  

Nieuw van Flos 

Naast de String Lights en IC Lights van Michael Anastassiades en de OK Lamp van Konstantin Grcic introduceert Flos ook de Chapo van Philippe Starck. Deze lamp bestaat uit een chromen staander waarop een pet of hoed rust. Een grappig object dat natuurlijk ook kan worden gebruikt voor eigen hoeden of petten. Nieuw is ook de Ipnos van Nicoletta Rossi and Guido Bianchi. Deze met staven gevormde kubus is open en het diffuus verspreide licht maakt de structuur haast onzichtbaar en perfect geïntegreerd in de ruimte. De lamp is binnen en buiten te gebruiken en wordt optioneel geleverd met een wit tafeltje waarop deze kan staan.   

Kijk voor meer informatie over Flos en Michael Anastassiades op www.flos.nl.   

Geschreven op

Naar het overzicht

Met aandacht luisteren

Een audiosysteem dat vanuit alle hoeken je zintuigen prikkelt, een televisie die je thuis een bioscoopervaring geeft: Bang & Olufsen staat... Lees meer »

Outfits met impact

Prachtige stoffen, geraffineerde breisels, mooie warme kleuren; dit winterseizoen laat She’s Different in Rijssen je weer verbazen met een... Lees meer »

Urban design

Een goede inrichting is een mix van oude en nieuwe voorwerpen, verfijnd en eenvoudig, kostbaar en alledaags. Dat geeft je huis het unieke... Lees meer »

Het buitenleven leuk maken

Een oer-Hollands designmerk voor het buitenleven verovert de outdoorbranche. Sinds 2017 heeft Bubalou haar positie als lifestyle merk met... Lees meer »

DePadova Flagshipstore door Studio van ‘t wout

Een primeur voor Nederland; DePadova Flagshipstore is nu te vinden in Den Haag. Studio van ʼt Wout haalde deze Italiaanse design meubelen... Lees meer »

Ongewoon gewoon

Haar eerste ontwerp niette ze in elkaar met bloemenfolie op een pop. En nog altijd weet de Venlose modestyliste Monique Désar van niets... Lees meer »

All things lila

Dat lila zeker niet braaf hoeft te zijn, bewijzen verschillende topontwerpers. Onze favoriete items in de mooiste pastelkleur van deze zomer.... Lees meer »

‘Ik creëer een droomwereld, een utopie’

Ontwerper Claes Iversen heeft niet stilgezeten: naast het ontwerpen van couture die geliefd is bij een hele stoet aan bekende vrouwen, onder... Lees meer »

Nature is BACK!

Trendwatchers zijn duidelijk: back­to-nature wordt dé nieuwe trend voor 2021. Rust is het sleutelwoord. Dat zien we met name aan de kleuren... Lees meer »

De Gustav-familie

In 1991 richtte meubelontwerper Gerard van den Berg zijn Label op. Het bedrijf is gespecialiseerd in hoogwaardige gestoffeerde zitmeubelen;... Lees meer »

Een interieur dat rust brengt

Niets is zo persoonlijk als de inrichting van je huis. Hoe fijn is het dan om het interieurdesign over te laten aan twee specialisten die... Lees meer »

Zomertijd

Zomertijd! Dagen waarin het leven binnen en buiten ontspannen in elkaar overvloeit. Eindeloos genieten met duurzaam tuinmeubilair wat lang... Lees meer »

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »

Colourfull Line Up

Bij rechtlijnig ligt starheid op de loer maar gecombineerd met kleur ontstaat een speels en zacht lijnenspel. Lamp Aura Light van Sabine... Lees meer »

Beleef je nieuwe badkamer bij Sanitair Design Center Alkmaar

Wie Sanitair Design Centre Alkmaar bezoekt, stapt in een veelzijdige showroom vol sanitair en tegels uit het luxe segment. Gelegen aan de... Lees meer »

Interieur trend 2023

Nieuw! VIPP beige Het Deense designmerk Vipp is met haar stoere accessoirelijn ook beschikbaar in beige/zandkleurig. De matte poedercoating... Lees meer »

Materiaal met een verhaal

Wie zijn hart volgt, leeft zijn legende. Ontwerper Ruben van Megen doet niets liever dan toveren met vormen en materialen. Dit leidt tot... Lees meer »

Ervaar wat wonen en slapen is!

Meubelzaak Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en service. Thuis is dé... Lees meer »

Interieurs met een ziel

Ze hebben elkaar in het werk ontmoet en zijn inmiddels twaalf jaar een onafscheidelijk duo. Ze delen, behalve de liefde voor elkaar, een... Lees meer »

De kunst van het kleed

‘Ik schat dat er in Iran nog zeker tien miljoen kleden opgestapeld liggen, wachtend op een koper. Unieke, handgeknoopte vloerkleden van... Lees meer »