Natuurlijk design

Zand tussen je tenen, kriebelend gras onder je voeten, de gure wind op je wang of de verwarmende zonnestralen op je hoofd. Even uitwaaien op het strand als je teveel aan je hoofd hebt, even weg dwalen in het bos om inspiratie op te doen. We kennen dit gevoel allemaal. 

De natuur heeft een positieve impact op ons en een opkomend designprincipe in Nederland speelt daarop in: Biophilic Design. De basis hiervan ligt in biophilia, liefde voor het leven, vertelt interieurarchitect Ilse de Snaijer. ‘Alles wat de natuur ons te bieden heeft, heeft impact op onze zintuigen. Geuren, planten, luchtstromingen, water, licht, structuren en texturen. Ze geven ons allemaal het gevoel te leven en hebben een positief effect op ons welzijn. In een veeleisende maatschappij is het van essentieel belang dat onze fysieke en mentale gezondheid optimaal is.’ Niet zo gek dus dat deze stroming steeds meer de aandacht krijgt. 

Positief effect
Biophilic design speelt in op de ingeboren behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur, legt Ilse uit. ‘Voor velen klinkt dat misschien zweverig, maar onderzoek toont aan dat een biophilische omgeving een positief effect heeft op onze gezondheid. Door gebruik te maken van de elementen van de natuur verlagen we onder andere stress, pijn, angst en bloeddruk. En verbeteren we energie, cognitieve prestaties, slaapkwaliteit, stemming en zoveel meer.’

Wat houdt het in?
Een grote misverstand is dat een Biophilic Design vooral bestaat uit het toevoegen van planten. Hoewel dit een groot aspect kan zijn binnen een design gaat het veel verder dan dat, zegt Ilse. ‘Werken volgens de principes van Biophilic Design betekent het integreren van de natuur in drie categorieën. Ten eerste is dat natuur in de omgeving. Dat houdt in direct contact met de natuur door middel van planten, water, wind, geluiden, geuren en dergelijke. Ten tweede gaat het om natuurlijke analogieën: de natuur integreren door middel van materialen, kleuren, vormen en patronen. Tot slot wordt gekeken naar de verhouding van de mens tot de ruimte. Het vervullen van ons aangeboren verlangen om uit te kijken naar onze omgeving, met een fascinatie voor het onbekende.’ 

Hoe ziet dat er dan uit?
Dat is natuurlijk allemaal mooi verteld, maar hoe ziet zo’n interieur er dan uit? De foto van het trappenhuis is een mooi voorbeeld van de verhouding van de mens tot de ruimte, vindt Ilse. ‘De zichtlijn wekt onze natuurlijke nieuwsgierigheid. Je kunt niet alles in een oogopslag zien en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en bijzondere inval van daglicht. Als het gaat om aankleding van de ruimte kijk je vooral naar natuurlijke materialen en structuren, zoals hout, steen, leemstuc of behang van bijvoorbeeld kurk. Maar ook in meubilair wordt gekeken naar natuurlijke materialen. Zoals een tafelblad van hooi, lavendel, rozenblaadjes of koffie. Naast de juiste keuze in kleuren en materialen, draagt de vormgeving van de ruimte en meubilair ook bij aan het biophilische gevoel. Het creëren van ‘hoekjes’ benadrukt onze drang naar intimiteit en dat vinden we heel fijn. Mocht je gefascineerd zijn en meer willen weten, schroom dan niet om contact met mij te zoeken.’ 

www.ilsedesnaijer.nl 

Geplaatst op

Naar het overzicht

3 Days of Design | Occhio

3daysofdesign: met de nieuwe armaturenseries Coro en Coro moon presenteert Occhio het nieuwe purisme in lichtontwerp Tijdens de 3daysofdesign... Lees meer »

Briljant zien | Bril Jan't

Verfijnd zicht met pure elegantie. Die verbinding maakt opticien Bril Jan’t in Lisse alweer 27 jaar. Jan Kik, eigenaar en oprichter van... Lees meer »

Buiten is het nieuwe binnen | Veldman Zonwering

In elk jaargetijde en op ieder moment ontspannen buiten kunnen zitten, omringd door comfort en stijl. Dat kan met de hulp van Veldman Zonwering... Lees meer »

Stoelen weerspiegelen de tijdgeest | RSGA Museum

Veel musea hebben designstoelen in hun collectie. Maar een museum volledig gewijd aan stoelen, dát bestond nog niet in Nederland. Met het... Lees meer »

Natuurlijk design

Zand tussen je tenen, kriebelend gras onder je voeten, de gure wind op je wang of de verwarmende zonnestralen op je hoofd. Even uitwaaien... Lees meer »

Dag en nacht shinen

De dagen worden korter en donkerder. Winter is coming. Gelukkig is Light Design van Loenen een oase van licht en warmte. Deze knusse winkel... Lees meer »

Buiten de lijntjes kleuren

Als hij tekent, zit hij in zijn eigen cocon. Dan verdwijnt de wereld om hem heen en is hij met zijn hoofd ín de tekening. Maar waar interieurdesigner... Lees meer »

Lampenkappen op maat!

Light Design van Loenen uit Wassenaar heeft niet alleen exclusieve verlichting, maar maakt ook lampenkappen op maat uit eigen atelier en... Lees meer »

The next thing

Pioniers, verhalenvertellers, wereldverbeteraars: ontwerpers Maartje Dros en Eric Klarenbeek zijn het allemaal. Samen vormen ze Studio Klarenbeek... Lees meer »

Met aandacht luisteren | Ynter

Een audiosysteem dat vanuit alle hoeken je zintuigen prikkelt, een televisie die je thuis een bioscoopervaring geeft: Bang & Olufsen staat... Lees meer »

Outfits met impact

Prachtige stoffen, geraffineerde breisels, mooie warme kleuren; dit winterseizoen laat She’s Different in Rijssen je weer verbazen met een... Lees meer »

Urban design

Een goede inrichting is een mix van oude en nieuwe voorwerpen, verfijnd en eenvoudig, kostbaar en alledaags. Dat geeft je huis het unieke... Lees meer »