Schitterende creaties

De juwelier helpt mensen bij alle bijzondere momenten in hun leven, van geboorte, tot verloving, huwelijk, verjaardagen en overlijden. Hij geeft ze extra glans. Bij familiebedrijf Saffier Juweliers in Rijssen weten ze dat al 40 jaar als geen ander, vertelt Aslan Citgez. ‘Het samenspel met de klant maakt ons vak zo leerzaam, interessant, inspirerend en vooral ook zo uitdagend.’

Redactie: Willemien Vijvers

Wat is uw achtergrond?
‘Mijn vader opende in 1983 een juwelierswinkel met atelier in Rijssen. De naam ‘Saffier’ is zorgvuldig gekozen. Het staat voor kwaliteit, voor luxe, en dat is precies waar ons bedrijf voor staat. Als kind zat ik al in de winkel bij hem te kijken en hielp ik mee. Het was dus een logische keuze om de opleiding tot edelsmid bij de Vakschool in Schoonhoven te gaan volgen. In 1992 ben ik mede-eigenaar van ons familiebedrijf geworden, net als mijn broer en zus. Mijn zus Heleen is verantwoordelijk voor de inkoop van juwelen van onder meer Italiaanse topmerken zoals FOPE en Nanis. Mijn broer Murat is expert op het gebied van Zwitserse horloges, zoals van Breitling, Armin Strom, Cartier, IWC en dergelijke.’

Waarin heeft u zich gespecialiseerd?
‘Als edelsmid repareer, restaureer en ontwerp ik juwelen. In ons atelier werk ik samen met onze goudsmeden en steenzetters aan de eigen collectie sieraden van Saffier Juweliers én aan de op maat gemaakte stukken voor klanten. Het gebeurt regelmatig dat mensen bij ons komen om een persoonlijk sieraad te laten ontwerpen. Dan luister ik naar hun verhaal en wensen. Daarna volgt het moment dat me het meest dierbaar is. Dat is wanneer ik in mijn atelier vanuit het niets iets maak. Iets moois creëren met mijn eigen handen fascineert mij. Ik streef daarbij altijd naar perfectie. Het geeft voldoening als het wordt, zoals het moet zijn.’

Wat kenmerkt de huiscollectie van Saffier?
‘In een juweel of sieraad dat ik ontwerp, heeft elk detail en materiaal een functie. Het zijn pure designs zonder opsmuk. Diamanten kenmerken ons DNA, die zijn vaak in mijn ontwerpen aanwezig vanwege de schittering en de eeuwige glans. Een diamant blijft altijd mooi. Die slijt niet. Een ring, hanger, collier of armband moet immers elke dag gedragen kunnen worden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets mee gebeurt.’

Waar haalt u de inspiratie voor ontwerpen vandaan?
‘Uit reizen die ik maak, de dingen die ik zie, uit de wensen van onze klanten. En ook de natuur is een inspirerend fenomeen voor design. Vlak bij Rijssen ligt de Holterberg. Een mooie plek om te wandelen of fietsen, vooral in het voorjaar en de zomer. Dan ontdek ik soms in de natuur nieuwe vormen, waarop ik voortborduur in mijn werk.’

Welke trends ziet u binnen uw vakgebied?
‘Geelgoud komt helemaal terug. De warme gloed van goud mag weer gezien worden. Dus dat verwerk ik weer vaker in de sieraden, al blijft voor de zettingen witgoud het mooiste, omdat dat de schittering van de edelsteen verhoogt.’

Ontwerpt u ook andere dingen?
‘Soms komen mensen bij me met een juweel van hun overleden ouders of grootouders. Dat geef ik een tweede leven door het te restaureren of er iets nieuws van te maken, zodat ook de volgende generaties er weer van kunnen genieten. Het blijft bijzonder om zo’n oud stuk in handen te hebben. Ik heb ook restauratiewerk verricht aan oude juwelen voor het Amsterdamse Rijksmuseum en een sieradencollectie ontworpen voor modeontwerper Frans Molenaar. De combinatie van die ambachtelijke ervaring en mijn passie leidt altijd tot iets bijzonders.’

Geschreven op

Naar het overzicht

Oog voor de klant

Greving & Greving is met 14 winkels dé opticien in het Noorden van Nederland. Het familiebedrijf bestaat inmiddels ruim honderd jaar en... Lees meer »

Schitterende creaties

De juwelier helpt mensen bij alle bijzondere momenten in hun leven, van geboorte, tot verloving, huwelijk, verjaardagen en overlijden. Hij... Lees meer »

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

Eindelijk weer haar

Het is een grote zorg van Layla Koopal. Ze ziet het afgelopen jaar steeds meer vrouwen die lijden aan frontale fibroserende alopecia (afgekort... Lees meer »

Schitterende creaties

De juwelier helpt mensen bij alle bijzondere momenten in hun leven, van geboorte, tot verloving, huwelijk, verjaardagen en overlijden. Hij... Lees meer »

Goodnight in bed

Ze vormen een filmisch, stoer drietal. John van der Klaauw, de grote ‘pater familias’ achter het familiebedrijf Goodnight Slaapkamers in... Lees meer »

Uit liefde ontstaan

Niets zorgt voor zo’n sterk fundament als houden van. Dat bewijst Avila Reizen, ontstaan omdat twee jonge mensen verliefd werden en niet... Lees meer »

Bij twijfel hard zingen

Sopraan Francis van Broekhuizen is een personality in de muziekwereld. Operahuizen en regisseurs werken graag met haar samen, niet alleen... Lees meer »

‘Natan is mijn leven’

Een toevallige samenloop van omstandigheden maakte dat Édouard Vermeulen, van origine binnenhuisarchitect, couturier werd. Nu viert hij... Lees meer »

De kunst van het epoxionisme

Het begon allemaal met een zelfgemaakte olifant aan de rand van zijn zwembad in Florida. Daarna wilde zijn hele Amerikaanse kennissenkring... Lees meer »

Maatwerk & experiment

In een wereld vol massaproductie richt modeontwerper Rosalie Key zich bewust op het tegenovergestelde: maatwerk. Vanuit haar Rotterdamse... Lees meer »