Gastvrijheid met een Fries hart

Ware luxe zit in kleine dingen. En in die kleine dingen is Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag heel groot. Het vijfsterrenhotel middenin de Friese bossen is een inspirerende plek, ook voor de nieuwe directeur Boudewijn van Vilsteren. 

De hotelier volgt Marc van Gulick op, die na 25 jaar de overstap maakt naar een rol bij FB Oranjewoud. Samen met zijn vrouw Githa leidde Boudewijn de afgelopen vijftien jaar Landgoed De Wilmersberg in Twente. Daar neemt Githa nu de rol van algemeen directeur op zich. ‘Als kind droomden we er allebei van om een hotel te leiden,’ vertelt Boudewijn. ‘Met heel veel plezier en succes hebben we vanaf 2010 De Wilmersberg getransformeerd tot een sterk en gezond bedrijf met een eigen identiteit. Vorig jaar kwam de eigenaar van Lauswolt FB Oranjewoud bij ons met de vraag: willen jullie naar Friesland komen? Na diverse overwegingen kwamen we er op uit dat mijn vrouw graag in Twente wilde doorgaan en ik voelde dat Lauswolt mijn volgende uitdaging was. We kennen het hotel en ook mijn voorganger goed, er waren al warme banden en samenwerkingen. Dus dit was een logische stap.’

Respect voor de traditie
De nieuwe directeur spreekt met groot respect over zijn voorganger. ‘Marc heeft ontzettend veel betekend voor Lauswolt. De gastvrijheid staat hier op een ongekend hoog niveau, net als de kwaliteit van de keuken. Het restaurant heeft al jaren een Michelinster en ook de bistro mag er zonder meer wezen met een Bib Gourmand. Ik ben trots dat ik leiding mag geven aan zo’n sterk team. Mijn eerste taak is die kwaliteit koesteren en behouden.’

Toch wil Van Vilsteren ook vooruitkijken. Hij ziet volop kansen om Lauswolt aantrekkelijk te maken voor nieuwe generaties gasten. ‘Ik ben nu samen met het team plannen aan het maken. Er zijn allerlei wensen. Zo mag de wellness een upgrade krijgen, zodat eten, golf en ontspanning samen nóg sterker de beleving bepalen. Ook de bistro willen we uitbreiden om beter op de vraag in te spelen. Lauswolt moet een bestemming blijven waar gasten volledig verwend worden.’ Voor hem speelt het team daarin een sleutelrol. ‘Er lopen hier pareltjes van medewerkers rond, vaak met een Friese insteek en veel hart voor het vak. Hun authenticiteit maakt dat gasten zich écht welkom voelen.’

Twents en Fries
Met De Wilmersberg en Lauswolt zijn Boudewijn en Githa nu verantwoordelijk voor twee tophotels die veel overeenkomsten hebben. ‘Beide liggen op een prachtig landgoed, hebben een rijke historie en een sterke gastvrijheid. Tegelijkertijd zijn ze verschillend: het ene hotel is uitgesproken Twents, het andere heerlijk Fries. Dat maakt het bijzonder. Elke regio heeft zijn eigen identiteit en karakter – dat voelen gasten ook. Die authenticiteit maakt het uniek.’

De nieuwe stap betekent ook een verandering in zijn privéleven. Het gezin woont nog in Lochem, waardoor Boudewijn enkele nachten per week in Beetsterzwaag verblijft. ‘Dat is wennen. Vijftien jaar lang werkte ik intensief samen met mijn vrouw, nu leiden we ieder ons eigen hotel. Tegelijkertijd geeft het onze relatie ook een nieuwe impuls: we hebben weer veel te delen en inspireren elkaar met onze ervaringen. Het is een andere manier van samenwerken, maar juist heel waardevol.’

Verbinden en verwennen
Wat hem het meest drijft, is de essentie van gastvrijheid. ‘Het mooiste van ons vak is dat je elke dag met mensen bezig bent. Het gaat erom dat gasten na hun verblijf blij weggaan en dat ze zich gezien en verwend voelen. Zeker in een tijd waarin sociale media en onzekerheden de boventoon voeren, is er behoefte aan echte verbinding. Ik word het gelukkigst als ik zie dat mensen elkaar hier ontmoeten, verhalen delen en vol energie vertrekken. Dat wij de randvoorwaarden mogen bieden voor die ontmoetingen – op zo’n prachtige plek – dat is de ware luxe van Lauswolt.’

Lourens arrangement
Boek nu het 2-daagse culinaire arrangement en krijg als lezer van het Lourens Magazine speciale extra’s. Bij vermelding van Lourens ontvangt u een gratis upgrade naar een junior suite of panorama suite (op basis van beschikbaarheid) en een gang geserveerd aan de chef’s table.

Kijk voor meer informatie op www.lauswolt.nl

Geplaatst op

Naar het overzicht

Gastvrijheid met een Fries hart

Ware luxe zit in kleine dingen. En in die kleine dingen is Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag heel groot. Het vijfsterrenhotel middenin... Lees meer »

Wilfert Verweij: De kunst van het epoxionisme

Het begon allemaal met een zelfgemaakte olifant aan de rand van zijn zwembad in Florida. Daarna wilde zijn hele Amerikaanse kennissenkring... Lees meer »

Jezelf terugvinden

De eerste stap zetten naar Frans Koopal Haarwerken in Groningen is vaak de moeilijkste voor mensen met haarproblemen, maar wie eenmaal de... Lees meer »

Janine Nikiforov: Vrouw met visie

Janine Nikiforov (39), volgt haar hart en dat is letterlijk terug te zien in de Nikiforov collectie met haar eerste tas Double Trouble.... Lees meer »

Oog voor het onverwachte

‘Durf jij het aan?’ vroeg de toenmalige hoofdredacteur van Lourens Magazine, doelend op een interview met Gerard Spong. Tja, wat kun je... Lees meer »

Magie op een stokje

Laura Melenhorst is een geboren idealist: met haar merk Suckers wilde ze de lolly-industrie niet alleen mooier, maar ook duurzamer maken.... Lees meer »

Isabel Cramer: strijdt voor het klimaat in zelfgemaakte jurk

Isabel Cramer (24) is gekroond tot Miss Beauty of Noord-Holland 2025. Na een intensief traject met catwalktrainingen, speechvoorbereidingen... Lees meer »

Mentale tegenwind

Waarom praten mannen toch zo weinig over hun mentale problemen? Roos Moggré voerde openhartige gesprekken met elf succesvolle mannen over... Lees meer »

Pia Douwes: Mijn leven is van Sisi en van mij

Wie Sisi zegt, denkt meteen aan Pia Douwes. De musicalzangeres gaf in 1992 in Wenen voor het eerst gestalte aan de rol van keizerin Elisabeth.... Lees meer »

Tussen traditie en toekomst

In een wereld vol vluchtige beelden en eindeloze scrollsessies, kiest Jimmy Nelson voor het tegenovergestelde: verstilling en reflectie.... Lees meer »

Nordin Maouli: Van De Kazerne Naar De Concertzaal

Al meer dan vijftien jaar maakt Nordin Maouli deel uit van het Korps Mariniers, maar buiten diensttijd is hij pianist én componist. Voor... Lees meer »

The Backstreet Boys & IK

Deze foto is gemaakt in 1996. Ik was 23 en werkte bij de Tina. Dit was de eerste keer dat ik The Backstreet Boys interviewde. In totaal... Lees meer »