De ultieme asfalt-Jeep

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar zijn wegligging op het asfalt laat nog wel wat te wensen over, weet Samuel van Vollenhoven. Dus vroeg hij zich af: hoe kan ik de Wrangler opwaarderen tot een terreinwagen die fantastisch rijdt op de openbare weg en er van binnen en buiten uniek uitziet?

Redactie: Willemien Vijvers

De liefde voor de Jeep Wrangler zit diep bij de 19-jarige Samuel - inderdaad de zoon van. ‘We hadden vroeger een groene Jeep uit 2008. Met die auto hebben we zoveel lol gehad. Ik heb erin leren rijden. Het mooie is, dat deze auto’s mechanisch heel eenvoudig in elkaar zitten. Hij heeft een gas- en een rempedaal en verder weinig elektronische systemen. Ook om te rijden is hij simpel. Je kunt ermee doen wat je wilt. Ze zijn robuust, zien er stoer uit, kunnen veel aan en zijn heel toegankelijk.’ Toch zag Samuel wel wat verbeterpunten. ‘Offroad voelt de auto fantastisch, maar de rijkwaliteit op de openbare weg is niet heel goed. Het comfort en de veiligheid die je voelt op de snelweg of als je net wat harder door een bocht gaat, is niet geweldig.’ Dus heeft hij ruim een jaar geleden Sam's Garage opgericht en is hij nu producent van ‘s werelds eerste prestatiegerichte luxe Jeep Wrangler. ‘Deze auto is perfect geschikt om omgebouwd te worden tot een van de beste wagens op de 4x4-markt.’ 

Geheel naar persoonlijke smaak
Samen met zijn vader en zakenpartner Bernhard van Oranje, en een aantal experts geeft Samuel nu vorm aan zijn droominterpretatie van de Wrangler. ‘Race-specialist Bas Koeten uit het West-Friese Westwoud heeft de techniek en het onderstel geperfectioneerd. En de Brabantse autodesigner Niels van Roij van Heritage Customs maakt van het in- en exterieur iets heel speciaals. We moedigen onze klanten aan om de auto helemaal eigen te maken. Bij Sam’s Garage is iedere Jeep uniek en in feite alles mogelijk. Leren sportstoelen, jouw logo in het interieur, een sublieme geluidsinstallatie, een ijskast in de auto, een zitzak achterin: hoe wil je jezelf onderscheiden? Bedenk het en we doen het, mits het van de RDW mag uiteraard. Maar het belangrijkste is natuurlijk de verbeterde rijvaardigheid op de weg. Die maakt mij zo gelukkig. We monteren op verzoek een compleet nieuwe wielophanging en veer-, rem- en uitlaatsystemen van het hoogste niveau. Het weggedrag wordt daarmee zoveel beter. Ook motorisch kunnen we er met 840 pk een beest van maken.’ Daarmee is hij ruim sneller dan een vergelijkbare Mercedes, Aston Martin en Range Rover.

Werken en studeren
‘Hoe meer ik weet, hoe meer ik weet dat ik niets weet.’ Die wijze woorden van Socrates zijn zeker waar voor de jonge ondernemer. ‘Ik heb ontzettend veel geleerd de afgelopen anderhalf jaar, maar er blijft nog genoeg te ontdekken. Dus ben ik naast mijn bedrijf bezig met een studie. Ik zit in het tweede jaar van mijn Bachelor of Business Administration and Entrepreneurship in Amsterdam. De docenten zijn field experts en kunnen mij helpen op alle vlakken. Alles wat ik daar leer kan ik direct toepassen op mijn onderneming. Mijn studiegenoten zijn net zo ambitieus en gemotiveerd als ik. Enkelen hebben ook al een lopend bedrijf.’ 

Sparren aan de eettafel
Ook met zijn vader kan Samuel goed sparren over het ondernemerschap. ‘Hij heeft natuurlijk enorm veel ervaring. Aan het eind van de avond als we samen aan de eettafel zitten, kan ik hem alles vragen. Hij geeft me bijvoorbeeld tips hoe ik mezelf in meetings goed kan presenteren, hoe je met de pers omgaat, en ga zo maar door. Er zijn zoveel aspecten waar we het samen over hebben. Zonder hem was ik absoluut nog niet zo ver met mijn bedrijf geweest. Wat zijn beste advies tot nu toe is geweest? Niets gaat zonder heel hard werken. Geluk is er niet. Alles wat je wilt creëren, van kleine tot grote details, moet je zelf doen.’ 

Groeien in Europa 
Dat hij uit een bekende familie komt, geeft zeker voordelen, beseft Samuel. ‘Nieuwsbladen vinden mijn startup interessanter en zakelijke partners gaan ook eerder met Sam’s Garage in zee omdat er naast mij iemand staat die succesvol is in het ondernemerschap. Dat geeft credibility, die een andere 19-jarige jonge ondernemer minder snel zou krijgen.’ Het eerste jaar van zijn startup verloopt dan ook naar wens. ‘We zien veelbelovende plannen voor volgend jaar en kijken naar meerdere auto’s. Ik hoop dat we in 2024 tussen de 10 en 20 auto’s in Europa kunnen doen. Als dat lukt heb ik een van mijn grote doelen gehaald. De jaren daarna wil ik dat aantal langzaam uitbreiden naar zo’n 100 auto’s per jaar. Over vijf jaar hoop ik met het bedrijf op meerdere pekken in Europa aan het werk te zijn met meer modellen dan alleen de Jeep Wrangler. Graag zou ik iets doen met een Italiaans automerk. De modellen die de Italianen maken, de materialen die ze gebruiken, de bekleding: het straalt allemaal pure liefde voor de autosport uit.’

Zelf racen
Met zijn vader, sinds 2016 mede-eigenaar van Circuit Zandvoort, deelt Samuel overigens diezelfde liefde voor de autosport. Als het even kan, kruipt hij achter het stuur van een racebolide. ‘Ongeveer vier jaar geleden kreeg ik de kans om voor het eerst zelf op het circuit te rijden. Met een mini. Ik vond dat supergaaf. Snel daarna kocht ik voor 450 euro een Opel Kadett en heb daar een rolbeugel en racestoel ingezet. Na vier ronden racen stopte die auto er al mee, maar ik had wel kunnen genieten van een paar gave battles met andere rijders. Ik was verkocht. Om de fijne kneepjes van het racen beter onder de knie te krijgen, ben ik gaan karten en rolde de cup in van de BMW’s en SEAT’s bij de DNRT, waar ze ook endurance races rijden. Het absolute hoogtepunt was dat mijn vader en ik werden uitgenodigd om in een Le Mans-racer mee te doen aan de Gulf Historic GP in Dubai tussen een veld met oud-rijders uit de Formule 1 en de 24 uur van Le Mans. De wedstrijd ging fantastisch. Mijn vader en ik eindigden op het podium. Dat was een van de mooiste momenten uit mijn leven. Een magisch weekend.’ 

Maar hoe blij Samuel ook wordt van het racen, het blijft een hobby. Zijn bedrijf staat op nummer één. ‘Dankzij Sam’s Garage doe ik zoveel bijzondere ervaringen op en ontmoet ik zulke interessante mensen. Het is geweldig dat ik dit mag doen. Ik ben een gelukkig mens.’ 

www.samsgarage.nl 

Geplaatst op

Naar het overzicht

Autoshow van de eeuw | Genève

De Geneva International Motor Show is letterlijk de autoshow van de eeuw. GIMS vierde dit jaar zijn honderdste verjaardag als internationaal... Lees meer »

Wheels Mariënwaerdt | Concours d’Elegance

13, 14 en 15 september 2024 Where history meets the future Na 3 succesvolle edities op Paleis Soestdijk zal Wheels met het Concours d’Elegance... Lees meer »

Open luchtconcert op wielen | Lourens Cabrio Special

De lente zweemt door de lucht. De natuur viert feest en motor- en cabriorijders rollen hun pretpakket uit schuur en garage. Hoog tijd om... Lees meer »

Bescherm je droomauto | Van der Wal Cardetailing

Van der Wal Car Detailing is dé specialist van Nederland op het gebied van de ultieme verzorging van jouw droomauto. Heb jij na jarenlang... Lees meer »

Rijk verleden en fraaie toekomst | Kimman Hillegom

Een rijk verleden en een fraaie toekomst komen samen in de prachtige autoshowroom van Kimman in Hillegom. Daar waar tientallen jaren antieke... Lees meer »

Waan je een echte F1-coureur | Racesquare

Op zoek naar het ideale bedrijfsuitje? Dan is Racesquare de plek voor jou en je collega’s. Waan je een echte Formule 1 coureur bij het grootste... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

001: Licence to thrill

Met een naam als ‘001’ ligt het voor de hand dat je tot de tanden bewapend bent met gespierde en hightech snufjes. Hét visitekaartje van... Lees meer »

Above and beyond

Wie een Jaguar, Land Rover of Range Rover ziet rijden, herkent direct de historie en legendarische auto’s van deze Britse merken. Ze worden... Lees meer »

Stijliconen met passie

De rondgang die Bart Jozen maakt door het pand aan de zuidelijke ringweg van Alkmaar zegt vrijwel alles. Hij toont de nog vrijwel nieuwe... Lees meer »

Brits tot in zijn haarvaten

Een Range Rover is – laten we er niet omheen draaien – zodanig fors dat je bij voorkeur je eigen oprit of liever nog oprijlaan moet hebben... Lees meer »

La Corsa piu bella del mondo

Van 13 t/m 17 juni wordt de Mille Miglia 2023 gereden. Deze beroemde Italiaanse race voor klassieke auto’s met als prachtige slogan ‘la... Lees meer »

Met hart voor haar | Layla Koopal

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk. Maar daar staat... Lees meer »

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

'Het draait niet alleen om geld' | Edwin Winkels

De liefde bracht hem naar Spanje waar hij als journalist vanaf 1988 de belangrijkste schakel tussen Cruijff en Holland was. Tegelijkertijd... Lees meer »

‘Ik hoef niemand te behagen’ | Gerard Spong

Moord, zedendelicten, fraude: het komt allemaal aan bod in het theatercollege ‘In vertrouwen’ van Gerard Spong. ‘Verwacht geen juicy details,... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »

Elke haar telt

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »