Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal van die voordelen voor u op een rij.

Als er spoed is
Als u geen algemene volmacht of levenstestament heeft laten vastleggen en er moeten snel namens u beslissingen worden genomen, dan kunnen er problemen ontstaan. In zo'n situatie moet er namelijk via de rechter een bewindvoerder worden benoemd. Daar kan wat tijd overeen gaan. In de praktijk lopen we daar wel eens tegen aan. Bijvoorbeeld als het huis verkocht wordt, omdat de eigenaresse in een verpleeghuis is opgenomen. De koper van het huis wil snel eigenaar van het huis worden. De rechter heeft er echter vaak ruim één maand voor nodig om een bewindvoerder te benoemen. De koper haakt af en koopt een andere te koop staande woning in de straat.

Ondernemers
Het is verstandig vast te leggen wie de taken van de ondernemer in het bedrijf overneemt en wie beslissingen neemt als de ondernemer zelf tijdelijk of langdurig uitvalt. Als de ondernemer onverwacht uitvalt, is de kans groot dat het bedrijf tijdelijk stuurloos is. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de continuïteit van de onderneming. In het levenstestament kan de ondernemer iemand benoemen die tijdens de periode van ziekte/afwezigheid namens hem beslissingen neemt en het bedrijf voortzet. Daarbij kan opgenomen worden wat in een dergelijke situatie de ideeën van de ondernemer zijn voor de bedrijfsvoortzetting. Ook kunnen in het levenstestament toezichthouders worden benoemd die controleren of het bedrijf in die periode wordt voortgezet op de manier die de ondernemer voor ogen heeft.

Medische volmacht
Als u zelf niet meer in staat bent om uw wil te uiten en overleg met uw arts te plegen, is het belangrijk dat een ander dit voor u kan doen. Hiervoor kunt u in het levenstestament een gevolmachtigde benoemen. Deze persoon kan, als u daartoe zelf niet meer in staat bent, namens u handelen en overleg met de behandelend arts hebben over uw medische behandeling.

Schenkingen doen
U kunt de vertrouwenspersoon opdracht geven de schenkingen die u nu al doet voort te zetten als u dat zelf niet meer kunt. Een bewindvoerder moet voor het doen van schenkingen steeds de toestemming van de rechter vragen. Een vertrouwenspersoon die u zelf in een algemene volmacht of een levenstestament heeft aangesteld, hoeft geen toestemming van de rechter te hebben.

 

mr. Max E. Amson

Amson & Kolhoff Notarissen

AMSTERDAMSEWEG 421 • AMSTELVEEN • T 020 5430543 • INFO@AMSONKOLHOFF.NL • WWW.AMSONKOLHOFF.NL

Geschreven op

Naar het overzicht

Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »

Saneren zonder schaamte

Het saneren van schulden is geen leuk onderwerp. Hoort het wel in een positief blad als Lourens? Jazeker! Natuurlijk loopt niemand graag... Lees meer »

Zomer, zee en zand

Zomer, zee en zand. Dat is waar de nieuwe zomercollectie herenkleding aan doet denken. De trend is helder: lichte zandkleuren in combinatie... Lees meer »

Samengesteld gezin? Juridisch gezien geen appeltje-eitje!

Binnen de estate planningspraktijk van Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen, zien wij de laatste jaren een aanzienlijke toename van... Lees meer »

It’s all about details

De donkere kleuren deze winter zijn rustig, vol textuur en gemaakt van comfortabel materiaal. De look is meer casual met (col)trui; een... Lees meer »

De zaken goed geregeld

Zaken goed regelen is een kunst. Zaken goed op papier zetten ook. Als je een samenwerkingsovereenkomst aan gaat is het belangrijkste om... Lees meer »

Goede balans

Sinds de bodem van maart 2009 zijn we al weer meer dan tien jaar getuige van een enorme rally op de aandelenmarkten al lijkt de motor de... Lees meer »

'Als belegger word je vanzelf bescheiden'

Met haar transparante en onafhankelijke manier van werken is Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer al jaren onderscheidend in de... Lees meer »

Mind the gap

‘Amerika is duur’ is een veelgehoorde kreet op de beurs. Ieder jaar rollen analisten weer over elkaar heen om te benadrukken dat beleggers... Lees meer »

ING Huis Groningen: Een innovatieve ontmoetingsplek

Het ING Huis aan het Hereplein in Groningen voelt als een huiskamer: nergens balies, wél een koffiecorner, een digibar en een uitnodigende... Lees meer »

Gastvrije ontmoetingsplek: ING Huis Almelo en Deventer

Het ING Huis in Almelo en Deventer voelt als een huiskamer: nergens balies, wél een koffiecorner, een digihuisje en een uitnodigende zithoek.... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »

'Als belegger word je vanzelf bescheiden'

Met haar transparante en onafhankelijke manier van werken is Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer al jaren onderscheidend in de... Lees meer »