The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica, art consultant en kunsthandelaar. Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek tot kunstaankoop. In deze editie vertelt Babette je alles over het opbouwen van je eigen collectie: de kunst van het verzamelen.

Je hebt inmiddels ruimschoots je ogen de kost gegeven in musea, veilinghuizen, op Instagram en tijdens kunstbeurzen. Misschien ben je wel verliefd geworden op een kunstwerk en heb je de stoute schoenen aangetrokken: je hebt je eerste aankoop gedaan. Maar wat nu? Blijft het daarbij of is er ergens diep van binnen een vuur aangewakkerd en verlang je alweer naar een volgende aankoop om je muren te sieren? Vanuit mijn werk en als ambassadeur van de Young Collectors Circle kom ik vaak in aanraking met zowel beginnende kunstliefhebbers als doorgewinterde verzamelaars. Allemaal hebben ze één ding gemeen: als je eenmaal je liefde voor de kunst gevonden hebt, is er vaak geen weg meer terug. 

Zelfvertrouwen
‘Hoe bouw je nu een goede verzameling op?’, is een vraag die ik vaak gesteld krijg. Laat ik beginnen met dat er geen regels zijn voor het starten van een collectie. Als je als kunstkoper genoeg zelfvertrouwen hebt ontwikkeld en je hebt je smaak ontdekt, dan is het juist een feest om buiten het boekje om te verzamelen. Bovendien kan ik niet genoeg benadrukken dat je verschillende soorten kunst prima naast en door elkaar kan presenteren. Als conservator van je eigen collectie bepaal je zélf de regels. 

Eigen stijl
Kunst vertelt immers meer over wie je bent dan alle andere items in je interieur. Als je objecten vindt die bij jouw eigen stijl passen, dan breng je harmonie en structuur aan in je verzameling. Een goede verzamelaar koopt dan ook met zijn of haar hart en niet uitsluitend met een eventuele investeringsmogelijkheid in het achterhoofd. Het is een misvatting dat kunstconsultants alleen van waarde kunnen zijn bij een kunstaankoop als belegging. Een kunstadviseur kent alle ins en outs van de markt, heeft een netwerk en ervaring binnen de kunstwereld en kan daarom heel waardevol zijn voor de beginnende kunstkoper. Niemand wil immers te veel betalen toch? Daarnaast kan een kunstconsultant of kunsthandelaar die op jouw golflengte zit je ook verder op weg helpen na je eerste stappen in de kunstwereld: van het opsporen van een ontbrekend sleutelstuk voor je collectie tot aan advies bij conservering en de presentatie van kunstwerken in je interieur.

Met je hart
Wat je motivatie voor het kopen van kunst ook is: het is altijd een kwestie van uitproberen, vallen en opstaan. Als je het maar met je hart doet, kan je nooit een misstap begaan. Creëer een gevoel bij je aankoop en je zult zien hoe leuk het is om volgens jouw eigen regels uit te groeien tot collectioneur. Met of zonder hulp van een kunstconsultant.

Geschreven op

Naar het overzicht

Leven met en na kanker | IPSO

Nadat Niqui zelf darmkanker overwon, verloor ze twee jaar later haar man aan de gevolgen van alvleesklierkanker. ‘Je hebt je eigen situatie... Lees meer »

Wat is uw draagkracht?

Een eigen onderneming en scheiden? Dit moet u weten over de berekening van de partneralimentatie. Partneralimentatie kan nodig zijn als... Lees meer »

Je huid jong houden

Al honderden jaren zijn mensen op zoek naar de bron van de eeuwige jeugd. Iedereen wil wel oud worden, maar met de voordelen van het jong... Lees meer »

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica, art consultant en kunsthandelaar. Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van... Lees meer »

Belastingschuld aflossen voor half geld?

Nogal wat ondernemers hebben sinds maart 2020 een flinke belastingschuld opgebouwd. Sinds 1 oktober 2022 moet er worden terugbetaald. En... Lees meer »

Vastgoed is vast goed. Of toch niet? 

Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »

Winterse herenmode: warm en duurzaam

De najaarscollecties in de herenmode weerspiegelen de kleuren van een late nazomerdag. Bruine en groene herfsttinten gecombineerd met off... Lees meer »

Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »