Duurzaam beleggen

Niet elke belegger heeft dezelfde beleggingsdoelstelling. Veel beleggers kiezen voor winstmaximalisatie en zijn uitsluitend geïnteresseerd in aandeelhouderswaarde. Een kleine groep beleggers kiest uitsluitend voor een positieve impact, dat mag zelfs geld kosten. Een steeds grotere groep beleggers kiest voor een balans: zowel een financieel als maatschappelijk rendement. Deze beleggers willen geen winstmaximalisatie als dit ten koste gaat van bijvoorbeeld het klimaat en/of het welzijn van mensen. 

Duurzaam beleggen heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Duurzaam beleggen wordt de norm. Dat is positief, maar de term wordt te pas en te onpas gebruikt en soms misbruikt (“greenwashing”). De duurzame invulling in een beleggingsportefeuille verschilt in ieder geval sterk per belegger. Hierdoor ontstaat behoefte aan duidelijkheid en verantwoording. 

Er zijn globaal drie benaderingen voor duurzaam beleggen: 1. Uitsluitingen 2. Best in Class en 3. Integrale analyse van financiële- en duurzaamheidsaspecten. De eerste variant is de meest eenvoudige benadering en wordt het meest toegepast. Hierbij wordt breed geïnvesteerd, maar worden bepaalde sectoren of bedrijven uitgesloten zoals bijvoorbeeld wapens- en tabaksfabrikanten. Bij de Best in Class benadering wordt gekozen voor het meest duurzame alternatief in elke sector. Het nadeel van deze benadering is dat ook wordt geïnvesteerd in sectoren die per definitie niet duurzaam zijn zoals bijvoorbeeld luchtvaart of fossiele energie. De derde benadering, de integrale analyse van financiële en duurzaamheidsaspecten, past het best bij de beleggingsfilosofie en het proces van DoubleDividend. Naast een bedrijfsmatige en financiële analyse wordt ook een duurzaamheidsanalyse uitgevoerd die niet los kan worden gezien van het bedrijfsmodel. 

Het slaan van een brug tussen financieel en maatschappelijk rendement leidt tot een uitgesproken beleggingsportefeuille. De opgenomen ondernemingen denken in oplossingen en kansen en hebben een positieve impact op één of meer van de drie benoemde wereldwijde uitdagingen: klimaat, ecosystemen en welzijn. Ook zijn deze ondernemingen gericht op de lange termijn, hebben een sterke balans en bewezen bedrijfsmodel en zijn innovatief.

Het zoeken naar de balans tussen impact, rendement en risico is een grote uitdaging. Maar ook voor beleggers draait het om het nemen van verantwoordelijkheid en het afleggen van verantwoording.

Wilt u meer weten over DoubleDividend, de mensen erachter en haar uitgesproken beleggingsfilosofie? We voeren graag het gesprek met u.

Herengracht 320 Amsterdam 

T 020 – 520 7660 

www.doubledividend.nl

Geschreven op

Naar het overzicht

Inspireren met circulariteit | ING Huis Rotterdam

Het ING Huis aan de Coolsingel in Rotterdam is volledig vernieuwd. En wel op een bijzondere manier: de verbouwing van het bankkantoor is... Lees meer »

Duurzaam beleggen

Niet elke belegger heeft dezelfde beleggingsdoelstelling. Veel beleggers kiezen voor winstmaximalisatie en zijn uitsluitend geïnteresseerd... Lees meer »

Vastgoed is vast goed. Of toch niet? 

Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »

Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

ING Huis Groningen: Een innovatieve ontmoetingsplek

Het ING Huis aan het Hereplein in Groningen voelt als een huiskamer: nergens balies, wél een koffiecorner, een digibar en een uitnodigende... Lees meer »

Gastvrije ontmoetingsplek: ING Huis Almelo en Deventer

Het ING Huis in Almelo en Deventer voelt als een huiskamer: nergens balies, wél een koffiecorner, een digihuisje en een uitnodigende zithoek.... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »

Als belegger word je vanzelf bescheiden’

Met haar transparante en onafhankelijke manier van werken is Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer al jaren onderscheidend in de... Lees meer »

'Als belegger word je vanzelf bescheiden'

Met haar transparante en onafhankelijke manier van werken is Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer al jaren onderscheidend in de... Lees meer »