Belastingschuld aflossen voor half geld?

Nogal wat ondernemers hebben sinds maart 2020 een flinke belastingschuld opgebouwd. Sinds 1 oktober 2022 moet er worden terugbetaald. En hoewel de Belastingdienst meer ruimte heeft gegeven voor die terugbetaling, moet de volledige schuld voldaan zijn in 5 jaar tijd. Te vermeerderen met de invorderingsrente. Nu is die rente nog 1% per jaar, maar die gaat het komende jaar oplopen naar 4%. Er zijn enkele verruimingen mogelijk, waaronder een betaalpauze of uitsmeren over 7 jaar. Als u inmiddels weer goed draait en genoeg geld verdient om de belastingschuld in deze periode terug te betalen, is er niets aan de hand. Maar er zijn ook ondernemers waarbij nu al duidelijk is dat dat problematisch gaat worden. Zeker gezien de stijgende lasten en de recessie die er aan komt.

Voor die ondernemers is het belangrijk om te weten dat de Belastingdienst vanaf 1 augustus 2022 tot 1 oktober 2023 een soepelere regeling heeft ten aanzien van schuldenregelingen. Schuldenregelingen zijn regelingen die een ondernemer sluit met zijn schuldeisers. Bijvoorbeeld één die inhoudt dat aan de schuldeisers 20% van hun vordering wordt betaald tegen kwijting van het restant. Tot 1 augustus 2022 ging de Belastingdienst alleen mee met zo’n regeling als het dubbele percentage wordt betaald, dus in dit voorbeeld 40%. Dit omdat de Belastingdienst een wettelijk vastgelegde preferente (voorkeurs)positie heeft. Maar in de periode tot 1 oktober 2023 gaat de Belastingdienst akkoord met hetzelfde percentage als aan de gewone schuldeisers wordt betaald, in dit voorbeeld dus 20%.

Voorheen moesten alle schuldeisers instemmen met een regeling. Maar sinds 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord in werking getreden (de WHOA). Die wet geeft veel ruimere mogelijkheden voor sanering van schulden, waarbij bijvoorbeeld bepaalde groepen crediteuren kunnen worden ontzien. Met de WHOA is veel mogelijk, maar het is geen wondermiddel. Het is met name geschikt als de onderneming in de kern levensvatbaar is, maar te maken heeft met teveel schulden. Naast de WHOA zijn er nog steeds de ‘oude’ saneringsmiddelen, zoals een doorstart na faillissement, een pre-pack en surseance van betaling gevolgd door een akkoord.

Kortom, heeft uw onderneming teveel schulden die niet op afzienbare termijn kunnen worden afgelost? Neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde insolventieadvocaten. Het eerste oriënterende gesprek is altijd gratis.

 

Tanger Advocaten N.V.

Haarlem – IJmond – Alkmaar

Mr. Michel Moeijes

tel. 06-55705734

mail a.g.moeijes@tanger.nl

Geschreven op

Naar het overzicht

Leven met en na kanker | IPSO

Nadat Niqui zelf darmkanker overwon, verloor ze twee jaar later haar man aan de gevolgen van alvleesklierkanker. ‘Je hebt je eigen situatie... Lees meer »

Wat is uw draagkracht?

Een eigen onderneming en scheiden? Dit moet u weten over de berekening van de partneralimentatie. Partneralimentatie kan nodig zijn als... Lees meer »

Je huid jong houden

Al honderden jaren zijn mensen op zoek naar de bron van de eeuwige jeugd. Iedereen wil wel oud worden, maar met de voordelen van het jong... Lees meer »

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica, art consultant en kunsthandelaar. Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van... Lees meer »

Belastingschuld aflossen voor half geld?

Nogal wat ondernemers hebben sinds maart 2020 een flinke belastingschuld opgebouwd. Sinds 1 oktober 2022 moet er worden terugbetaald. En... Lees meer »

Vastgoed is vast goed. Of toch niet? 

Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »

Winterse herenmode: warm en duurzaam

De najaarscollecties in de herenmode weerspiegelen de kleuren van een late nazomerdag. Bruine en groene herfsttinten gecombineerd met off... Lees meer »

Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »