Inspireren met circulariteit | ING Huis Rotterdam

Het ING Huis aan de Coolsingel in Rotterdam is volledig vernieuwd. En wel op een bijzondere manier: de verbouwing van het bankkantoor is circulair aangepakt, waarbij zo veel mogelijk gebruik is gemaakt van materialen uit het oude kantoor en andere gerecyclede materialen. Hierdoor is de CO2-voetafdruk van de verbouwing met 64% verminderd.

Redactie: Willemien Vijvers

Ellen Jacobse-de Groot, Lead Business Development Kantoren & Servicepunten, was met haar team verantwoordelijk voor het concept en het ontwerp van de verbouwing. ‘ING is de bank voor iedereen die een duurzame toekomst nastreeft. In alles wat we doen zijn planeet en mensen net zo belangrijk als economische groei. Dus zorgen wij ervoor dat onze eigen operationele impact op mens en milieu op een verantwoorde manier gaat. Ook met onze gebouwen. We zijn nu zelfs een stap verder gegaan en (ver)bouwen zo veel mogelijk circulair. Op deze manier leveren we een tastbare bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen en willen we een inspiratiebron zijn voor klanten.’

Dynamisch en verrassend
Het was de eerste keer dat bij een verbouwing van een bankkantoor de focus vooral lag op circulariteit, vertelt Ellen. ‘Voor elk onderdeel hebben we goed nagedacht over herkomst, gebruik, levensduur en de toekomst van materialen. Het leuke van zo’n proces is dat alle partijen die hieraan hebben meegewerkt aan het begin hetzelfde doel voor ogen hadden, maar dat de weg daar naartoe onderweg steeds veranderde. Je weet immers van te voren niet wat voor soort materialen je gaat vinden en hoe je die kunt toepassen. Dat maakt het proces dynamisch en verrassend. Hoe ons streven uiteindelijk tot uiting is gekomen, is echt geweldig.’

Demontabel
Bij het (ver)bouwen van dit ING Huis zijn er meer dan 100 initiatieven toegepast, die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan de circulariteit van het pand. Een onderdeel dat voor Ellen eruit springt, is de trap. ‘Normaal gesproken is een trap strak afgewerkt. Hier hebben we er bewust voor gekozen om de verbindingen en bouten zichtbaar te houden. Dan is het staal makkelijker te demonteren, mochten we de trap in de toekomst ooit elders willen gebruiken. Zo is deze op een andere manier heel mooi. En wat mij betreft echt Rotterdams. De trap straalt het innovatieve uit, dat zo past bij deze stad.’

 

Vloer van gerecycled plastic
Ook locatiemanager Maaike Popijus is heel blij met het resultaat. ‘Het is heel mooi om te zien hoeveel energie deze omgeving losmaakt. Dit pand biedt alles voor een goede dienstverlening aan onze klanten en vertelt tegelijkertijd allerlei verhalen over innovatie en circulariteit. Een voorbeeld is de vloer in de keuken en het toilet. Die is samengesteld uit gerecycled plastic afkomstig uit de Maas, dat we als team zelf hebben opgevist in de haven van Rotterdam. Een ander leuk detail vind ik dat het keukenblad en de wastafelmeubels in de toiletten zijn gemaakt van oude ING balies. En de plafondplaten uit het vorige kantoor zijn nu gebruikt als isolatie in de muren van de spreekkamers.’

Persoonlijk contact

In het vernieuwde ING Huis kunnen klanten terecht voor financieel advies op maat, zoals hulp bij het aanvragen van een hypotheek of vermogensadvies, vertelt Maaike. ‘Ruim 5,8 miljoen klanten maken gebruik van onze mobiel bankieren app, waarmee je veel bankzaken zelf online kunt regelen. Maar als het gaat om financieel inzicht en advies, dan is elkaar in de ogen kunnen kijken nog steeds heel belangrijk. Dankzij de verbouwing is er nog meer ruimte om in alle rust en privacy een gesprek te voeren. We hopen dat we met alle circulaire initiatieven in deze inspirerende omgeving bedrijven en particulieren kunnen aanzetten om zelf stappen te nemen in het realiseren van hun doelen, dromen en ambities.’

ING Huis Rotterdam •  Coolsingel 67 •  www.ing.nl
Het kantoor is 6 dagen per week open en werkt op afspraak

 

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Inspireren met circulariteit | ING Huis Rotterdam

Het ING Huis aan de Coolsingel in Rotterdam is volledig vernieuwd. En wel op een bijzondere manier: de verbouwing van het bankkantoor is... Lees meer »

Duurzaam beleggen

Niet elke belegger heeft dezelfde beleggingsdoelstelling. Veel beleggers kiezen voor winstmaximalisatie en zijn uitsluitend geïnteresseerd... Lees meer »

Vastgoed is vast goed. Of toch niet? 

Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »

Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

ING Huis Groningen: Een innovatieve ontmoetingsplek

Het ING Huis aan het Hereplein in Groningen voelt als een huiskamer: nergens balies, wél een koffiecorner, een digibar en een uitnodigende... Lees meer »

Gastvrije ontmoetingsplek: ING Huis Almelo en Deventer

Het ING Huis in Almelo en Deventer voelt als een huiskamer: nergens balies, wél een koffiecorner, een digihuisje en een uitnodigende zithoek.... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »

Als belegger word je vanzelf bescheiden’

Met haar transparante en onafhankelijke manier van werken is Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer al jaren onderscheidend in de... Lees meer »

'Als belegger word je vanzelf bescheiden'

Met haar transparante en onafhankelijke manier van werken is Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer al jaren onderscheidend in de... Lees meer »