Leven met en na kanker | IPSO

Nadat Niqui zelf darmkanker overwon, verloor ze twee jaar later haar man aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Je hebt je eigen situatie die je moet verwerken, maar ook het verlies van mijn man laat zijn sporen na. Bij het IPSO centrum voor leven met en na kanker kan ik mijn emmertje legen.’

‘In 2014 kreeg ik darmkanker, waar ik na een operatie en chemotherapie van ben genezen. De behandeling ging alleen niet zonder slag of stoot. Omdat ik een allergische reactie kreeg op de chemo, liep ik schade op aan de zenuwen in mijn handen en voeten. Twee jaar na mijn ziekte toen ik zelf nog herstellende was, kwam de volgende klap: mijn man kreeg de diagnose alvleesklierkanker. Ik was binnen zeven weken nabestaande.’

Psychisch blijft het moeilijk
‘Inmiddels ben ik fysiek in goede conditie, maar als alleenstaande blijf ik het psychisch erg moeilijk vinden. Overdag gaat het goed, ben ik zeer actief buitenshuis en heb ik soms tijd te kort om de krant te lezen. Maar ‘s nachts lig ik vaak wakker en zit ik in m’n hoofd. Ik ben dan niet iemand die naar een huisarts gaat om een pilletje te halen of naar een psycholoog gaat om dat te verwerken. Wel vind ik veel steun bij het Centrum voor leven met en na kanker.’

Voor het eerst weer ontspannen
‘Ik kom hier niet voor de groepsactiviteiten en het georganiseerde lotgenotencontact, maar puur voor de massages en de daarbij horende 1 op 1 gesprekken. De masseuses zijn speciaal opgeleid voor mensen met kanker of mensen die kanker hebben gehad. Ik kwam terecht bij Monique. In het begin vond ik het heel heftig om weer aangeraakt te worden. Maar uiteindelijk kon ik bij Monique voor het eerst echt weer ontspannen; alle pijnplekken op m’n lijf werden behandeld. Ook kon ik bij haar m’n ei kwijt. Ik wilde m’n dierbaren niet belasten met mijn problemen, maar Monique zei tegen me: je hoeft niet altijd sterk te zijn, je mag verdriet hebben. Wees hier welkom en lucht je hart. Dat heeft me heel goed gedaan. Na een massage voel ik me weer vrij en kan ik opgeruimd de deur uit.’

Over IPSO

IPSO centra zijn op zo’n 100 locaties in Nederland actief voor kankerpatiënten, naasten en nabestaanden. Deze centra bieden nazorg waar het ziekenhuis vaak geen tijd voor heeft. Ruim 4500 getrainde vrijwilligers zetten zich in voor de gasten van de centra. Dit zijn vaak ervaringsdeskundigen. De focus ligt op kwaliteit van leven, waarbij altijd wordt uitgegaan van de behoefte van de gast. Ga voor meer info naar www.ipso.nl

Steeds meer mensen leven met en na kanker. Financiering vanuit het bedrijfsleven is daarom van essentieel belang voor het voortbestaan van deze waardevolle ondersteuning. Wilt u in het kader van maatschappelijk betrokken ondernemerschap de IPSO centra ondersteunen? Neem contact op met stevelandman@ipso.nl

Geschreven op

Naar het overzicht

Leven met en na kanker | IPSO

Nadat Niqui zelf darmkanker overwon, verloor ze twee jaar later haar man aan de gevolgen van alvleesklierkanker. ‘Je hebt je eigen situatie... Lees meer »

Wat is uw draagkracht?

Een eigen onderneming en scheiden? Dit moet u weten over de berekening van de partneralimentatie. Partneralimentatie kan nodig zijn als... Lees meer »

Je huid jong houden

Al honderden jaren zijn mensen op zoek naar de bron van de eeuwige jeugd. Iedereen wil wel oud worden, maar met de voordelen van het jong... Lees meer »

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica, art consultant en kunsthandelaar. Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van... Lees meer »

Belastingschuld aflossen voor half geld?

Nogal wat ondernemers hebben sinds maart 2020 een flinke belastingschuld opgebouwd. Sinds 1 oktober 2022 moet er worden terugbetaald. En... Lees meer »

Vastgoed is vast goed. Of toch niet? 

Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »

Winterse herenmode: warm en duurzaam

De najaarscollecties in de herenmode weerspiegelen de kleuren van een late nazomerdag. Bruine en groene herfsttinten gecombineerd met off... Lees meer »

Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »