Samen (t)huis
In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak ingewikkeld. In de wet is namelijk meer geregeld voor getrouwde partners, dan voor samenwoners. Vaak is het nodig om een samenlevingscontract te maken. Soms óók nog een testament.
Wat regelt een samenlevingscontract?
Alleen voor getrouwde (en geregistreerde) partners bestaan er wettelijke regels bij overlijden en uit elkaar gaan. Als een samenwonend stel een huis koopt, kunnen er met een samenlevingscontract afspraken gemaakt worden met betrekking tot het overlijden van een van de partners, of het uit elkaar gaan. Is er niets geregeld en overlijdt één van de partners, dan erven ouders, broers en zussen hun deel van het huis en moet het huis waarschijnlijk worden verkocht. Een samenlevingscontract levert óók nog fiscaal voordeel op: de partners komen namelijk eerder in aanmerking voor de hoge vrijstelling voor de erfbelasting. Overigens, om in aanmerking te komen voor partnerpensioen (nabestaandenpensioen), is bij veel pensioenfondsen een samenlevingscontract verplicht.
Voor de situatie van uit elkaar gaan, kunt u over het huis afspraken maken zoals wie erin mag blijven wonen, wie vanaf welk moment de kosten betaalt en dat de vertrekkende partner een verhuisvergoeding krijgt.
Wanneer is ook een testament nodig?
Met een samenlevingscontract wordt gezorgd dat de partner de gezamenlijke bezittingen erft. Is een testament dus niet meer nodig? In een aantal gevallen moet naast het samenlevingscontract toch ook een testament worden gemaakt. Bijvoorbeeld als de partners ook niet-gezamenlijke bezittingen hebben. Of als de partners aan banksparen doen voor de aflossing van de hypotheek. Maar ook als er kinderen zijn. Met een testament wordt de partner beschermd tegen de erfrechtelijke aanspraken van de kinderen.
Wat als de een (meer) spaargeld in het huis investeert?
Mogelijk financiert u het huis - naast een hypotheek - met eigen spaargeld. Of betaalt u in de toekomst een verbouwing met eigen geld. Als beide partners geen gelijk bedrag aan het huis kunnen besteden, terwijl wél ieder voor de helft eigenaar is, dan kan dat juridische gevolgen hebben. Bespreek dit met ons. Wij vertellen u over de gevolgen én adviseren u over oplossingen. Samen uit, samen thuis!
Geplaatst op
Naar het overzicht
Inspireren met circulariteit | ING Huis Rotterdam
Het ING Huis aan de Coolsingel in Rotterdam is volledig vernieuwd. En wel op een bijzondere manier: de verbouwing van het bankkantoor is... Lees meer »
Duurzaam beleggen
Niet elke belegger heeft dezelfde beleggingsdoelstelling. Veel beleggers kiezen voor winstmaximalisatie en zijn uitsluitend geïnteresseerd... Lees meer »
Vastgoed is vast goed. Of toch niet?
Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »
Samen (t)huis
In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »
ING Huis Groningen: Een innovatieve ontmoetingsplek
Het ING Huis aan het Hereplein in Groningen voelt als een huiskamer: nergens balies, wél een koffiecorner, een digibar en een uitnodigende... Lees meer »
Gastvrije ontmoetingsplek: ING Huis Almelo en Deventer
Het ING Huis in Almelo en Deventer voelt als een huiskamer: nergens balies, wél een koffiecorner, een digihuisje en een uitnodigende zithoek.... Lees meer »
Een vertrouwenspersoon, uw voordeel | Amson & Kolhoff
Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »
'Als belegger word je vanzelf bescheiden'
Met haar transparante en onafhankelijke manier van werken is Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer al jaren onderscheidend in de... Lees meer »