Wat is uw draagkracht? | Tanger Advocaten

Een eigen onderneming en scheiden? Dit moet u weten over de berekening van de partneralimentatie.

Partneralimentatie kan nodig zijn als één van de ex-partners na de scheiding financieel niet in zijn of haar eigen behoefte kan voorzien. Bij het bepalen van de hoogte zijn twee vragen van belang: hoeveel heeft de onderhoudsgerechtigde nodig (dit wordt behoefte genoemd), en hoeveel kan de onderhoudsplichtige betalen (dit wordt draagkracht genoemd). De draagkracht wordt kort gezegd berekend aan de hand van het inkomen na de scheiding verminderd met de relevante lasten. Deze berekening kan complex zijn wanneer de onderhoudsplichtige een eigen onderneming heeft. Als ondernemer kan het inkomen immers sterk variëren. Bij het berekenen van de draagkracht spelen dan ook verschillende aspecten een rol. 

IB-Ondernemers
Voor IB-ondernemers vormt de behaalde winst uit de onderneming een essentiële factor voor het bepalen van het inkomen en daarmee de draagkracht. De gemiddelde winst over de afgelopen drie jaar geldt vaak als uitgangspunt. Daarnaast wordt gekeken in hoeverre de ondernemer de mogelijkheid heeft om geld uit de onderneming te onttrekken voor persoonlijke uitgaven, waaronder winstuitkeringen. Verder is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met de continuïteit van de onderneming. Kasstroomoverzichten kunnen behulpzaam zijn om te beoordelen of er voldoende liquide middelen zijn om aan de alimentatieverplichting te voldoen. 

DGA's
De DGA van een onderneming keert zichzelf een salaris uit. In de meeste gevallen bepaalt de DGA zelf de hoogte daarvan binnen de grenzen van de fiscale wetgeving. De DGA kan ervoor kiezen om een deel van de winst toe te voegen aan de reserves van de B.V. en dit niet uit te keren. De hoogte van het salaris kan aanzienlijk verschillen van de winst uit de B.V. Voor het bepalen van het inkomen wordt daarom niet alleen rekening gehouden met salaris en het daadwerkelijk uitgekeerde dividend, maar ook met de inkomsten die de DGA redelijkerwijs kan verwerven. 

Conclusie
Bij de draagkrachtberekening spelen verschillende factoren een rol. Het is essentieel om zorgvuldig te kijken naar de financiële situatie van de ondernemer bij het bepalen van de draagkracht. Het is daarom raadzaam een familierechtadvocaat in te schakelen om een nauwkeurige berekening te verkrijgen op basis van de specifieke omstandigheden.

www.tanger.nl

Geplaatst op

Naar het overzicht

Leven met en na kanker | IPSO

Nadat Niqui zelf darmkanker overwon, verloor ze twee jaar later haar man aan de gevolgen van alvleesklierkanker. ‘Je hebt je eigen situatie... Lees meer »

Wat is uw draagkracht? | Tanger Advocaten

Een eigen onderneming en scheiden? Dit moet u weten over de berekening van de partneralimentatie. Partneralimentatie kan nodig zijn als... Lees meer »

Je huid jong houden | Qyoutis

Al honderden jaren zijn mensen op zoek naar de bron van de eeuwige jeugd. Iedereen wil wel oud worden, maar met de voordelen van het jong... Lees meer »

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica, art consultant en kunsthandelaar. Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van... Lees meer »

Belastingschuld aflossen voor half geld?

Nogal wat ondernemers hebben sinds maart 2020 een flinke belastingschuld opgebouwd. Sinds 1 oktober 2022 moet er worden terugbetaald. En... Lees meer »

Vastgoed is vast goed. Of toch niet? 

Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »

Winterse herenmode: warm en duurzaam | Androesja

De najaarscollecties in de herenmode weerspiegelen de kleuren van een late nazomerdag. Bruine en groene herfsttinten gecombineerd met off... Lees meer »

Samen (t)huis | Amson & Kolhoff Notarissen

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel | Amson & Kolhoff

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »

Saneren zonder schaamte | Tanger Advocaten

Het saneren van schulden is geen leuk onderwerp. Hoort het wel in een positief blad als Lourens? Jazeker! Natuurlijk loopt niemand graag... Lees meer »

Zomer, zee en zand | Androesja

Zomer, zee en zand. Dat is waar de nieuwe zomercollectie herenkleding aan doet denken. De trend is helder: lichte zandkleuren in combinatie... Lees meer »