Schitterende creaties

De juwelier helpt mensen bij alle bijzondere momenten in hun leven, van geboorte, tot verloving, huwelijk, verjaardagen en overlijden. Hij geeft ze extra glans. Bij familiebedrijf Saffier Juweliers in Rijssen weten ze dat al 40 jaar als geen ander, vertelt Aslan Citgez. ‘Het samenspel met de klant maakt ons vak zo leerzaam, interessant, inspirerend en vooral ook zo uitdagend.’

Redactie: Willemien Vijvers

Wat is uw achtergrond?
‘Mijn vader opende in 1983 een juwelierswinkel met atelier in Rijssen. De naam ‘Saffier’ is zorgvuldig gekozen. Het staat voor kwaliteit, voor luxe, en dat is precies waar ons bedrijf voor staat. Als kind zat ik al in de winkel bij hem te kijken en hielp ik mee. Het was dus een logische keuze om de opleiding tot edelsmid bij de Vakschool in Schoonhoven te gaan volgen. In 1992 ben ik mede-eigenaar van ons familiebedrijf geworden, net als mijn broer en zus. Mijn zus Heleen is verantwoordelijk voor de inkoop van juwelen van onder meer Italiaanse topmerken zoals FOPE en Nanis. Mijn broer Murat is expert op het gebied van Zwitserse horloges, zoals van Breitling, Armin Strom, Cartier, IWC en dergelijke.’

Waarin heeft u zich gespecialiseerd?
‘Als edelsmid repareer, restaureer en ontwerp ik juwelen. In ons atelier werk ik samen met onze goudsmeden en steenzetters aan de eigen collectie sieraden van Saffier Juweliers én aan de op maat gemaakte stukken voor klanten. Het gebeurt regelmatig dat mensen bij ons komen om een persoonlijk sieraad te laten ontwerpen. Dan luister ik naar hun verhaal en wensen. Daarna volgt het moment dat me het meest dierbaar is. Dat is wanneer ik in mijn atelier vanuit het niets iets maak. Iets moois creëren met mijn eigen handen fascineert mij. Ik streef daarbij altijd naar perfectie. Het geeft voldoening als het wordt, zoals het moet zijn.’

Wat kenmerkt de huiscollectie van Saffier?
‘In een juweel of sieraad dat ik ontwerp, heeft elk detail en materiaal een functie. Het zijn pure designs zonder opsmuk. Diamanten kenmerken ons DNA, die zijn vaak in mijn ontwerpen aanwezig vanwege de schittering en de eeuwige glans. Een diamant blijft altijd mooi. Die slijt niet. Een ring, hanger, collier of armband moet immers elke dag gedragen kunnen worden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets mee gebeurt.’

Waar haalt u de inspiratie voor ontwerpen vandaan?
‘Uit reizen die ik maak, de dingen die ik zie, uit de wensen van onze klanten. En ook de natuur is een inspirerend fenomeen voor design. Vlak bij Rijssen ligt de Holterberg. Een mooie plek om te wandelen of fietsen, vooral in het voorjaar en de zomer. Dan ontdek ik soms in de natuur nieuwe vormen, waarop ik voortborduur in mijn werk.’

Welke trends ziet u binnen uw vakgebied?
‘Geelgoud komt helemaal terug. De warme gloed van goud mag weer gezien worden. Dus dat verwerk ik weer vaker in de sieraden, al blijft voor de zettingen witgoud het mooiste, omdat dat de schittering van de edelsteen verhoogt.’

Ontwerpt u ook andere dingen?
‘Soms komen mensen bij me met een juweel van hun overleden ouders of grootouders. Dat geef ik een tweede leven door het te restaureren of er iets nieuws van te maken, zodat ook de volgende generaties er weer van kunnen genieten. Het blijft bijzonder om zo’n oud stuk in handen te hebben. Ik heb ook restauratiewerk verricht aan oude juwelen voor het Amsterdamse Rijksmuseum en een sieradencollectie ontworpen voor modeontwerper Frans Molenaar. De combinatie van die ambachtelijke ervaring en mijn passie leidt altijd tot iets bijzonders.’

Geplaatst op

Naar het overzicht

Spelen met kleur

In een monumentaal pand in Joure is de winkel met atelier gevestigd van goudsmeden Watze en Simone van der Wal. Dit Fryske stel leerde elkaar... Lees meer »

Man van staal

Industriële zwarte binnendeuren van staal zijn al jaren razend populair. Retrodeuren uit Zoetermeer, dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit,... Lees meer »

Van vader op zoons

De broers Bob en Kick Scholten zijn opgegroeid in de zaak van hun ouders. In 1974 begonnen Ton en Ineke Scholten in een garage aan huis.... Lees meer »

Oog voor de klant

Greving & Greving is met 14 winkels dé opticien in het Noorden van Nederland. Het familiebedrijf bestaat inmiddels ruim honderd jaar en... Lees meer »

Schitterende creaties

De juwelier helpt mensen bij alle bijzondere momenten in hun leven, van geboorte, tot verloving, huwelijk, verjaardagen en overlijden. Hij... Lees meer »

Met hart voor haar | Layla Koopal

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk. Maar daar staat... Lees meer »

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep | Samuel van Vollenhoven

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

‘Ik doe NOOIT iets HALF’ | Jeroen Krabbé

Liggend in zijn hangmat vertelt Jeroen Krabbé dat zijn kleindochter Lotus naar de Rietveld Academie wil. Hij is er trots op dat hij de... Lees meer »

'Het draait niet alleen om geld' | Edwin Winkels

De liefde bracht hem naar Spanje waar hij als journalist vanaf 1988 de belangrijkste schakel tussen Cruijff en Holland was. Tegelijkertijd... Lees meer »

‘Ik hoef niemand te behagen’ | Gerard Spong

Moord, zedendelicten, fraude: het komt allemaal aan bod in het theatercollege ‘In vertrouwen’ van Gerard Spong. ‘Verwacht geen juicy details,... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’ | Eric Koller

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »

Elke haar telt | Frans Koopal Haarwerken

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »