Nieuw en luxe zwaard voor Grutte Pier in 500ste sterfjaar

Precies 500 jaar na zijn dood heeft Grutte Pier er een nieuw zwaard bij. Meestergoudsmid Watze van der Wal uit Joure vervaardigde een exacte kopie van het originele wapen, maar dan op schaal, van 18 karaat goud en bezet met 500 diamanten. Waarde: 37.000 euro. ‘Ik heb ‘m gewoon voor mezelf gemaakt, maar als een gek hem wil kopen dan kan dat.’

Watze van der Wal is al jaren gefascineerd door zwaarden. En door Friesland. Toen Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad was, zag hij een mooie gelegenheid om zijn passies en zijn werk te combineren. ‘Ik wilde iets doen met CH2018 en kwam al snel uit bij Grutte Pier, de grote Friese vrijheidsstrijder en volksheld met zijn vermaarde zwaard van 2,13 meter en 6,6 kilo. Grutte Pier staat voor onverzettelijkheid, de Friese cultuur voor de eeuwigheid en diamant is onslijtbaar. Symbolisch past het precies bij de Friese aard.’

De beste aanleiding

Af en toe maakt de edelsmid iets voor zichzelf. Gewoon omdat hij het leuk vindt. Dat moet dan in de vrije uurtjes, want er moet natuurlijk ook gewerkt worden. En zo kwam het dat 2018 sneller ging dan het vervaardigen van het zwaard. ‘Ik moest op zoek naar een nieuwe aanleiding. Al snel kwam ik erachter dat Grutte Pier in 2020 precies 500 jaar dood is. Dat kwam goed uit. Een betere aanleiding kun je niet hebben.’

Om een exacte kopie van het origineel te kunnen maken, zocht Van der Wal contact met het Fries Museum. Dat bleek het zwaard in depot te hebben, wat voor de edelsmid hermetisch gesloten bleef. Toen het zwaard even later weer in het museum stond, mocht hij er weer niet bij. ‘Dat was wel noodzakelijk, want ik wilde de exacte maten opmeten. Uiteindelijk kreeg ik de juiste medewerker te pakken en kon ik onder begeleiding alsnog de maten en foto’s nemen.’

Voor ieder sterfjaar een diamant

Het reusachtige originele zwaard heeft een houten handvat en blad van ijzer en oogt ruw. Van der Wal’s kopie heeft exact dezelfde verhoudingen, maar is tien keer kleiner: 21 cm. Het is een elegante vertaling, met een kling van witgoud en gevest van geelgoud. De greep is bezet met 500 champagnekleurige diamanten, voor ieder sterfjaar een diamant. 3,5 karaat in totaal. De edelsmid boorde 500 gaatjes en zette ieder diamantje met de hand. Precisiewerk. Monnikenwerk ook. Ook in de pommel plaatste hij twee diamanten. En nu, op de valreep van het 500ste sterfjaar van Grutte Pier is het gereed.

‘Grutte Pier is onlosmakelijk verbonden met Friesland’, zegt de edelsmid. ‘Alle Friezen kennen hem en toch wijdt het Fries Museum dit jaar geen tentoonstelling aan hem. Voor zover ik weet gebeurt er in de provincie verder ook niets. Dat is toch opmerkelijk. Ik ben blij dat ik op deze manier de misschien wel grootste Friese volksheld wel kan eren. Voor hem en voor mezelf. Want ik heb het zwaard voor mezelf gemaakt. Ik stel het dan ook gewoon hier in de winkel tentoon. Maar voor een liefhebber van Friesland en van bijzondere objecten is het ook te koop. Verkoopprijs: 37.000 euro, een ruwe vertaling van uren en materialen. Er komt nog een mooi kistje van ebbehout omheen.’

Enige Friese meestergoudsmid

Van der Wal is de eerste en enige meestergoudsmid van Friesland. Hij kwam eerder in het nieuws met zijn bijzondere manchetknopen in de vorm van het coronavirus. Deze maakte hij in opdracht voor een huisarts met passie voor mooie en aparte dingen. ’Ik maak vooral heel mooie en persoonlijke sieraden, zoals ringen, oorbellen en kettingen. Maar voor uitzonderlijke opdrachten weten mensen mij ook geregeld te vinden.’

Geschreven op

Naar het overzicht

All things lila

Dat lila zeker niet braaf hoeft te zijn, bewijzen verschillende topontwerpers. Onze favoriete items in de mooiste pastelkleur van deze zomer.... Lees meer »

‘Ik creëer een droomwereld, een utopie’

Ontwerper Claes Iversen heeft niet stilgezeten: naast het ontwerpen van couture die geliefd is bij een hele stoet aan bekende vrouwen, onder... Lees meer »

Nature is BACK!

Trendwatchers zijn duidelijk: back­to-nature wordt dé nieuwe trend voor 2021. Rust is het sleutelwoord. Dat zien we met name aan de kleuren... Lees meer »

De Gustav-familie

In 1991 richtte meubelontwerper Gerard van den Berg zijn Label op. Het bedrijf is gespecialiseerd in hoogwaardige gestoffeerde zitmeubelen;... Lees meer »

Eigenwijs Design

Geef je interieur een twist met speelse ontwerpen die vrolijk stemmen. Gemaakt om je te laten glimlachen, de minimalistische donkerblauwe... Lees meer »

A little cows dream: een eerbetoon aan de koe in designtassen

Berta. Willem. Keesje. Sjoukje. Dirk; zomaar een greep uit de gele oormerken waaraan de items van Alittlecowsdream direct herkenbaar zijn.... Lees meer »

Nieuw en luxe zwaard voor Grutte Pier in 500ste sterfjaar

Precies 500 jaar na zijn dood heeft Grutte Pier er een nieuw zwaard bij. Meestergoudsmid Watze van der Wal uit Joure vervaardigde een exacte... Lees meer »

Het ongrijpbare van designer Alex de Witte

Er zijn veel dingen die Alex de Witte beslist niet wil. Dat is gezien worden als een ontwerper die alleen maar lampen maakt. Daarom heeft... Lees meer »

Prachtige lampen van designer Marc de Groot

Marc de Groot volgde zijn opleiding ruimtelijk en industrieel vormgeving aan gerenommeerde instituten in Londen en Eindhoven. Hij startte... Lees meer »

Vergeten ambacht herleeft in lederen hanglamp

Gespot op de Dutch Design Week: lederen designlamp Lloyd van PUIK Art. Met deze bijzondere handgemaakte lamp wordt een oude techniek voor... Lees meer »

Zilver.nl: Voor al uw persoonlijke cadeaus!

Prachtige ringen van Christian Bauer in geelgoud en witgoud met briljanten. Prijzen vanaf €1195,= Combineer zoals je wilt met horloge, stenen,... Lees meer »

Sieraden met pure vormen

In een monumentaal pand in het Friese Joure, bevindt zich de winkel annex atelier van goudsmeden Watze en Simone van der Wal. Het contrast... Lees meer »

Zilver

EXCELLENT JEWELRY 14 karaats gouden ringen met briljant en € 2.125 via www.zilver.nl Julie Julsen biocolor horloge met rose verguld stalen... Lees meer »

Een nieuwe norm vraagt om een nieuwe vorm: Sieraden van Marc Lange

Een sieraad is zoveel meer dan enkel een accessoire. Het is het perfecte cadeau voor jezelf of een ander. Juist in deze surrealistische... Lees meer »

Nieuw en luxe zwaard voor Grutte Pier in 500ste sterfjaar

Precies 500 jaar na zijn dood heeft Grutte Pier er een nieuw zwaard bij. Meestergoudsmid Watze van der Wal uit Joure vervaardigde een exacte... Lees meer »

AlpinerX Alive: de eerste smartwatch van Alpina voor sportieve stedelingen

Een stijlvol, connected horloge dat zich inzet voor een goed doel! De opvolger van het eerste Zwitserse connected sporthorloge wordt op... Lees meer »

Kroon op het werk

Goudsmederij en juwelier Arnold van Dodewaard Kroon op het werk Goudsmederij en juwelier Arnold van Dodewaard verhuisde begin mei naar het... Lees meer »

Choices by DL: internationaal succes

Tien jaar geleden studeerde Debora Huisman-Leeser cum laude af aan het Amsterdam Fashion Institute met haar eigen juwelenmerk Choices by... Lees meer »

Donna d'oro

Als dochter van een man die juwelen ontwierp, zet ontwerpster Laura Bicego van het juwelenmerk Nanis goud volledig naar haar eigen hand.... Lees meer »

Stijlvolle metamorfose bij Van Velthoven Juweliers

Na een grootscheepse verbouwing beschikt Van Velthoven Juweliers in Heemstede over twee keer zoveel winkeloppervlakte. ‘We krijgen veel... Lees meer »