De gouden formule

Zelfs de meest noeste juwelen hebben soms wat onderhoud nodig. Dat geldt ook voor Schaap en Citroen. Het toonaangevende juweliershuis blijft zichzelf opnieuw uitvinden om mee te spelen in de hoogste klasse van de internationale sieraden, horloges en diamanten.  

Redactie: Monique Smitsloo 

De Groninger met een oog voor detail is het vast al opgevallen: het pand aan de Herestraat 60 is ‘opnieuw geslepen’, van binnen en buiten, van de gevel tot aan de kleinste ‘brandcorners’. Bij Schaap en Citroen denk je al snel aan de typerende huisstijl: neongroen, met een beige touch en prachtige presentatie van de juwelen. Om dit gevoel door te voeren in het interieur, werkte de familie Martens en haar directie samen met architectenbureau iNeX uit Maastricht. Mark van Nieuwkerk, CEO van Schaap en Citroen: ‘We hebben een zeer intensieve aanloopfase gehad, in samenwerking met al onze merken. Dat heeft geresulteerd in een state of the art juweliershuis met internationale uitstraling. We staan op de kaart als nooit tevoren.’ 

Neongroen 
Toch is het vertrouwde DNA van Schaap en Citroen bewaard gebleven. ‘Eigenlijk was onze vestiging in Groningen de enige waar onze nieuwe huisstijl nog niet was doorgevoerd. Nu is het juist het eerste juweliershuis waar onze allernieuwste ‘brandcorners’ zijn verwezenlijkt’, aldus Van Nieuwkerk. ‘De stad Groningen is enorm in ontwikkeling, daar dragen we graag aan bij.’ 

Etalage verschoven 
Het ‘oude’ juweliershuis was 91 m2 groot. Het team achter Schaap en Citroen heeft dezelfde winkelruimte in het pand nu tot 186 m2 weten te transformeren. Van Nieuwkerk: ‘Doordat we de interne etalage als het ware naar buiten hebben verschoven als gevel en onze backoffice deels hebben opgeofferd, hebben we een verdubbeling van de oppervlakte kunnen verwezenlijken.’ 

Merkportfolio op maat 
Het aanbod van Schaap en Citroen is enorm. Een greep uit de sieradendoos levert op: Rolex, Cartier, Hublot, IWC, Omega, Pomellato, FOPE, Marco Bicego en natuurlijk het eigen huislabel Schaap en Citroen. ‘Niet elk sieradenmerk slaat aan in elk filiaal’, vertelt Van Nieuwkerk. ‘Wat kan werken in Groningen, slaat weer niet aan in Amsterdam, of andersom. Elke winkel verdient een op maat gemaakt merkportfolio waarvan de basis hetzelfde is.’ 

Vijfsterren standaard  
Een onderdeel van de luxe ervaring bij Schaap en Citroen is het after-sales atelier in het juweliershuis. ‘Hier kunnen we horlogebanden op maat maken, een snelle diagnose van een uurwerk uitvoeren en diverse reparaties uitvoeren. In-house, dus zonder deze naar een merk te versturen’, vertelt Van Nieuwkerk. ‘Omdat we zien dat onze klanten hierdoor adequaat geholpen kunnen worden en onnodige wachttijden worden voorkomen, hebben wij inmiddels een groot gecentraliseerd after-sales apparaat met diverse gedecentraliseerde ateliers in de juweliershuizen door het hele land. Deze strategie sluit naadloos aan op de vijfsterren ‘hospitality’ standaard die we willen blijven uitdragen.’ 

Het erfgoed van Schaap en Citroen  
De Nederlandse keten Schaap en Citroen begon bijna 135 jaar geleden met twee gepassioneerde juweliersgezinnen: de familie Schaap uit Utrecht en de familie Citroen uit Den Haag. De eerste winkel werd in 1888 geopend door de marskramer Mozes Schaap aan de Steenweg in Utrecht – nog altijd op deze locatie gevestigd. Inmiddels zijn er twintig filialen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem, Den Bosch, Groningen, Eindhoven en Maastricht. Dertien jaar geleden werd het bedrijf overgenomen door de familie Martens.  

Herestraat 60, 9711 LJ Groningen 
T 050 318 0141 
schaapcitroen.nl 

Geschreven op

Naar het overzicht

Broches met Parijse flair

Edelstenen vormen het kloppende hart van het Nederlandse sieradenmerk Bron Jewelry. ‘Deze cadeautjes van de natuur vervelen nooit en hun... Lees meer »

Met liefde gemaakt

Christine de Vogel is een creatieve denkster. Of het nu gaat om unieke sieraden, kunstzinnige objecten of fotografie. ‘Ik probeer te werken... Lees meer »

Echte vrouwenversierders

De etalage van een prachtig pand aan de Bloemendaalseweg kun je niet gedachteloos voorbijlopen; er liggen beeldschone sieraden. Het zijn... Lees meer »

Schitterend zilver

Van antiek zilver tot trendy zilveren sieraden, bij Zilver.nl geldt altijd een prettige prijs-kwaliteitsverhouding én wordt alles met zorg... Lees meer »

Een sieraad voor het leven

Op de hoek van ‘het oudste en mooiste straatje’ van Amersfoort is Edelsmederij Kircher Schmuck te vinden. Meestergoudsmid Kerstin Kircher... Lees meer »

De gouden formule

Zelfs de meest noeste juwelen hebben soms wat onderhoud nodig. Dat geldt ook voor Schaap en Citroen. Het toonaangevende juweliershuis blijft... Lees meer »

Design voor sterke karakters

Rodrigo Otazu (Mister O) werkte samen met modeontwerpers Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier en Christian Lacroix. Ook ‘sierde’ hij wereldsterren... Lees meer »

Exclusieve sieraden die schitteren

Edelsmeden Watze en Simone van der Wal maken exclusieve, kwalitatief hoogwaardige sieraden. Hun winkel in het Friese Joure is een walhalla... Lees meer »

Nooit tijd genoeg

Wybe van der Gang maakt zijn horloges zoals Porsche zijn auto’s bouwt: industriële normen in het hele proces van ontwerp tot productie,... Lees meer »

Honderd procent ambachtelijk

Alle sieraden die edelsmeden Watze en Simone van der Wal maken, zijn uniek. Hun winkel in het Friese Joure is een walhalla vol prachtige,... Lees meer »