Broches met Parijse flair

Edelstenen vormen het kloppende hart van het Nederlandse sieradenmerk Bron Jewelry. ‘Deze cadeautjes van de natuur vervelen nooit en hun kleuren en vormen zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor ons designteam’, vertelt eigenares Heleen Bron. 

Redactie: Marije Smit

Trots maar bescheiden legt Heleen Bron uit dat het bedrijf al meer dan 100 jaar geleden is opgericht door grootvader Bron. ‘Zijn oude juwelen-reiskoffer staat nog steeds op de zolder van ons kantoorpand in Schoonhoven.’ Het is ook hier in Schoonhoven waar de collecties worden ontworpen en het grootste deel van de productie wordt verzorgd. Heleen: ‘Ik heb altijd een fascinatie voor sieraden gehad. Mijn opa begon met een groothandel in sieraden en mijn ouders hebben dat voortgezet. De nadruk lag op het importeren. Ik scharrelde altijd wel rond in het familiebedrijf en ik liet maar wat graag de mooie dingen door mijn handen gaan. Sinds 2001 ben ik een collectie onder eigen naam gaan maken. Zo is Bron fine Dutch jewelry ontstaan.’

Kennis
Heleen is zelf geen goudsmid of edelsteenkundige, maar ontwerpt wel schitterende creaties. ‘Samen met mijn team bedenken en ontwerpen we alle stukken. Helaas kan ik zelf niet creatief met mijn handen werken, maar ik kan wel heel goed bedenken hoe iets eruit moet komen te zien. Ik heb wél de kennis, maar niet de vaardigheid’, zegt Heleen lachend terwijl ze een nieuw juweel uit de collectie pakt. ‘We hebben een ontzettend leuk nieuw item aan de collectie toegevoegd, namelijk broches. Lang geleden hebben we wel al eens iets dergelijks gehad, maar de broche is vaak een ondergeschoven kindje in juwelenland. Wat ons betreft is nu de tijd rijp om een collectie met pinnetjes te lanceren. Chic en tegelijkertijd direct draagbaar. Broches met Parijse flair. De paarsblauwe tinten van parel en spinel mengen zich prachtig met de warme tonen van rhodoliet en Madeira-citrien. Je draagt de Butterfly collectie als kleine clusters, of solo. We willen niks voorschrijven, alleen suggesties geven hoe je sieraden kunt dragen. Maar de Bron collectie leent zich wel heel goed om te clusteren. Dat zie je veel met onze ringen gebeuren.’

Toermalijn
Op de vraag of Heleen zelf veel sieraden draagt, geeft zij toe: ‘Zonder oorsieraden word ik ongelukkig. Ik draag ze altijd; van groot en opvallend tot klassiek. Een goed gekozen paar laat ieder gezicht stralen!’ Ook zal je haar meestal een collier zien dragen. Ze legt uit: ‘Geen sieraad is zo veelzijdig als de halsketting. Lang of kort, dik of dun, een collier voegt zich moeiteloos naar de draagster en haar outfit. Een elegante hanger in goud of met een schitterende edelsteen zorgt voor een extra persoonlijk accent. Mijn absolute favoriete edelsteen is de toermalijn. Ik draag ‘de koningin onder de edelstenen’ veelvuldig. Bron Jewelry gebruikt graag toermalijn in ontwerpen. De kleuren van deze edelsteen zijn fantastisch en veelzijdig. Natuurlijk verwerken we ook andere edelstenen zoals maansteen, saffier, citrien en blauw topaas in de gouden sieraden. Edelstenen gunnen we een lang leven, in een gouden setting.’

Emotionele waarde
Heleen vindt het fijn om te merken dat ze mensen plezier kan doen met haar collectie. ‘Het is voor mij heerlijk om reacties te krijgen van mensen die zo blij zijn met hun aankoop. Dan hebben we het niet over waarde in geld, maar over emotionele waarde. Een sieraad kan van generatie op generatie worden doorgegeven of dagelijks door iemand worden gedragen. Het geeft een wereld aan herinneringen en emoties… en dat in één klein stuk.’

Geschreven op

Naar het overzicht

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Broches met Parijse flair

Edelstenen vormen het kloppende hart van het Nederlandse sieradenmerk Bron Jewelry. ‘Deze cadeautjes van de natuur vervelen nooit en hun... Lees meer »

Met liefde gemaakt

Christine de Vogel is een creatieve denkster. Of het nu gaat om unieke sieraden, kunstzinnige objecten of fotografie. ‘Ik probeer te werken... Lees meer »

Echte vrouwenversierders

De etalage van een prachtig pand aan de Bloemendaalseweg kun je niet gedachteloos voorbijlopen; er liggen beeldschone sieraden. Het zijn... Lees meer »

Schitterend zilver

Van antiek zilver tot trendy zilveren sieraden, bij Zilver.nl geldt altijd een prettige prijs-kwaliteitsverhouding én wordt alles met zorg... Lees meer »

Een sieraad voor het leven

Op de hoek van ‘het oudste en mooiste straatje’ van Amersfoort is Edelsmederij Kircher Schmuck te vinden. Meestergoudsmid Kerstin Kircher... Lees meer »

De gouden formule

Zelfs de meest noeste juwelen hebben soms wat onderhoud nodig. Dat geldt ook voor Schaap en Citroen. Het toonaangevende juweliershuis blijft... Lees meer »

Design voor sterke karakters

Rodrigo Otazu (Mister O) werkte samen met modeontwerpers Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier en Christian Lacroix. Ook ‘sierde’ hij wereldsterren... Lees meer »

Exclusieve sieraden die schitteren

Edelsmeden Watze en Simone van der Wal maken exclusieve, kwalitatief hoogwaardige sieraden. Hun winkel in het Friese Joure is een walhalla... Lees meer »

Nooit tijd genoeg

Wybe van der Gang maakt zijn horloges zoals Porsche zijn auto’s bouwt: industriële normen in het hele proces van ontwerp tot productie,... Lees meer »