Nieuw en luxe zwaard voor Grutte Pier in 500ste sterfjaar

Precies 500 jaar na zijn dood heeft Grutte Pier er een nieuw zwaard bij. Meestergoudsmid Watze van der Wal uit Joure vervaardigde een exacte kopie van het originele wapen, maar dan op schaal, van 18 karaat goud en bezet met 500 diamanten. Waarde: 37.000 euro. ‘Ik heb ‘m gewoon voor mezelf gemaakt, maar als een gek hem wil kopen dan kan dat.’

Watze van der Wal is al jaren gefascineerd door zwaarden. En door Friesland. Toen Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad was, zag hij een mooie gelegenheid om zijn passies en zijn werk te combineren. ‘Ik wilde iets doen met CH2018 en kwam al snel uit bij Grutte Pier, de grote Friese vrijheidsstrijder en volksheld met zijn vermaarde zwaard van 2,13 meter en 6,6 kilo. Grutte Pier staat voor onverzettelijkheid, de Friese cultuur voor de eeuwigheid en diamant is onslijtbaar. Symbolisch past het precies bij de Friese aard.’

De beste aanleiding

Af en toe maakt de edelsmid iets voor zichzelf. Gewoon omdat hij het leuk vindt. Dat moet dan in de vrije uurtjes, want er moet natuurlijk ook gewerkt worden. En zo kwam het dat 2018 sneller ging dan het vervaardigen van het zwaard. ‘Ik moest op zoek naar een nieuwe aanleiding. Al snel kwam ik erachter dat Grutte Pier in 2020 precies 500 jaar dood is. Dat kwam goed uit. Een betere aanleiding kun je niet hebben.’

Om een exacte kopie van het origineel te kunnen maken, zocht Van der Wal contact met het Fries Museum. Dat bleek het zwaard in depot te hebben, wat voor de edelsmid hermetisch gesloten bleef. Toen het zwaard even later weer in het museum stond, mocht hij er weer niet bij. ‘Dat was wel noodzakelijk, want ik wilde de exacte maten opmeten. Uiteindelijk kreeg ik de juiste medewerker te pakken en kon ik onder begeleiding alsnog de maten en foto’s nemen.’

Voor ieder sterfjaar een diamant

Het reusachtige originele zwaard heeft een houten handvat en blad van ijzer en oogt ruw. Van der Wal’s kopie heeft exact dezelfde verhoudingen, maar is tien keer kleiner: 21 cm. Het is een elegante vertaling, met een kling van witgoud en gevest van geelgoud. De greep is bezet met 500 champagnekleurige diamanten, voor ieder sterfjaar een diamant. 3,5 karaat in totaal. De edelsmid boorde 500 gaatjes en zette ieder diamantje met de hand. Precisiewerk. Monnikenwerk ook. Ook in de pommel plaatste hij twee diamanten. En nu, op de valreep van het 500ste sterfjaar van Grutte Pier is het gereed.

‘Grutte Pier is onlosmakelijk verbonden met Friesland’, zegt de edelsmid. ‘Alle Friezen kennen hem en toch wijdt het Fries Museum dit jaar geen tentoonstelling aan hem. Voor zover ik weet gebeurt er in de provincie verder ook niets. Dat is toch opmerkelijk. Ik ben blij dat ik op deze manier de misschien wel grootste Friese volksheld wel kan eren. Voor hem en voor mezelf. Want ik heb het zwaard voor mezelf gemaakt. Ik stel het dan ook gewoon hier in de winkel tentoon. Maar voor een liefhebber van Friesland en van bijzondere objecten is het ook te koop. Verkoopprijs: 37.000 euro, een ruwe vertaling van uren en materialen. Er komt nog een mooi kistje van ebbehout omheen.’

Enige Friese meestergoudsmid

Van der Wal is de eerste en enige meestergoudsmid van Friesland. Hij kwam eerder in het nieuws met zijn bijzondere manchetknopen in de vorm van het coronavirus. Deze maakte hij in opdracht voor een huisarts met passie voor mooie en aparte dingen. ’Ik maak vooral heel mooie en persoonlijke sieraden, zoals ringen, oorbellen en kettingen. Maar voor uitzonderlijke opdrachten weten mensen mij ook geregeld te vinden.’

Geschreven op

Naar het overzicht

3 Days of Design | Occhio

3daysofdesign: met de nieuwe armaturenseries Coro en Coro moon presenteert Occhio het nieuwe purisme in lichtontwerp Tijdens de 3daysofdesign... Lees meer »

Briljant zien | Bril Jan't

Verfijnd zicht met pure elegantie. Die verbinding maakt opticien Bril Jan’t in Lisse alweer 27 jaar. Jan Kik, eigenaar en oprichter van... Lees meer »

Buiten is het nieuwe binnen | Veldman Zonwering

In elk jaargetijde en op ieder moment ontspannen buiten kunnen zitten, omringd door comfort en stijl. Dat kan met de hulp van Veldman Zonwering... Lees meer »

Stoelen weerspiegelen de tijdgeest | RSGA Museum

Veel musea hebben designstoelen in hun collectie. Maar een museum volledig gewijd aan stoelen, dát bestond nog niet in Nederland. Met het... Lees meer »

Natuurlijk design

Zand tussen je tenen, kriebelend gras onder je voeten, de gure wind op je wang of de verwarmende zonnestralen op je hoofd. Even uitwaaien... Lees meer »

Dag en nacht shinen

De dagen worden korter en donkerder. Winter is coming. Gelukkig is Light Design van Loenen een oase van licht en warmte. Deze knusse winkel... Lees meer »

Buiten de lijntjes kleuren

Als hij tekent, zit hij in zijn eigen cocon. Dan verdwijnt de wereld om hem heen en is hij met zijn hoofd ín de tekening. Maar waar interieurdesigner... Lees meer »

Lampenkappen op maat!

Light Design van Loenen uit Wassenaar heeft niet alleen exclusieve verlichting, maar maakt ook lampenkappen op maat uit eigen atelier en... Lees meer »

The next thing

Pioniers, verhalenvertellers, wereldverbeteraars: ontwerpers Maartje Dros en Eric Klarenbeek zijn het allemaal. Samen vormen ze Studio Klarenbeek... Lees meer »

Met aandacht luisteren

Een audiosysteem dat vanuit alle hoeken je zintuigen prikkelt, een televisie die je thuis een bioscoopervaring geeft: Bang & Olufsen staat... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Broches met Parijse flair

Edelstenen vormen het kloppende hart van het Nederlandse sieradenmerk Bron Jewelry. ‘Deze cadeautjes van de natuur vervelen nooit en hun... Lees meer »

Met liefde gemaakt

Christine de Vogel is een creatieve denkster. Of het nu gaat om unieke sieraden, kunstzinnige objecten of fotografie. ‘Ik probeer te werken... Lees meer »

Echte vrouwenversierders

De etalage van een prachtig pand aan de Bloemendaalseweg kun je niet gedachteloos voorbijlopen; er liggen beeldschone sieraden. Het zijn... Lees meer »

Schitterend zilver

Van antiek zilver tot trendy zilveren sieraden, bij Zilver.nl geldt altijd een prettige prijs-kwaliteitsverhouding én wordt alles met zorg... Lees meer »

Een sieraad voor het leven

Op de hoek van ‘het oudste en mooiste straatje’ van Amersfoort is Edelsmederij Kircher Schmuck te vinden. Meestergoudsmid Kerstin Kircher... Lees meer »

De gouden formule

Zelfs de meest noeste juwelen hebben soms wat onderhoud nodig. Dat geldt ook voor Schaap en Citroen. Het toonaangevende juweliershuis blijft... Lees meer »

Design voor sterke karakters

Rodrigo Otazu (Mister O) werkte samen met modeontwerpers Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier en Christian Lacroix. Ook ‘sierde’ hij wereldsterren... Lees meer »

Exclusieve sieraden die schitteren

Edelsmeden Watze en Simone van der Wal maken exclusieve, kwalitatief hoogwaardige sieraden. Hun winkel in het Friese Joure is een walhalla... Lees meer »

Nooit tijd genoeg

Wybe van der Gang maakt zijn horloges zoals Porsche zijn auto’s bouwt: industriële normen in het hele proces van ontwerp tot productie,... Lees meer »