Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer

De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte sieraden in haar kenmerkende stijl blijft groeien. Regionaal, nationaal én internationaal. De exclusieve sieraden worden allemaal met de hand gemaakt in haar eigen atelier in de Hekelstraat in Alkmaar. Vooral de variatie van haar werk en veelzijdigheid wordt gewaardeerd. 

Naam: Sophie Jong
Geboortejaar: 1974
Woonplaats: Heiloo
Echtgenoot: Paul Verseveldt, overleden februari 2022
Kinderen: Martijn (27)

Wat is jouw achtergrond?
‘Ik ben altijd al heel creatief geweest. Dat begon met het maken van beelden, keramiek en schilderijen. In 2002 opende ik een galerie met eigen werk en dat van andere kunstenaars. Na een jaar of twee ben ik me gaan toeleggen op het maken van sieraden in opdracht van klanten. De inspiratie voor de ontwerpen komt vanzelf. Er bruisen altijd nieuwe ideeën in mijn hoofd. Daar hoef ik geen moeite voor te doen. Ik werk graag met goud en zilver in combinatie met edelstenen en diamanten in verschillende kleuren.’

Wat kenmerkt jouw collectie?
‘De organische vormgeving en levendige structuur van ieder stuk. Mijn sieraden zijn soms eenvoudig en ingetogen, maar veelal uitbundig met fantasierijke details zoals bloemen en krullen, aangevuld met mooie edelstenen en (gekleurde) diamanten. Onze collectie omvat ringen, halssieraden, colliers, oorbellen en armbanden. Ieder sieraad is een kunstwerkje en ‘one of a kind’. Helemaal passend bij degene die het gaat dragen.’

 

Je bent ook een specialist in het hergebruik van oude sieraden?
‘Veel mensen hebben thuis sieraden liggen die ze hebben gekregen uit een erfenis bijvoorbeeld. Dierbare stukken die niet altijd meer draagbaar zijn. Wij kunnen het juweel in de oorspronkelijke vorm restaureren of gebruiken om een nieuw stuk te maken. De mogelijkheden zijn echt onbeperkt. Zo behoudt het juweel zijn emotionele waarde en wordt het weer een sieraad om te dragen en generaties lang te koesteren.’

De winkel is heel bijzonder, kun je daar wat over vertellen?
‘Het pand waarin onze winkel en atelier zijn gevestigd stamt uit 1574. Het is een van de oudste pandjes van Alkmaar. De voorgevel is een beschermd stadsgezicht. Binnen zijn de eeuwenoude houten plafondbalken en de prachtig gemetselde muur nog steeds zichtbaar. Ons ambacht staat hier centraal. De werkplaats achterin de winkel is het domein van goudsmeden Simone en Jasca die voor PHIE werken. Onze diamantzetter heeft zijn eigen atelier vlakbij. Zelf probeer ik ook zoveel als mogelijk achter de werkbank te kruipen en nieuwe ontwerpen te maken. Martijn, de zoon van Paul, heeft de marketingtaken op zich genomen en is zeer betrokken bij alle facetten van PHIE Jewels.’

Ondanks het succes is het voor jou persoonlijk niet alles goud wat er blinkt
‘Nee, zeker niet. In februari 2022 heb ik na een kort ziekbed veel te vroeg afscheid moeten nemen van mijn man en grote liefde. Paul en ik waren zó gelukkig met elkaar. We hebben samen dit bedrijf groot gemaakt. Ik ben heel trots op wat we hebben bereikt. In december van dat toch al moeilijke jaar werd ook nog eens ingebroken in de zaak. De inbrekers hebben alles kort en klein geslagen. Het heeft veel tranen en energie gekost, maar nu, anderhalf jaar later, staat alles er weer. Ik ben een doorzetter en blijf vooruit kijken. Dit werk houdt me op de been. Het geeft me uitdaging en inspiratie.’

Waar word je blij van als je niet aan het werk bent? 
‘Ik wandel graag in het bos met mijn witte hondje Toby en breng veel tijd door met mijn Shetlander pony Ukke. Zij geven me veel liefde. Net als mijn vrienden en familie om me heen, van wie ik de steun en kracht krijg om door te gaan. Ook houd ik van Alkmaar. De stad is mijn veilige haven, mijn cocon. Vooral d’Oude Stad, waar mijn winkel is gevestigd. Dat is een gezellig buurtje waar mensen nog omzien naar elkaar.’ 

Welke wijze les wil je graag aan andere ondernemers doorgeven? 
‘Laat zelfs de grootste tegenslag in het leven je niet weerhouden je dromen te realiseren. Zelfs in de donkerste dagen zijn er wel ergens lichtpuntjes. Kijk naar mij, ik sta er ook nog.’

www.phie.nl

Geschreven op

Naar het overzicht

Huidverbetering op maat | Skinpoint

Geen enkele huid is hetzelfde. Kleur, gevoeligheid, volume, leeftijd, lifestyle en nog veel meer factoren zorgen ervoor dat iedere huid... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Schoonheid van binnenuit | Min110

Wil je fit en gezond ouder worden? Wil je er op een natuurlijke manier mooi uit blijven zien? Dan ben je helemaal op je plek bij Min110... Lees meer »

De Spring & Summer editie is UIT!

Weer heerlijk bladeren én lezen in het nieuwste Lourens Magazine, de spring & summer editie. Interessante interviews met o.a. Marlijn Weerdenburg,... Lees meer »

Schoonheid is zien

‘Iedereen is mooi, maar niet iedereen ziet het’. Deze zin is huidexpert Diana van Clinique de Beauté in Groningen op het lijf geschreven.... Lees meer »

Je huid jong houden

Al honderden jaren zijn mensen op zoek naar de bron van de eeuwige jeugd. Iedereen wil wel oud worden, maar met de voordelen van het jong... Lees meer »

Winter glow

De dagen worden korter en kouder. Genoeg reden om extra goed voor jezelf te zorgen. Deze producten voorzien je huid, haar en nagels van... Lees meer »

Laat je huid stralen

Een professionele schoonheidssalon waar je je helemaal thuis voelt? Dát is de Skin Boutique van Vanessa Karreman, gevestigd in de leukste... Lees meer »

Zorg voor je huid

Den Haag is die mooie stad achter de duinen. Onbetwist een geweldige plek om te wonen, maar wel een die veel vraagt van de huid, ziet Jeanette... Lees meer »

Secret garden

Natuurlijke ingrediënten vormen de basis van geurige beautyproducten, geïnspireerd op de romantiek van een geheime tuin. Daar fleur je van... Lees meer »

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

Elke haar telt

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

Eindelijk weer haar

Het is een grote zorg van Layla Koopal. Ze ziet het afgelopen jaar steeds meer vrouwen die lijden aan frontale fibroserende alopecia (afgekort... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Broches met Parijse flair

Edelstenen vormen het kloppende hart van het Nederlandse sieradenmerk Bron Jewelry. ‘Deze cadeautjes van de natuur vervelen nooit en hun... Lees meer »

Met liefde gemaakt

Christine de Vogel is een creatieve denkster. Of het nu gaat om unieke sieraden, kunstzinnige objecten of fotografie. ‘Ik probeer te werken... Lees meer »

Echte vrouwenversierders

De etalage van een prachtig pand aan de Bloemendaalseweg kun je niet gedachteloos voorbijlopen; er liggen beeldschone sieraden. Het zijn... Lees meer »

Schitterend zilver

Van antiek zilver tot trendy zilveren sieraden, bij Zilver.nl geldt altijd een prettige prijs-kwaliteitsverhouding én wordt alles met zorg... Lees meer »

Een sieraad voor het leven

Op de hoek van ‘het oudste en mooiste straatje’ van Amersfoort is Edelsmederij Kircher Schmuck te vinden. Meestergoudsmid Kerstin Kircher... Lees meer »

De gouden formule

Zelfs de meest noeste juwelen hebben soms wat onderhoud nodig. Dat geldt ook voor Schaap en Citroen. Het toonaangevende juweliershuis blijft... Lees meer »

Design voor sterke karakters

Rodrigo Otazu (Mister O) werkte samen met modeontwerpers Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier en Christian Lacroix. Ook ‘sierde’ hij wereldsterren... Lees meer »

Exclusieve sieraden die schitteren

Edelsmeden Watze en Simone van der Wal maken exclusieve, kwalitatief hoogwaardige sieraden. Hun winkel in het Friese Joure is een walhalla... Lees meer »

Nooit tijd genoeg

Wybe van der Gang maakt zijn horloges zoals Porsche zijn auto’s bouwt: industriële normen in het hele proces van ontwerp tot productie,... Lees meer »