Geromantiseerde werkelijkheid

Miranda Koller reisde met haar echtgenoot Eric, jarenlang Cirque du Soleil achterna , een periode waarin ze zich toelegde op fotografie. Als Backstage Moods documenteerde ze het circusleven achter de schermen en maakte ze prachtige reisfoto's.

 

Op de lagere school kreeg Miranda KolIer voor haar verjaardag een camera. Daar werd ze direct enthousiast van, al realiseerde ze zich toen nog niet dat je van fotografie Je beroep kunt maken. Toen Eric werd gevaagd om zich aan te sluiten bij Cirque du Soleil voor de voorstelling Luzia, vroeg ik me af: en wat ga ik dan doen? Ik wist dat ik in Amerika geen werkvergunning zou kunnen krijgen. Dus besloot ik om me tijdens onze reis toe te gaan leggen op fotografie. Ik startte een eigen reis account op lnstagram, waarop ik foto's deelde van mooie plekken die we bezochten, op de manier zoals Eric en ik die samen met onze honden beleefd en. Ik kreeg hier veel energie van en het aantal volgers groeide snel.'

Artikel gaat door onder de foto's

Monument-Valley-Gele-regen-jassen-Miranda Koller-Lourens Magazine Eric-Koller-Parachute-Miranda Koller-Lourens Magazine Canyonlands-Miranda Koller-Lourens Magazine Dom-Godfather-Miranda Koller-Lourens Magazine

FRANS BAKKERTJE


Omdat KolIer regelmatig achter de schermen kwam bij het circus, besloot ze op een dag haar camera mee te nemen. 'Ik begaf me tussen de circusartiesten en vroeg toestemming om te fotograferen. Doe alsof ik er niet ben, zei ik erbij. iedereen reageerde heel positief.' Met interessante invalshoeken en het juiste licht, slaagt Koller erin de sfeer van het moment te vangen. De spanning, concentratie en magie voorafgaand aan een show. is voelbaar in haar foto's. 'Ik probeer een verhaal te vertellen met mijn beelden en denk in scènes. Zoals een film vaak de geromantiseerde werkelijkheid laat zien, ben in het echte leven altijd op zoek naar het spreekwoordelijke Franse bakkertje met romantische stoelen en stokbroden.'

 

RAUWRANDJE

Op één van KolIers foto's zien we een acrobaat die voor de spiegel zijn haar staat te kammen. Hij lijkt zo uit The Godfather te zijn weggelopen. Een andere foto toont een artieste in een cactuspak die een slok uit een bidon neemt, haar zwaar opgemaakte ogen theatraal naar boven richt. Op het eerste gezicht lijkende beelden in scène te zijn  gezet, maar niets is minder waar. 'Ik stelde me zo onzichtbaar mogelijk op. Niemand poseert', verklaart Koller. Ondanks de eerder genoemde romantiek die haar werk typeert. hebben de beelden daardoor een rauw randje, een vleugje rock·n roll. Wat je ziet is echt. Dat haar foto's werden opgepikt door Cirque du Soleil, die ze gebruikten voor hun eigen sociale media accounts, was voor KolIer een enorme opsteker.

DROMERIGE REALITEIT

Een belangrijk onderdeel van KolIers werk is de nabewerking van de foto's die haar in staat stelt om haar eigendromerige realiteit te creëren. Dat geldt in het bijzonder voor haar backstage-fotografie en in mindere mate voor haar reisfoto's, waarbij de schoonheid en vergezichten van de landschappen soms al spectaculair genoeg zijn. 'Ik zag ooit een documentaire over de succesvolle natuurfotograaf Peter Eastway. die er geengeheim van maakte dat de kracht van zijn foto's in de nabewerking zit', vertelt KolIer. 'Hij benadrukte zijn werkwijze met de woorden the only limitation is your imagination. Die uitspraak is me altijd bij gebleven en inspireert mij iedere keer weer.'

 

'the only limitation is your imagination'

 

Eric-Majo-Rain-Miranda Koller-Lourens Magazine Eric-Koller-Paard-Miranda Koller-Lourens Magazine Miranda Koller Lourens Magazine Enya-Rain-Miranda Koller-Lourens Magazine

TOEKOMST

Na vier avontuurlijke jaren bij het circus is. door de coronacrisis, aan de wereldtournee abrupt een einde gekomen. Terugkijkend naar de backstage-beelden en onze reisfoto's, lijkt het leven dat we leidden meer en meer op een droom·. besluit Koller. 'Het is afscheid nemen van iets dat voorbij is. Dat is pijnlijk. Gelukkig hebben we de foto's nog. En de ervaring, die neemt niemand ons meer af.' Bovendien biedt het portfolio dat ze heeft opgebouwd veel potentie voor de toekomst. 'Ik ben Cirque du Soleil dankbaar dat ik de kans heb gekregen te ontdekken wat fotografie voor mij betekent en wat ik kan met de camera. Mijn  werk zou zich goed lenen voor bijvoorbeeld albumcovers, branding en ik heb ideeën over een eigen expositie.'

 

WWW.MIRANDAKOLLER.COM

 

 

REDACTIE: NATASJA ADMIRAAL | FOTOGRAFIE: MIRANDA KOLLER

Geplaatst op

Naar het overzicht

'Kunst is mijn redding' | Ans Markus

Het was voor Ans Markus een noodgreep dat ze startte als kunstenares. Ze had net haar man verlaten en moest geld verdienen voor zichzelf... Lees meer »

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Stoelen weerspiegelen de tijdgeest | RSGA Museum

Veel musea hebben designstoelen in hun collectie. Maar een museum volledig gewijd aan stoelen, dát bestond nog niet in Nederland. Met het... Lees meer »

Hart voor Art

Laren staat bekend als trekpleister voor toeristen. Niet zo vreemd; Laren is een bruisend kunstenaarsdorp waar altijd wat te doen is. In... Lees meer »

De kunst van keramiek

In ‘de Oerprovincie van Nederland’ waar op de Hondsrug verleden, heden en toekomst samenkomen, is één van de oudste aardewerkfabrieken van... Lees meer »

Veel verkocht aan musea en aan trouwe én nieuwe klanten

BIJNA 42.000 BEZOEKERS EN VEEL VERKOCHT OP SUCCESVOLLE PAN AMSTERDAM Amsterdam, 26 november 2023 – Bijna 42.000 kunstliefhebbers, meer dan... Lees meer »

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties,... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »

Famous

Brigitte Bardot, David Bowie, Kate Moss, Marlene Dietrich en Roger Moore: weinig fotografen hebben zoveel muzieklegendes, filmsterren, mode-iconen... Lees meer »

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

Met hart voor haar | Layla Koopal

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk. Maar daar staat... Lees meer »

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep | Samuel van Vollenhoven

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

‘Ik doe NOOIT iets HALF’ | Jeroen Krabbé

Liggend in zijn hangmat vertelt Jeroen Krabbé dat zijn kleindochter Lotus naar de Rietveld Academie wil. Hij is er trots op dat hij de... Lees meer »

'Het draait niet alleen om geld' | Edwin Winkels

De liefde bracht hem naar Spanje waar hij als journalist vanaf 1988 de belangrijkste schakel tussen Cruijff en Holland was. Tegelijkertijd... Lees meer »

‘Ik hoef niemand te behagen’ | Gerard Spong

Moord, zedendelicten, fraude: het komt allemaal aan bod in het theatercollege ‘In vertrouwen’ van Gerard Spong. ‘Verwacht geen juicy details,... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’ | Eric Koller

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »

Elke haar telt | Frans Koopal Haarwerken

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »