Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak ingewikkeld. In de wet is namelijk meer geregeld voor getrouwde partners, dan voor samenwoners. Vaak is het nodig om een samenlevingscontract te maken. Soms óók nog een testament. 

Wat regelt een samenlevingscontract?  
Alleen voor getrouwde (en geregistreerde) partners bestaan er wettelijke regels bij overlijden en uit elkaar gaan. Als een samenwonend stel een huis koopt, kunnen er met een samenlevingscontract afspraken gemaakt worden met betrekking tot het overlijden van een van de partners, of het uit elkaar gaan.  Is er niets geregeld en overlijdt één van de partners, dan erven ouders, broers en zussen hun deel van het huis en moet het huis waarschijnlijk worden verkocht. Een samenlevingscontract levert óók nog fiscaal voordeel op: de partners komen namelijk eerder in aanmerking voor de hoge vrijstelling voor de erfbelasting. Overigens, om in aanmerking te komen voor partnerpensioen (nabestaandenpensioen), is bij veel pensioenfondsen een samenlevingscontract verplicht. 
Voor de situatie van uit elkaar gaan, kunt u over het huis afspraken maken zoals wie erin mag blijven wonen, wie vanaf welk moment de kosten betaalt en dat de vertrekkende partner een verhuisvergoeding krijgt. 

Wanneer is ook een testament nodig? 
Met een samenlevingscontract wordt gezorgd dat de partner de gezamenlijke bezittingen erft. Is een testament dus niet meer nodig? In een aantal gevallen moet naast het samenlevingscontract toch ook een testament worden gemaakt. Bijvoorbeeld als de partners ook niet-gezamenlijke bezittingen hebben. Of als de partners aan banksparen doen voor de aflossing van de hypotheek. Maar ook als er kinderen zijn. Met een testament wordt de partner beschermd tegen de erfrechtelijke aanspraken van de kinderen.  

Wat als de een (meer) spaargeld in het huis investeert?  
Mogelijk financiert u het huis - naast een hypotheek - met eigen spaargeld. Of betaalt u in de toekomst een verbouwing met eigen geld. Als beide partners geen gelijk bedrag aan het huis kunnen besteden, terwijl wél ieder voor de helft eigenaar is, dan kan dat juridische gevolgen hebben. Bespreek dit met ons. Wij vertellen u over de gevolgen én adviseren u over oplossingen. Samen uit, samen thuis! 

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Leven met en na kanker | IPSO

Nadat Niqui zelf darmkanker overwon, verloor ze twee jaar later haar man aan de gevolgen van alvleesklierkanker. ‘Je hebt je eigen situatie... Lees meer »

Wat is uw draagkracht?

Een eigen onderneming en scheiden? Dit moet u weten over de berekening van de partneralimentatie. Partneralimentatie kan nodig zijn als... Lees meer »

Je huid jong houden

Al honderden jaren zijn mensen op zoek naar de bron van de eeuwige jeugd. Iedereen wil wel oud worden, maar met de voordelen van het jong... Lees meer »

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica, art consultant en kunsthandelaar. Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van... Lees meer »

Belastingschuld aflossen voor half geld?

Nogal wat ondernemers hebben sinds maart 2020 een flinke belastingschuld opgebouwd. Sinds 1 oktober 2022 moet er worden terugbetaald. En... Lees meer »

Vastgoed is vast goed. Of toch niet? 

Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »

Winterse herenmode: warm en duurzaam

De najaarscollecties in de herenmode weerspiegelen de kleuren van een late nazomerdag. Bruine en groene herfsttinten gecombineerd met off... Lees meer »

Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »