Je brein weer in balans | Charlotte Labee
In de snelle maatschappij waarin we leven krijgt ons brein dagelijks miljoenen prikkels te verwerken, terwijl onze hersenen daar helemaal niet op zijn ingesteld. Het gevolg: geheugen- en slaapproblemen, stress, angststoornissen, depressies en burn-outs. Met haar boek ‘Overprikkeld brein’ deelt brain balance-expert Charlotte Labee praktische tools en tips waarmee je de grip kunt terugkrijgen op je brein. En daarmee je leven.
Redactie: Willemien Vijvers
Waarom besloot je dit boek te schrijven?
‘Ik sta midden in het leven en heb veel successen beleefd. In 2008 werd ik verkozen tot Miss Universe Nederland. Daarna presenteerde ik diverse tv-programma’s bij onder andere RTL4. Ik trouwde en kreeg een zoon. Het geluk lachte me toe. Maar na pieken volgen dalen. Mijn kledinglijn ging failliet, ik kreeg baarmoederhalskanker, een burn-out en vlak na de bevalling van mijn zoon, brandde ons huis af. Om de weg terug omhoog te vinden, gooide ik begin 2017 het roer om. Ik veranderde mijn levensstijl en ging op zoek hoe ik zoveel mogelijk uit het leven kon halen op een meer evenwichtige en stabiele manier, waarbij geluk, gezondheid en genieten centraal zouden staan. Ik verdiepte me in de werking van het menselijk brein en vond dat waanzinnig interessant. Met die kennis heb ik een aanpak ontwikkeld die mensen helpt om uit hun vaste, bestaande patronen te komen en met een nieuwe mindset te zorgen voor meer balans in hun leven. Daarover schreef ik 2019 het boek ‘Brain Balance’. Dit nieuwe boek is daar een aanvulling op.’
Hoe komt het dat zoveel mensen mentale klachten hebben?
‘We hebben een oeroud hersensysteem dat gemaakt is voor de eerste mensen uit de prehistorie. Dat brein kan onze huidige snelle wereld met die grote hoeveelheden informatie en prikkels van games, sociale media en Netflix niet bijbenen. Flikkerende beeldschermen, deadlines op het werk en de media schreeuwen om onze aandacht. Door de hoeveelheid informatie die we continu te verwerken hebben en de snelheid waarmee dat moet gebeuren, staat ons centrale zenuwstelsel constant op scherp. Ons brein kookt over. Daardoor hebben heel veel mensen mentale problemen of depressieve gedachten. Wist je dat één op de vier jongeren tot 18 jaar weleens denkt aan zelfdoding en dat wereldwijd 1 miljard mensen last hebben van een mentale disbalans? Dat vind ik heel intens. Het overprikkelde brein is een topic dat dus heel veel mensen aanspreekt en alle breinen aangaat.’
Waar haal je jouw kennis vandaan?
‘Vanuit de neurowetenschappen, epigenetica, orthomoleculaire geneeskunde en het holisme. Ik heb meerdere opleidingen en trainingen gevolgd in deze vakgebieden en heb die stromingen bij elkaar gebracht. Ik ben geen medisch specialist, maar werk nauw samen met neurowetenschappers en andere specialisten. In dit boek kijk ik op cellulair niveau wat een verandering in de omgeving doet voor het brein en hoe we onszelf met die wetenschap gezonder kunnen maken. Ik ga in op de werking van de nervus vagus, de hart-brein verbinding, hartcoherentie, het zenuwstelsel en ons brein, maar ook de manier waarop je ademhaalt en laat zien hoe je door aan de slag te gaan met voeding, beweging, ontspanning en verbinding binnen 10 weken meer rust ervaart en je energie terugkrijgt.’
Je pleit ervoor om het brein meer rust te gunnen, maar hoe kunnen we al die verleidingen van ongezond eten, sociale media en Netflix weerstaan?
‘Ons brein is ontwikkeld op schaarste en hunkert altijd naar meer. Het denkt: als ik nu niets doe met die prikkels, mis ik iets dat nodig is voor mijn overleving. Juist het tegenovergestelde is waar. Dit gebeurt allemaal in je onderbewustzijn. Ons onderbewustzijn bepaalt voor 95 procent hoe we handelen en reageren. Dit breingedeelte stuurt vitale lichaamsfuncties aan zoals onze ademhaling en reageert instinctief en automatisch. Het reguleert ook emoties en gevoelens en probeert pijn en confrontatie te vermijden. De eerste stap naar verandering is dat mechanisme te begrijpen en te leren hoe je dat oersysteem van je brein anders kunt aansturen. Dat gaat niet vanzelf. Je moet stevig in je schoenen staan om al die prikkels te weerstaan. Er gaan een paar weken, soms wel maanden overheen voordat je nieuwe processen in je brein hebt geprogrammeerd. Maar je zult zien dat je beloond wordt en je steeds lekkerder in je vel komt te zitten. Dan krijg je de besturing terug over je brein en wordt het steeds makkelijker om gemotiveerd te blijven. Dat is heel gaaf.’
Wat is de belangrijkste tip uit het boek dat je wilt meegeven aan je lezers?
‘Begin met kleine stapjes. Elke dag een kwartier alleen buiten in de natuur zijn maakt al verschil voor je brein. Verder kan meditatie een wondermiddel zijn voor een overprikkeld brein. Alleen al door je ogen dicht te doen, sluit je 80 procent van alle binnenkomende prikkels buiten. Door bewust in en uit te ademen, wat je bij meditatie vaak doet, kun je jezelf tot rust brengen. Dat kan iedereen. Het is bovendien heel belangrijk om je brein te trainen een half uur per dag niks te doen, zonder dat je je schuldig voelt. En dan bedoel ik echt niets. Dus niet Netflix kijken of op je smartphone scrollen. Dat zijn ook allemaal weer prikkels. Ga gewoon lekker lummelen. Je hebt niks buiten jezelf nodig om tevreden te zijn of geluk te ervaren. Dat half uurtje je brein uitschakelen zou zoveel mensen al zoveel kunnen opleveren, want daarmee laad je jezelf op. Je hoeft dus geen grote dingen te doen om grote effecten te krijgen. Sterker nog, als je te veel te snel wilt, haakt het brein juist af.’
Je schrijft boeken, maakt een podcast, geeft lezingen en trainingen, bent actief op Instagram, oprichter van de Stichting Brain Balance, je hebt een gezin. Hoe vind jij de balans tussen inspanning en ontspanning?
‘Door mezelf op nummer 1 te zetten en lief te zijn voor mezelf. Zelfliefde is superbelangrijk. Daar begint het mee. We maken de wereld om ons heen met alle deadlines en sociale verwachtingen veel te belangrijk. Dus wandel ik elke ochtend in de natuur en mediteer ik een half uur per dag. In drukke weken zorg ik dat ik in de avonduren geen afspraken heb. Als ik overdag veel van mijn brein vraag, neem ik ’s avonds rust en ga vroeg naar bed. Verder eet ik heel gezond en connect ik meerdere keren per dag met mijn ademhaling. Hoe druk ik ook ben, ik zit op die manier altijd goed in mijn energie en kan veel meer aan.’
Wat is de belangrijkste les die je zelf hebt geleerd van dit boek?
‘Het brein baseert zich grotendeels op ervaringen en emoties uit het verleden. Als je de manier waarop je op triggers reageert niet verandert, zal je blijven doen wat je altijd deed. Dus je moet een ervaring vernieuwen. Dan maak je een nieuwe programmering aan en kun je je brein veranderen. Sommige mensen zeggen: ik ben zoals ik ben en ik kan niet veranderen, maar dat is niet waar. Je kunt tot op de laatste dag van je leven veranderen. Weet: uitdagingen en stressperiodes hebben we allemaal, maar hoe ga je ermee om? Dat is de keuze die je zelf maakt. Als je tegen jezelf blijft zeggen dat je het zo druk hebt, dan zet je die energie vast in je systeem. Dus zorg dat je brein en lichaam flexibel zijn, in plaats van vast en krampachtig.’
Geplaatst op
Naar het overzicht
Yes!
Het boek ‘Ja, ik wil!’ vertelt de geschiedenis van trouwmode aan de hand van bekende bruiden en hun jurken. Blader langs 250 jaar trouwjurken... Lees meer »
A new look | Dior
Dit boek richt zich niet op de geschiedenis van Dior, maar op de ontwerpen zelf. Mode-experts bespreken meer dan 40 creaties en onderwerpen... Lees meer »
Olympische legende | Pieter van den Hoogenband
Hij is drievoudig Olympisch kampioen, met 3x Olympisch goud, 2x Olympisch zilver en 2x Olympisch brons. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf... Lees meer »
Ouder worden | Daphne Deckers
In haar nieuwe boek ‘De kracht van ouder worden’ viert Daphne Deckers alle voordelen van de zogeheten ‘derde’ helft. We kiezen voor positief... Lees meer »
Voor architectuur- en autoliefhebbers
Maak met dit boek in de hand een roadtrip langs iconische Amerikaanse huizen én de unieke auto’s die er perfect bij passen. Aan de hand... Lees meer »
Schoenen en tassen | Fred de la Bretonière
Fred de la Bretonière viert zijn 80e verjaardag met het boek ‘Fred de la Bretonière – Soul for every Sole’. Een prachtig boekwerk waarin... Lees meer »
Met een grote K
In ‘Meesterwerken ontrafeld’ lees je de verrassende verhalen achter twaalf van de meest iconische kunstwerken. Er bestaat veel kunst met... Lees meer »
Fendi-fans
Laat je in ‘Little Book of Fendi’ inspireren door het verhaal achter één van de mooiste en meest bewonderde luxemerken ter wereld. Het familiebedrijf,... Lees meer »
Koken is muziek maken | Karsu
Het kookboek Karsu’s Kitchen was in 2023 het bestverkochte kookboek van Nederland. Karsu bewijst hiermee des te meer hoe getalenteerd zij... Lees meer »
Intriges in de paardenwereld | Vera Supenea
Eind augustus is op één van de mooiste drafbanen van Europa, Victoria Park Wolvega, de Nederlandse thriller ‘Moordende paardenrace’ gelanceerd.... Lees meer »
Vera Stupenea met een nieuwe thriller!
Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »
Je brein weer in balans | Charlotte Labee
In de snelle maatschappij waarin we leven krijgt ons brein dagelijks miljoenen prikkels te verwerken, terwijl onze hersenen daar helemaal... Lees meer »
Houd het simpel | WilroffReitsma
Voor WilroffReitsma, waar de werelden van IT en Telecom écht samen worden gebracht, is de kern heel simpel: hoe zou je het zelf willen?... Lees meer »
Als kaal zijn je keuze niet is | Layla Koopal
Schoonheid zit van binnen, maar soms moet je de buitenkant een handje helpen. Al drie generaties heeft Frans Koopal Haarwerken de kennis... Lees meer »
Even lekker blijtanken | Lot van Os
Foto Blijtank Station | Bezorgt iedereen een portie positiviteit, met complimenten, aanmoedigingen en levensadviezen. Wat ooit begon in... Lees meer »
Typisch Fred | Fred de la Bretonière
Het is een bijzonder jaar voor schoenenontwerper Fred de la Bretonière. In december wordt hij tachtig jaar, hij brengt dit najaar een boek... Lees meer »
Met hart voor haar | Layla Koopal
Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk. Maar daar staat... Lees meer »
Lingerie om te vieren | Riets Lingerie
Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »
Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels
Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »
Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara
De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »
Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg
Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »
En er was licht
Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »
Het leven als speeltuin | Bastiaan Ragas
Om nou te zeggen dat zijn leven één groot spel is, zou te ver gaan. Toch fantaseert Bastiaan Ragas er graag op los. In zijn laatste boek... Lees meer »
Eigen koers | Annette Görtz
Al bijna dertig jaar vaart de Duitse modeontwerpster Annette Görtz haar eigen koers. Duidelijke belijningen, onopvallende non-kleuren en... Lees meer »