Koken is muziek maken | Karsu

Het kookboek Karsu’s Kitchen was in 2023 het bestverkochte kookboek van Nederland. Karsu bewijst hiermee des te meer hoe getalenteerd zij is. Het multitalent van Turkse komaf is zangeres, pianiste, presentatrice en liefhebber van lekker eten.

Redactie: Marije Smit

 

Karsu, in 1990 geboren in Amsterdam, trad met haar unieke blend van pop, jazz en Turkse muziek in al meer dan twintig landen op; van de befaamde Carnegie Hall in New York tot het North Sea Jazz Festival. In Nederland werd ze nog bekender door haar deelname aan ‘De Beste Zangers’ in 2021. Ze zong het indrukwekkend duet ‘Je Suis Malade’ met Belle Perez. Haar begintijd als zangeres en pianiste herinnert Karsu zich nog goed: ‘Na één van mijn eerste concerten in Turkije waren we met een lege maag gestrand bij een kebabzaakje met een beperkte kaart. Dan weet je vaak dat je op het juiste adres bent, omdat ze zich specialiseren. Dit zaakje had spiesjes als specialiteit.’ Ze bestelde gemarineerde lamsboutspiesjes en zat te pielen om het vlees van de spiesjes af te halen. Lachend gaat zij verder: ‘De ober vroeg grinnikend: ‘Mag ik het voordoen, mevrouw?’ ‘Nou, show me the magic,’ zei ik enthousiast. Met een stukje brood pakte hij het lamsvlees vast en trok heel handig het stokje eruit. Het magische recept ÇÖP ŞİŞ heb ik opgenomen in mijn kookboek.’

Ondergesneeuwde kunst
Voor de totstandkoming van haar eerste kookboek maakte Karsu een culinaire droomreis van Istanbul naar Hatay. Samen met haar familie heeft ze 75 favoriete recepten uit de rijke Turkse keuken verzameld. Die zijn aangevuld met persoonlijke verhalen en op beeld vastgelegd door fotografen Remko Kraaijeveld en Elvan Ünlü. Karsu: ‘Ik zie de Turkse keuken als een stukje ondergesneeuwde kunst en als de lezer uit mijn kookboek kookt, zal dat stukje langzamerhand het licht zien. Dat verdient de Turkse keuken namelijk! Van vega tot vis en vlees, van tafels vol mezze tot simpele snelle maaltijden: dit boek is er om het culinaire erfgoed van mijn overgrootoma, oma en mams via mij naar iedere kookliefhebber toe te laten vloeien.’

Lunchen bij Karsu’s moeder
Dat er behoefte was aan een Turks kookboek blijkt wel als 24Kitchen ster Miljuschka al 1,5 maand na verschijning van het boek een award mag uitreiken aan Karsu voor 50.000 verkochte exemplaren. ‘De recepten zijn de gerechten die mij hebben grootgebracht. Het zijn de verhalen uit mijn jeugd. Zo vertel ik over mijn ultieme comfortfood waar ik troost uit haalde in tijden dat ik het moeilijk had. Of over gerechten die mijn dinerfeestjes naar spectaculaire hoogtes brachten. Ik herinner mij nog goed de lunchpauzes op de basisschool. Soms ging ik met een vriendin mee naar huis. Erg leuk om verschillende culturen te leren kennen en proeven. Zo at ik mijn beste lunch bij mijn Surinaamse vriendin Cheraldine. Als mijn vriendinnen weleens met mij mee naar huis fietsten, vroegen ze meestal eerst of mijn moeder thuis was. Ik begreep die vraag niet, totdat vriendin Charlotte zei: ‘Ja, maar jouw moeder maakt ei met spinazie en dat is zó lekker!’ Vanaf toen twijfelde ik aan haar loyaliteit als mijn vriendin, maar ik kon haar geen ongelijk geven. Mama’s kookkunsten zijn de beste!’

Herinneringen
Niet alleen via muziek vertelt Karsu verhalen. Ook met haar reis- en kookprogramma Karsu's Turkije op 24Kitchen brengt zij haar passies over. Zij geniet van eten. En van de herinneringen aan gerechten, zoals de groentefritters öcce Hatay. ‘Er was een tijd dat mijn ouders het echt niet breed hadden. Ik heb dat in mijn puberteit bewust meegemaakt. Misschien schaamde ik me er destijds voor, maar nu ben ik juist heel dankbaar dat ik dat heb mogen meemaken. Ik kan mij een uitstapje naar de Efteling goed voor de geest halen. Mam had met kortingsbonnen kaarten gehaald, maar ze had geen geld om daar een patatje te kopen. Om ons dat pijnlijke moment te besparen, vertelde ze dat wij uitverkoren waren om te picknicken in het attractiepark. Op een zelf meegebracht kleed midden op een grasveldje tussen de attracties pakte ze öcce die ze had klaargemaakt. Die smaak zal ik nooit vergeten! Beter dan patat.’ 

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Koken is muziek maken | Karsu

Het kookboek Karsu’s Kitchen was in 2023 het bestverkochte kookboek van Nederland. Karsu bewijst hiermee des te meer hoe getalenteerd zij... Lees meer »

Intriges in de paardenwereld

Eind augustus is op één van de mooiste drafbanen van Europa, Victoria Park Wolvega, de Nederlandse thriller ‘Moordende paardenrace’ gelanceerd.... Lees meer »

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

Je brein weer in balans

In de snelle maatschappij waarin we leven krijgt ons brein dagelijks miljoenen prikkels te verwerken, terwijl onze hersenen daar helemaal... Lees meer »

Winterse leestips van Lourens Magazine

Een van deze boeken winnen? Onderstaand de leestips van Lourens Magazine. Wilt u kans maken op één van de onderstaande boeken? Meedoen aan... Lees meer »

Welk boek is jouw must-read?

Welk boek is jouw must-read? Onderstaand de leestips van Lourens Magazine. Wilt u kans maken op één van de onderstaande boeken? Meedoen... Lees meer »

Als iemand die je lief is dementie heeft

Dementie is een van de meest voorkomende ziektes in Nederland. Het is een ‘stille epidemie’, want gek genoeg praten mensen zelden over wat... Lees meer »

Welk boek wil jij mee ìn je koffer?

LEESTIPS Uitwaaien & slapen in een mooi hotel Wakker worden op een Waddeneiland, aan de mooie Belgische en Nederlandse kust, aan een rivier... Lees meer »

Zó op tafel en onweerstaanbaar lekker

De succesvolle Britse foodblogger Ella Mills bewijst met haar nieuwe kookboek Deliciously Ella Snel & Makkelijk hoe simpel het is om plantaardig... Lees meer »

In gesprek met Cécile Ickenroth

In maart van 2020 verscheen Date met een derde, de debuutroman van Cécile Ickenroth (1967). In juli was het boek reeds aan een tweede druk... Lees meer »

Koken is muziek maken | Karsu

Het kookboek Karsu’s Kitchen was in 2023 het bestverkochte kookboek van Nederland. Karsu bewijst hiermee des te meer hoe getalenteerd zij... Lees meer »

Genot voor álle zintuigen

Het zijn niet alleen de verfijnde culinaire gerechten, maar juist de totaalbeleving die restaurant Novité in Son biedt, die liefhebbers... Lees meer »

Keukens voor fijnproevers

Ze delen een jarenlange vriendschap, een grote passie voor persoonlijke keukens en next level keukenapparatuur én delen hun kennis en ervaring... Lees meer »

Persoonlijke keukens

Dévies cookcompany in Haarlem creëert al meer dan negentig jaar verrassend mooie keukens. Als derde generatie aan het roer, zetten Edward... Lees meer »

Gastvrij familiebedrijf

Dévies cookcompany in Haarlem viert zijn negentigjarig jubileum. Als derde generatie aan het roer zetten Edward en Paulien het familiebedrijf... Lees meer »

Gerard Hempen Keukens van Hout uit Ter Apelkanaal maakt jouw droomkeuken werkelijkheid!

Ga je bouwen, verbouwen of verhuizen? In iedere woning hoort een leefkeuken die bij je past. Een keuken waarin je je thuis voelt, ontworpen... Lees meer »

Het optimale keukenconcept

Op een niet te missen zichtlocatie bevindt zich de showroom van bulthaup Haarlem. Het jonge bedrijf wordt gerund door Marius Alberts, een... Lees meer »