Kunst in huis

Waarom hij zo van kunst houdt, kan Jan Starke niet eenvoudig uitleggen. Wel wil hij zijn passie voor schilderijen en beelden heel graag met anderen delen. Daarom heeft hij een huis gebouwd waarin hij zijn omvangrijke collectie aan het publiek toont. Gewoon in de huiskamer waar een grote tafel staat en de haard brandt. Wat hij daar laat zien, is slechts het topje van de ijsberg.

Geen groot bord aan de gevel en een voordeur met een gewone bel. Het Huis voor de Kunst in Veendam is te vinden aan de rand van een stijlvolle nieuwbouwwijk. Het pand lijkt gebouwd in de jaren dertig, maar staat er toch echt pas een paar jaar. De baksteen heeft Jan Starke speciaal voor dit huis laten maken. Het is één van de voorbeelden die aantoont hoe groot zijn oog voor detail is.

Voorliefde
Al vanaf zijn twintigste verzamelt hij werken van uiteenlopende schilders. Zijn grote voorliefde geldt vooral de figuratieve traditie. De zeventiende en achttiende eeuw zijn met enkele werken wel vertegenwoordigd, maar het accent ligt op de negentiende en twintigste eeuw. Aanvankelijk kocht de kunstliefhebber de kleinere meesters maar met de jaren en het toenemende succes als zakenman breidde hij zijn collectie uit met werken van beroemde kunstenaars als Nuyen, Springer, Israels, Van Wijk en Voerman Sr.

Zijn succes als zakenman behaalde Jan Starke eerst in de makelaardij en later met grote windenergieprojecten in Polen. De winst verschafte hem de middelen om zich in zijn vrije tijd op zijn passie te storten. Hij bouwde zijn huis uit naarmate zijn collectie groeide en toen zijn vrouw in 2000 overleed kwamen daar nog veel meer werken bij.

Jan Starke

Verdriet
‘Het enorme verdriet heb ik gecompenseerd met hard werken en kunst kopen.’ Toen merkte hij al dat kunst mensen nader tot elkaar brengt. Hij deed er zijn voordeel mee bij moeilijke zakelijke besprekingen met relaties uit bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Engeland. ‘We begonnen met een rondje kunst en dan volgde de deal bijna vanzelf.’

De groeiende collectie maakte dat hij veel werken op zolder neer moest zetten en dat was hem een doorn in het oog. Hij verzamelde een aantal specialisten om zich heen en ontwikkelde een plan om een speciaal huis voor zijn kunstverzameling te bouwen. In nauwe samenwerking met restauratoren en lijstenmakers werden de schilderijen optimaal toonbaar gemaakt voor het publiek.

Kunsthistoricus Jaap Nijstad zorgde voor wetenschappelijke ondersteuning en in Mechteld Timmer vond Jan Starke zijn rechterhand en mededirecteur om de galerie tot een succes te maken. Eind 2012 opende hij het Huis voor de Kunst in Veendam.

Belofte
De verhalen die Jan heeft over zijn schilderijen zijn talrijk. Zo was hij bevriend met de weduwe van de Duitse schilder Rolf-Dieter Meyer-Wiegand. ‘Ik heb zo’n grote collectie van hem verzameld, dat ik alleen daar al een heel huis aan kan wijden. Op haar sterfbed beloofde ik haar dat ik een boek over hem zou uitgeven. Die belofte heb ik inmiddels ingelost.’

Vertrouwen geven en terugkrijgen is waar het volgens de bevlogen verzamelaar om draait, ook in de kunstwereld, al is dat geen gemakkelijke markt. Jan en Mechteld zien zichzelf daarom vooral als intermediair. Het gaat zeker zoveel om de kunstliefhebber als om de kunst en daarom staat het menselijke contact bij beiden hoog op de lijst.

 

Huis voor de Kunst
Stationsstraat 10 | Veendam
0598 - 63 26 75 | www.huisvoordekunst.com

Geschreven op

Naar het overzicht

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Expressie met één lijn

Kunstenaar Niels Kiené, alias Salventius, staat bekend om zijn minimalistische portretten. Tekeningen die steevast zijn opgebouwd vanuit... Lees meer »

Masterly

Dutch Design in Milaan Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vormde het prachtig gerestaureerde Palazzo Francesco Turati (1876) in Milaan... Lees meer »

De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl

Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die... Lees meer »

Art Rotterdam 2022

Art Rotterdam 2022: 23ste editie verplaatst naar 19 t/m 22 mei Art Rotterdam zal dit jaar plaatsvinden in het voorjaar van 19 t/m 22 mei... Lees meer »

Schilderen met licht

Niets is wat het lijkt in de dromerige, gestileerde portretten van Ewa Cwikla. De in Polen geboren fotografe zoekt altijd naar emotie en... Lees meer »

200 jaar kunst in Haarlem

Herman Justus Kruyder, De brief, c. 1926 Frans Hals Museum, Haarlem Foto Tom Haartsen Emilio Sanchez Diaz, De brief, 2021 Foto Rob Ouwerkerk... Lees meer »

Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes wint de Theodora Niemeijer Prijs 2021. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal... Lees meer »

Amsterdam Light Festival viert jubileum met hoogtepunten uit de vorige edities

Van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 heeft de tiende editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het overkoepelende thema is Celebrate... Lees meer »

Maatwerk & experiment

In een wereld vol massaproductie richt modeontwerper Rosalie Key zich bewust op het tegenovergestelde: maatwerk. Vanuit haar Rotterdamse... Lees meer »

Groot geworden door klein te blijven

Freek Fidder, eigenaar van Fidder slapen in Woerden en de Hästens stores Den Haag en Rotterdam helpt met zijn jarenlange ervaring klanten... Lees meer »

Zwart goud met een oranje tintje

Het wordt gezien als een ware delicatesse. Om de smaak zo puur mogelijk te houden, eet je het direct vanaf de muis van je gebalde vuist.... Lees meer »

Je brein weer in balans

In de snelle maatschappij waarin we leven krijgt ons brein dagelijks miljoenen prikkels te verwerken, terwijl onze hersenen daar helemaal... Lees meer »

Sterren service in de bergen

De Nederlander Michel Wichman runt al jaren het populaire Hotel Spitzhorn in het Zwitserse Saanen-Gstaad. De hotelier in hart en nieren... Lees meer »

Van Villa Kakelbont tot Harley-Davidson

Voormalig uitgever van Lourens J.C. Magazine Roy Dijs woont al jaren in Spanje. Tijdens een wandeling in de Haarlemmerhout blikt hij terug... Lees meer »

Luister naar je ziel

Auteur en filmmaker Baptist de Pape zou eigenlijk advocaat worden. Maar op het moment dat hij zijn handtekening zou zetten onder een lucratief... Lees meer »

Grote schoenen om te vullen 

‘Zonder liefde voor mensen en wat hen beweegt, kun je dit vak niet uitoefenen.’ Brigitte Rutten-Wilbrink (34) maakte na een bliksemcarrière... Lees meer »

Geloof in positiviteit

Met zijn couturecollecties wil Sepehr Maghsoudi mensen een spiegel voorhouden. Taboes in de maatschappij doorbreken. Maar bovenal wil hij... Lees meer »

Door de bril van Sherlock Holmes

Al zeventien jaar is Hans Aarsman de fotodetective van de Volkskrant. Voor zijn wekelijkse rubriek De Aarsman Collectie, pluist hij nieuwsfoto’s... Lees meer »