'Theater veel enger dan tv'

Als puber leefde hij in een hel totdat hij ontdekte dat hij piano kon spelen. Hij studeerde cum laude af aan het conservatorium en Paul de Leeuw zette hem in ‘the spotlight’. Langzaam begon Cor Bakker te geloven in zichzelf. Hij maakte meerdere tv- en radioprogramma’s en durft zich sinds enkele jaren ook in alle kwetsbaarheid aan het theaterpubliek te tonen.

Genietend van een groot stuk appeltaart en een koffie in een café vlakbij één van de grachten in Amsterdam, vertelt hij over zijn nieuwe theatertournee. Midden tussen de mensen voelt hij zich prettig. De jongen die vroeger liever achter het gordijn verdween, blikt met een brede lach om zich heen. Hij is inmiddels 55 en geniet van elk succesje. Zoals van zijn naam op een poster naast die van Simone Kleinsma. Zelfs nu hij zelf al vier jaar lang met zijn eigen programma volle zalen trekt, kan hij zich nog steeds in een dienende rol schikken door anderen met zijn piano te begeleiden. Hij noemt zichzelf dan ook een echte ‘pleaser’.

Dat blijkt ook uit je theatershow, waarin je mensen als het ware uitnodigt in je huiskamer.
‘Ja, dit jaar voor de vijfde keer. Het idee is samen met iemand muziek te maken die ik bewonder en elkaar uit te dagen. Dit jaar treed ik met maar liefst twee grootheden op. Ivo Janssen die ik ooit nog pianoles heb gegeven, maar die helemaal de kant van de klassieke muziek op is gegaan. Hij is momenteel één van de beste klassieke pianisten. En Fay Claassen, naar mijn idee de meest geweldige jazz-zangeres van Nederland en omstreken. Het idee is dat ik klassiek ga en Ivo mij tegemoetkomt als het gaat om lichte muziek. Fay is de brug tussen ons. Ik verwacht dan ook dat wij drieën een heel breed repertoire kunnen laten horen.’

Wat maakt je theatertour zo speciaal?
‘Theater is natuurlijk veel enger dan televisie, want er zit geen camera tussen. Je kunt het publiek echt zien zitten, maar dat maakt het ook intiemer. Al voor het vijfde jaar op rij ontvang ik een gast die ik tijdens de show persoonlijke vragen stel, zoals: Wat is je allermooiste nummer? Waar zie je tegenop? Wat heb je nooit gedurfd? Dat levert mooie anekdotes op. Daar omheen maken we samen muziek. Dat deed ik al met Brigitte Kaandorp, Mike Boddé, Louis van Dijk en Gerard Alderliefste. Dit jaar dus met Ivo en Fay. Het is bijzonder dat iedereen die ik vraag graag meewerkt. Als het niet lukt heeft dat meestal te maken met de agenda.’

Twee jaar geleden ontving je Louis van Dijk in je show Louis. Dat lijkt me een aparte ervaring. Hij was je grote jeugdidool.
‘Ja, dat was bijzonder. Hij is de man die mij door mijn puberteit heen heeft gesleept. Voordat ik piano ging spelen, zag niemand mij staan. Ook was ik super verlegen. Toen hij me op uitnodiging van mijn muziekleraar een keer hoorde, heeft hij me bijna letterlijk naar het conservatorium geschopt. Hij is twintig jaar ouder dan ik, maar kan me nog steeds verrassen. Zoals laatst toen hij weer een stuk speelde en ik me afvroeg hoe hij dat deed. Hij is bijna 75 en speelt nog als een jonge god.’

Zelf ben je ook enorm actief. Je maakt voor Zappelin arrangementen voor kinderliedjes en geeft ook pianolessen via internet.
‘Dat ik dat allemaal doe, is vooral te danken aan mijn partner Nienke Pantjes. Zij biedt me structuur. Ik weet nog goed dat ik vertelde dat ik jazz wilde spelen. Dan moet je beginnen met een jazz-cd, reageerde zij. Daarvoor had ik mooi weer en leuke mensen nodig. Vervolgens regelde ze een trip naar Italië en een datum. Ik kreeg als het ware een pistool tegen mijn slaap. Ik moest wel stukken gaan schrijven. Nienke is wat dat betreft de drijvende kracht achter alle projecten en verzorgt ook mijn management. Zij denkt vooruit en is nu bijvoorbeeld al bezig met het seizoen 2017/2018.’

Nooit zin om even niet vriendelijk te zijn en fans links te laten liggen?
‘Dat zit niet in mij. Ik word nooit boos. Ja één keer ben ik echt kwaad geworden. Toen een aantal jongens op de middelbare school de pianoklep dichtgooiden terwijl ik aan het spelen was. Ik kon nog net mijn handen tot vuisten ballen, anders was de schade niet te overzien geweest. Spelen is mijn reddingsboei. Dat mag niemand mij afnemen.’

Kijk voor de agenda van zijn theaterprogramma op www.corbakker.nl/agenda/

Het complete interview met deze bekende pianist is te lezen in de nieuwste Lourens.

Geschreven op

Naar het overzicht

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

Elke haar telt

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

Eindelijk weer haar

Het is een grote zorg van Layla Koopal. Ze ziet het afgelopen jaar steeds meer vrouwen die lijden aan frontale fibroserende alopecia (afgekort... Lees meer »

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

‘Ik eet elke dag van een gouden bord’

Contrabassist, dirigent en presentator Dominic Seldis – bekend van de tv-hit Maestro – zou dit jaar zijn vijftigste verjaardag groots vieren... Lees meer »

Jeroen van Merwijk overleden op 65 jarige leeftijd

Jeroen van Merwijk is overleden in het bijzijn van zijn grote liefde Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette, Frankrijk. Jeroen zal... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »

Nederlands Dans Theater gaat weer touren

Na een lange, gedwongen pauze vanwege de coronapandemie toert NDT 1 van 17 september t/m 10 oktober weer door het land met het avondvullende... Lees meer »

Online ballet avonden

Zolang de theaterzalen leeg moeten blijven, danst het Scapino Ballet Rotterdam iedere maandagavond online. Om 20.30 uur start via Facebook... Lees meer »

Interview Leopold Witte | ‘Biologisch gezien, ben ik klaar’

Taboes doorbreken en grote thema’s als seks en de dood op humoristische wijze bespreekbaar maken: laat dat maar aan acteur Leopold Witte... Lees meer »

‘Sommigen denken dat ik de helft verzin’

Floris Kortie over het leven van Beethoven ‘Sommigen denken dat ik de helft verzin’ Eén van zijn beste jeugdherinneringen is dat hij samen... Lees meer »