Kings of design | Vitor & Rolf

Wat Thierry-Maxime Loriot het meest verbaast van het ontwerpersduo Viktor & Rolf is dat ze zo ‘simple’ gebleven zijn. Deze twee iconen vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum en de Canadees is als gastcurator verantwoordelijk voor het inrichten van de expositie die vanaf 27 mei in de Kunsthal in Rotterdam te zien is.

De carrière van Viktor Horsting en Rolf Snoeren lijkt van toevalligheden aan elkaar te hangen. Zo was er de ontmoeting tijdens de toelatingstest voor Artez in Arnhem. Later kregen ze tijdens het winnen van hun eerste prijs de naam Viktor & Rolf in de schoot geworpen. En nu het contact met Thierry-Maxime Loriot, die ze tegen het lijf liepen in hun favoriete Japanse restaurant in Parijs. Loriot: ‘Precies op het moment dat ik op zoek was naar een nieuw onderwerp voor een tentoonstelling.’

Grappig
De Canadese curator was in 2013 verantwoordelijk voor de expositie over Jean Paul Gaultier in de Kunsthal. Een gigantisch project dat meer dan twee miljoen bezoekers trok. Waarom nu Viktor & Rolf? ‘Ik werk het liefst met levende artiesten en had al de wens iets met Viktor & Rolf te doen. Ze zijn uniek, heel toegankelijk en lijken een beetje op Gilbert & George, het Engelse ontwerpersduo. Wat ik niet had verwacht is dat ze ook heel erg grappig zijn. We hebben enorm veel gelachen. Het zijn echt vrienden van mij geworden. Vorige week nog ben ik bij ze in Amsterdam geweest. Dat ze daar wonen en niet in Parijs zegt eigenlijk al genoeg. Ze zijn heel ‘down to earth’ en willen haute couture voor iedereen bereikbaar maken.’

Met shows waarin ze van schilderijen jurken maken, een model als een Russian Doll in verschillende lagen kleding hullen of modellen de catwalk opsturen met grote hoofden van poppen op, trekken de twee mannen al vanaf het begin de aandacht van heel modeminnend Parijs. Belangrijk voor Loriot is in de Kunsthal echter ook te laten zien dat de twee ontwerpers niet meteen zo succesvol waren. ‘De eerste jaren in Parijs hebben ze echt moeten overleven. Ze hadden in 1993 een prijs gewonnen als startende ontwerpers in Hyeres, maar waren op dat moment vooral op zoek naar een stageplek bij een bekend label. Maar toen hun namen Viktor & Rolf werden opgenoemd, klonk dat zo als een merk, dat ze besloten het zelf te proberen. Dat viel in het begin niet mee.’

'Niet kleuren of materialen zijn een basis voor hun shows. Eerder vertalen ze hun visie op mode in kunstzinnige sculpturen die toevallig ook nog door een model gedragen moeten worden'

 

Door vanuit een idee te werken, is de aanpak van de Nederlandse vrienden heel conceptueel. Niet kleuren of materialen zijn een basis voor hun shows. Eerder vertalen ze hun visie op mode in kunstzinnige sculpturen die toevallig ook nog door een model gedragen moeten worden. Dat ze zich daarbij laten leiden door wat hen op dat moment bezighoudt, blijkt wel uit hun NO-collectie, waarbij dit woord op elk kledingstuk terugkwam. ‘Toen hadden we even geen zin in ontwerpen. Een gevoel dat we niet wilden ontkennen, maar gewoon hebben gebruikt’, zei Viktor Horsting bij de start van de expositie van hun werk in Melbourne. De plek waar in oktober 2016 al het werk van deze twee kunstenaars te zien was.

Jubileum
Loriot: ‘Dat diezelfde expositie nu naar de Kunsthal komt, is extra bijzonder, omdat Viktor & Rolf in 2018 25 jaar als merk bestaan en ook de Kunsthal zelf het vijfentwintigjarig jubileum viert.’ Op de vraag wat hij van het duo precies wil laten zien, reageert Loriot door uit te leggen dat de expositie vooral niet over trends en mode zal gaan. ‘Integendeel. Wat zij doen is uniek. Technisch gezien ontwerpen ze altijd iets dat nog niet bestaat. Alle grote musea hebben wel enkele van hun stukken in hun archieven. Dat benadrukt de extravagantie van hun ontwerpen, terwijl zij mode juist toegankelijk willen maken voor een groter publiek. Daarom zijn ze zo blij met deze tentoonstelling. Zoals ze het zelf verwoorden, kan nu, in plaats van een handjevol mensen, iedereen hun jurken zien.’

Groot publiek
Dat Viktor & Rolf zich juist richten op haute couture is omdat ze een groot publiek met hun ideeën willen bereiken. Als grap beweren ze zelf dat ze ooit met haute couture begonnen, omdat het gemakkelijker was te downgraden dan op te klimmen. Hun uitstapje naar het ontwerpen van ready-to-wearcollecties was echter een traumatische ervaring. Viktor daarover: ‘Bij ready-to-wear ligt het accent veel meer op geld verdienen en moesten we opeens tekeningen opsturen naar een fabriek. Dat was geen succes. Wel hebben we veel geleerd over timemanagement. Onze eerste en echte liefde blijft haute couture omdat we daarmee het verschil kunnen maken.’

Wearable Art, haute couture collection, AW 15/16  © Peter Sigter

Surreal Satin, haute couture collection, SS 2018 © Peter Stigter

 

Madonna
Een goed voorbeeld daarvan is het parfum Flowerbomb dat de twee eind 2016 lanceerden. Een geur die uitnodigt te dromen over de onbereikbare wereld die de haute couture symboliseert. Dit parfum zal samen met ongeveer 45 stukken uit hun collecties vanaf mei te zien zijn in de Kunsthal. Daaronder ook de roze clownsjurk die Madonna in december 2016 droeg tijdens een optreden in Basel. Loriot: ‘Madonna was de eerste artiest die ooit een outfit van Viktor & Rolf kocht. De band met haar bestaat dus al heel lang. Later heb ik Viktor & Rolf tijdens de opening van de expositie in Australië  meegenomen naar een concert van haar in Melbourne. Toen hebben ze haar opnieuw ontmoet en is afgesproken dat ze een jurk voor haar optreden in Basel zouden ontwerpen. Diezelfde jurk is eveneens te zien in Rotterdam. Evenals de trouwjurk van prinses Mabel. Die leent ze speciaal voor de tentoonstelling aan ons uit.’

Performance
Het meest bijzondere stuk van de tentoonstelling noemen, kan Loriot niet. Wel heeft hij een speciale link met de Russian Doll-collectie. ‘Dat was de eerste show die ik van Viktor & Rolf zag. Dat ze zo’n goedkoop materiaal als jute hadden gebruikt om er een jurk van te maken was natuurlijk baanbrekend. Zij hebben fahsionshows tot een ‘performance’ gemaakt en daardoor het hele idee over mode veranderd.’


Quotes Viktor & Rolf

  • ‘In onze jeugd konden we twee keer per jaar op tv 45 minuten lang de modeshows in Parijs zien. Dan kwamen alle grote namen langs. Dat had ik weken van tevoren al in mijn agenda staan.’ (Viktor)

  • ‘We hebben niet echt muzes of helden. We werken veel meer vanuit een idee of concept.’

  • ‘Na onze eerste haute couture show zei ik tegen Viktor: Dit doe ik nooit weer.In die tijd deden we alles nog zelf en verzamelden we hooguit wat familie en vrienden om ons heen om ons te helpen.’

  • ‘Het mooiste moment van de show is de line up. Als de modellen achter de schermen klaar staan om op te gaan.’

  • ‘Na drie jaar Parijs, gingen we terug naar Amsterdam. We gingen niet uit en waren ook niet echt sociaal, dus kunnen eigenlijk overal wonen. Parijs is nog wel ons fashionhome.’

  • ‘We hebben nooit ruzie. Alleen over de temperatuur. Zoals in de auto. Viktor houdt van koud en ik van warm.’

 

Origineeel artikel: 5 maart 2018

Geplaatst op

Naar het overzicht

Met hart voor haar | Layla Koopal

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk. Maar daar staat... Lees meer »

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

Het leven als speeltuin | Bastiaan Ragas

Om nou te zeggen dat zijn leven één groot spel is, zou te ver gaan. Toch fantaseert Bastiaan Ragas er graag op los. In zijn laatste boek... Lees meer »

Eigen koers | Annette Görtz

Al bijna dertig jaar vaart de Duitse modeontwerpster Annette Görtz haar eigen koers. Duidelijke belijningen, onopvallende non-kleuren en... Lees meer »

Geen blinde ambitie meer | Wilfred Genee

Wat doe je als je wieg in Leeuwarden staat en je een voetbalprogramma wilt presenteren? Als zelfs je leraar filosofie zegt dat dit nooit... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep | Samuel van Vollenhoven

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

Kings of design | Vitor & Rolf

Wat Thierry-Maxime Loriot het meest verbaast van het ontwerpersduo Viktor & Rolf is dat ze zo ‘simple’ gebleven zijn. Deze twee iconen vieren... Lees meer »

Lust voor het oog | Maravillas Ceramics

Esther Been maakt onder de naam Maravillas Ceramics handgemaakt serviesgoed geïnspireerd door de natuur. Vanuit haar atelier in Zuidoostbeemster... Lees meer »

Vibrant Colours

Kleur overheerst in het modebeeld voor lente/zomer 2024. Ton-sur-ton outfits blijven geliefd in levendige tinten als geel, roze en kobaltblauw.... Lees meer »

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Een feest om te dragen | Mull Casticum

Zodra de temperaturen stijgen en de zon weer meer schijnt, neemt vaak ook het aantal feestjes toe. Van bruiloft tot bbq-feestje en van zakelijk... Lees meer »

De Spring & Summer editie is UIT!

Weer heerlijk bladeren én lezen in het nieuwste Lourens Magazine, de spring & summer editie 2024. Interessante interviews met o.a. Marlijn... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Sterk in de mix

Zoek je een fijn adres om kleding te shoppen? Bij VanGunst Damesmode in één van de gezelligste straatjes van Leeuwarden vind je wat je zoekt.... Lees meer »

Kings of design | Vitor & Rolf

Wat Thierry-Maxime Loriot het meest verbaast van het ontwerpersduo Viktor & Rolf is dat ze zo ‘simple’ gebleven zijn. Deze twee iconen vieren... Lees meer »

Edgy twist

De herencollecties voor herfst/winter 2023 tonen een ultieme mix van formeel en casual. Hul jezelf dit seizoen in warme stoffen als flanel,... Lees meer »

Comfy chic

Eenvoud en originaliteit gaan dit modeseizoen hand in hand. De looks voor herfst/winter 2023 kenmerken zich door een levendig spectrum van... Lees meer »

Van top tot teen

Van een verrassende dames- en herencollectie met een mix van internationaal bekende namen en nieuwe gedurfde kleine merken, tot moderne... Lees meer »

Come rain, come shine

De geur van regen en de kleuren van de herfst. Beleef het najaar in optima forma met deze stijlvolle must-haves. Perfect voor mannen die... Lees meer »

Purple rain

Ooit was paars een exclusieve kleur, voorbehouden aan het koningshuis en de kerk. Fast forward naar dit najaar, waarin paars zich ontpopt... Lees meer »