4 koppig fenomeen

De reizende tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped is dit najaar in vernieuwde vorm te zien in het Groninger Museum. Muriel Ramuz, conservator in opleiding bij het Groninger Museum, vertelt over de totstandkoming van de tentoonstelling, de binding van de Stones met de stad Groningen én de betrokkenheid van de vierkoppige band.

In 1964 trad er een nieuw Brits bandje op in het Scheveningse Kurhaus. Het eerste optreden van The Rolling Stones op het Europese vasteland ontaardde binnen no-time in een complete chaos. In het Groninger Museum zijn unieke zwart-witbeelden te zien van uitzinnige fans, de eerste stagedivers en crowdsurfers, trappende beveiligingsbeambten en politieagenten op het podium. ‘Inhoudelijk hebben we enkele nieuwe elementen toegevoegd aan deze internationale tentoonstelling, die er een Nederlands tintje aan geven’, vertelt Muriel Ramuz. ‘Ongetwijfeld zullen er museumbezoekers zijn die dit roemruchte concert hebben bijgewoond. Het optreden was typerend voor het rebelse karakter van de Stones, dat hen onderscheidde van bijvoorbeeld The Beatles.’

ZELDZAME FRAGMENTEN


In het Groninger Museum zijn nog veel meer zeldzame audio- en videofragmenten te zien en beluisteren. De deels interactieve tentoonstelling toont daarnaast ruim vierhonderd objecten uit de verzameling van de Britse popgroep. Van instrumenten en kostuums tot persoonlijke dagboeken en podiumontwerpen. Ook is er een ruimte gewijd aan Ronnie Wood, één van de vier bandleden die naast muzikant ook kunstenaar is, en over wie recent een documentaire is uitgekomen.

Ramuz: ‘Dat Ronnie Wood een grote voorliefde heeft voor kunst, is bij het grote publiek misschien niet bekend. Erg verrassend zijn ook de artistieke setlists die hij maakte. Dit zijn de lijsten met liedjes die de band tijdens repetities en liveshows hebben gespeeld. Ronnie Wood maakt van deze setlists ware kunstwerkjes, met notities en tekeningen erbij.’

 

LEGENDARISCH OPTREDEN

In 1999 gaven The Rolling Stones een legendarisch optreden op de Drafbaan in het Groningse Stadspark. Fans hebben het daar vandaag  de dag nog steeds over, weet Ramuz. Eén van die fans was haar eigen moeder. ‘Als aandenken heeft zij nog altijd de verrekijker die ze gebruikte om goed zicht te hebben op het podium.’ De binding van de band met de stad Groningen geeft de tentoonstelling op deze plek extra relevantie. ‘Het voelt daardoor alsof wij de Stones voor het eerst weer naar Groningen halen en dit zal voor veel mensen goede herinneringen naar boven brengen’, stelt Ramuz trots. Bovendien past Unzipped in een traditie van het Groninger Museum, dat in het verleden vaker tentoonstellingen wijdde aan de popcultuur en beroemde artiesten. Eind 2015 opende er een tentoonstelling over David Bowie die veel aandacht trok, en die werd verlengd nadat de zanger begin 2016 onverwachts overleed.

 

DANKBAAR

De curator van de oorspronkelijke tentoonstelling over The Rolling Stones, Ileen Gallagher, heeft nauw samengewerkt met de vier bandleden Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood, bijvoorbeeld bij de zoektocht naar bruikleengevers. ‘Zelf zijn wij in Londen op bezoek geweest bij het management van de Stones, met wie we goed contact hebben’, vertelt Ramuz. ‘Zij schakelden weer direct met de bandleden, die alle keuzes die we maakten persoonlijk goedkeurden, denk aan het posterontwerp. De tentoonstelling heeft nu de ondertitel Unzipped, bedacht door Mick Jagger zelf. Via het management hoorden we bovendien dat de bandleden ongelofelijk dankbaar zijn dat wij als museum, ondanks corona, de tentoonstelling door laten gaan.

 

The Rolling Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine KatherineFawssett_Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine KatherineFawssett_The Rolling Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine KatherineFawssett_The Rolling Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine_4070 Tentoonstelling -The-Rolling-Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine KatherineFawssett_The Rolling Stones-4-koppig-fenomeen-lourens-magazine-5902

MEESLEPEND

Een tentoonstelling voor een groot publiek maken in coronatijd, was een interessante uitdaging. Om ervoor te zorgen dat bezoekers voldoende afstand kunnen houden, beslaat de expositie drie verdiepingen – en daarmee bijna het halve museum. ‘Op het laatste moment moesten we in het ontwerpproces een heleboel aanpassingen doen’, zegt Ramuz. ‘Daarbij hebben we van de nood een deugd gemaakt: de extra ruimte gaf ons de mogelijkheid om het geheel nog theatraler te maken. Zo is de grand finale, de spectaculaire afsluiter van de tentoonstelling, voor deze Nederlandse editie helemaal vernieuwd. We maken gebruik van de zogenaamde Dolby Atmos Sound Technologie, een speciaal surround- system, waarmee we bezoekers de multidimensionale ervaring van een liveoptreden kunnen geven.’

 

NIET ALLEEN VOOR FANS

Ook als je geen fan bent van The Rolling Stones is een bezoek aan het museum de moeite waard. ‘We trekken de tentoonstelling bewust breder, door te laten zien hoeveel invloed de band heeft gehad op bijna zestig jaar kunst- en cultuurgeschiedenis’, aldus Ramuz. ‘Dat doen we aan de hand van werk van kunstenaars, ontwerpers, artiesten en schrijvers. Denk aan Andy Warhol, Shepard Fairey, Alexander McQueen, Ossie Clark en Jeff Koons. Maar ook bekende regisseurs die met de band hebben samengewerkt delen vanuit hún perspectief bijzondere ervaringen.’ Ze hoopt dat het museum hiermee zowel muziek- als kunst- en cultuurliefhebbers van alle leeftijden aanspreekt; van diehard Stones-fans tot de Ronnie Flex-generatie. ‘Ik zie regelmatig tieners lopen in een T-shirt met het beroemde Stones-logo. Of dat nu vanwege de esthetiek, is of omdat ze fan zijn, het geeft aan hoezeer de band ook onder jongeren nog altijd leeft.’

 

The Rolling Stones – Unzipped is van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021 te zien het Groninger Museum.

 

WWW.GRONINGERMUSEUM.NL

 

 

REDACTIE: NATASJA ADMIRAAL | FOTO’S:  KATHERINE FAWSSETT (4x), THE ROLLING STONES ARCHIVE EN STEVE KLEIN

Geplaatst op

Naar het overzicht

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Reizen met een goed doel | Avila Foundation

Ontdekkingsreizen met een vakantiegevoel, dat is waar Avila Reizen voor staat. De maatwerkspecialist is 12,5 jaar geleden opgericht door... Lees meer »

Meesterlijk zwart

Zwart. Het was de favoriete kleur van de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga. Een kleur waarin zijn sculpturale en complexe vormentaal... Lees meer »

Qiangli Liang | Solotentoonstelling

Qiangli Liang | Solotentoonstelling 10 september t/m 15 oktober 2022 "Tijdens het schilderen is het alsof ik beweeg over de smalle draad... Lees meer »

Ode aan het Noord-Hollandse landschap

Het Nederlandse landschap verbindt al eeuwen de mens, het water en de natuur. In Noord-Holland brengt men een ‘Ode aan het landschap’ en... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

Van pruik tot haarwerk

Begin jaren ’70 was het hot: bijna iedere vrouw had wel een pruik op haar kaptafel staan, voor een alternatief kapsel op een avondje uit.... Lees meer »

Schatkamer van Friesland

De Alma-Tadema kring is een nieuwe vriendenclub van het Fries Museum in Leeuwarden. Een exclusieve groep kunstliefhebbers die Fries erfgoed... Lees meer »

Unzipped wordt verlengd

Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum... Lees meer »

4 koppig fenomeen

De reizende tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped is dit najaar in vernieuwde vorm te zien in het Groninger Museum. Muriel Ramuz,... Lees meer »

Unzipped: The Rolling Stones

Fans kijken er al maanden naar uit: de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped die van 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021... Lees meer »

Residentie Orkest Den Haag keert dit najaar terug op het podium van het Zuiderstrandtheater

Half maart, toen we in een ‘intelligente lockdown’ gingen, leerder Nederland het Residentie Orkest Den Haag kennen via hun thuis concerteren.... Lees meer »

Met hart voor haar | Layla Koopal

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk. Maar daar staat... Lees meer »

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep | Samuel van Vollenhoven

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

‘Ik doe NOOIT iets HALF’ | Jeroen Krabbé

Liggend in zijn hangmat vertelt Jeroen Krabbé dat zijn kleindochter Lotus naar de Rietveld Academie wil. Hij is er trots op dat hij de... Lees meer »

'Het draait niet alleen om geld' | Edwin Winkels

De liefde bracht hem naar Spanje waar hij als journalist vanaf 1988 de belangrijkste schakel tussen Cruijff en Holland was. Tegelijkertijd... Lees meer »

‘Ik hoef niemand te behagen’ | Gerard Spong

Moord, zedendelicten, fraude: het komt allemaal aan bod in het theatercollege ‘In vertrouwen’ van Gerard Spong. ‘Verwacht geen juicy details,... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’ | Eric Koller

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »

Elke haar telt | Frans Koopal Haarwerken

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »