Sterrenhotel met passie voor service

De Nederlander Michel Wichman runt al jaren het populaire sterrenhotel Spitzhorn in het Zwitserse Saanen-Gstaad. Het hele jaar door, nu in de zomer en straks in de winter, hét hotel voor gasten die prijs stellen op persoonlijke service en toegevoegde waarde. Op zich heeft de hotelier niks met sterren- of puntenkwalificaties. ‘Veel belangrijker dan het aantal sterren, is om de verwachtingen van onze gasten te overtreffen. Elke dag weer.’

Lourens spreekt Michel Wichman (1971, Eindhoven) op het royale zonneterras van zijn hotel, met een prachtig uitzicht over het Zwitserse berglandschap, dat nu een veelheid aan groenschakeringen laat zien. Zijn portfolio is zonder meer indrukwekkend. Na het afronden van zijn opleiding Hotelmanagement, volgde hij in Zwitserland een postdoctorale studie om bedrijfseconoom te worden aan de Hogere Technische School voor Economie. Hij werkte in verschillende categorieën van de gastronomie en het hotelwezen. En als jongste General Manager van de 5-sterrencategorie in Zwitserland, heeft hij het toenmalige Grand Hotel Bellevue in Gstaad geleid. Toch heeft hij niks met sterren of puntenkwalificaties in de horeca. 

Beroemdheden en boeren

‘Ik zeg altijd, wij zijn een driesterren hotel, met een viersterren infrastructuur in een vijfsterren omgeving. Dit sterrenbeeld is net zo veelzijdig als onze gasten. Van beroemde persoonlijkheden en miljonairs, tot zakenmensen en families én boer Armin uit het dorp, die hier graag zijn sigaartje op het terras rookt. Onze drie sterren zijn bewust een understatement, omdat we de verwachtingen van onze gasten willen overtreffen.’

‘We zijn een driesterren hotel, met een viersterren infrastructuur in een vijfsterren omgeving’

Hotel Spitzhorn heeft veel vaste gasten, zo’n 85% boekt vaker. Wat is jullie geheim?

‘Toegevoegde waarde, dat is voor onze gasten het toverwoord. Dus de daadwerkelijke service die onze gasten wordt geboden. Heel concreet in de vorm van heerlijke bedden, een goed restaurant en een prachtige wellnessruimte met groot zwembad. Maar meer nog gaat het om de zogenaamde software. Zachte zaken die te maken hebben met sfeer, welzijn, kleuren, emoties en fantasieën. Onze gasten willen zien en gezien worden.’

Jullie uitgangspunt bij Hotel Spitzhorn is ‘niet altijd meer van alles, maar het beste van het belangrijkste’. Wat is het belangrijkste voor jullie gasten?

‘Wij richten ons echt op het welzijn van onze gasten. Luxe is niet zozeer een whirlpool in je badkamer of foie gras op het menu. Vandaag de dag is tijd een luxe. Wij zijn er voor onze gasten, we zijn opmerkzaam en authentiek gastheer of -vrouw. Natuurlijk heeft al ons personeel de juiste opleiding en veel beroepservaring. Maar dat alleen is niet genoeg. Ze hebben daadwerkelijk een passie voor service. De gast ervaart dit dagelijks: stralende gezichten, slimme service en topkwaliteit zover het oog reikt. Ik hou daarvan.’

Sterrenhotel Spitzhorn Lourens Magazine Sterrenhotel Spitzhorn entree Lourens Magazine Sterrenhotel Spitzhorn zwembad Lourens Magazine Sterrenhotel Spitzhorn buiten Lourens Magazine

Sinds de opening heeft de Spitzhorn regelmatig prijzen gewonnen als beste driesterren hotel, beste familiehotel, beste winterhotel en dergelijke. Hoe kunt u uw voorsprong in het snel veranderende hotelwezen behouden? En wat laat zich niet kopiëren?

‘Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk net zo complex als de persoonlijke definitie van succes zelf. Je moet er hard voor werken. Ook voor ons moeten de voordelen direct door de gast worden ervaren. Wat heeft een compleet gastenprofiel of strategie voor nut, als de gast dit niet ziet of, erger nog, niet voelt? Als ik de accordeon pak voor gasten die jarig zijn, of als gasten aan de bar gratis snoepjes voor hun kinderen vinden, dan zijn dat twee tastbare voordelen, die elders niet voorhanden zijn. Naar mijn mening kun je geen enkel hotel met een ander vergelijken, want elk hotel heeft zijn eigen charme, zijn eigen identiteit. Uiteindelijk gaat het om de ziel van het hotel.’

 

www.spitzhorn.ch

Geschreven op

Naar het overzicht

Sterrenhotel met passie voor service

De Nederlander Michel Wichman runt al jaren het populaire sterrenhotel Spitzhorn in het Zwitserse Saanen-Gstaad. Het hele jaar door, nu... Lees meer »

Culinair & Creatief

Restaurant 273 is een nieuw culinair restaurant, dat haar deuren opent in het centrum van Utrecht. Chef-kok én eigenaar Tommy den Hartog... Lees meer »

Het bruist weer in Kasteel Kerckebosch

Met een orangerie waarin ze het restaurant en de Bistoria combineren, hebben Ingmar Sloothaak en Hans van Triest een bouwwerk neergezet... Lees meer »

Voor de rijken der aarde

In het bruisende hart van Amsterdam heeft het ultraluxe boutiquehotel TwentySeven zijn deuren geopend. Het exceptionele hotel telt zestien... Lees meer »

Sprookjeskasteel opent deuren

Vanuit de torenkamer kijk je weliswaar over het bomendek uit op de skyline van Den Haag, verder ligt Kasteel de Wittenburg volledig verscholen... Lees meer »

Vragenvuur: Karel Klosse van hotel De Echoput

Karel Klosse (31) is de man achter hotel-restaurant de Echoput in Apeldoorn. Hij treedt in de voetsporen van zijn vader, die ook bekendheid... Lees meer »

De leukste uitjes met kids in Nederland

Heb jij de zomer al in je bol? De komende maanden zijn perfect voor leuke uitjes met het hele gezin. Of het nu een tropische of juist een... Lees meer »

Quality time met Daan Schuurmans

Donderdag 5 oktober organiseren AVROTROS en TivoliVredenburg in Utrecht de eerste editie van Out of the Blue, een vriendenavond met (h)eerlijk... Lees meer »

Sinatra & Friends on tour in Nederland

"Welcome back Frank" schrijft Carole Clark op de Facebook site van Stephen Triffitt. En zij is niet de enige. "He really does sound exactly... Lees meer »

Dansen voor middernacht?

Wil jij wel graag uitgaan, dansen en drinken, maar heb je geen zin, tijd of energie om te wachten tot het donker is? Of je halve zaterdag... Lees meer »

Bergwandelen in Tirol - voor kleine stappers en doorgewinterde klimmers

De natuur van Tirol is helemaal klaar voor een prachtig zomerseizoen. Er is geen betere manier om van de bergwereld te genieten dan lopend... Lees meer »

"Shared flights, privé vliegen in Uber-style!"

Met het gedeelde vluchtmodel hebben meer mensen toegang tot de voordelen van privéluchtvaart voor toegankelijke tarieven. Alle vluchten... Lees meer »

Sterrenhotel met passie voor service

De Nederlander Michel Wichman runt al jaren het populaire sterrenhotel Spitzhorn in het Zwitserse Saanen-Gstaad. Het hele jaar door, nu... Lees meer »

Dit zijn de mooiste stranden van het koninkrijk der Nederlanden

Van witte sneeuwwegen naar hagelwitte zandstranden Maart 2021 Een maand geleden was Nederland in de ban van sneeuw en de schaatskoorts nam... Lees meer »

Love Hotel

Een late night dinner onder de sterren, helemaal privé in een met riet bedekte cabana. De champagne ligt koud, de kleurige cocktails nodigen... Lees meer »

Slovenië profileert zich als fietsparadijs na Tour de France euforie

Fietsen langs wijngaarden, door grotten of downhill mountainbiken Fietsliefhebbers over de hele wereld waren de afgelopen Tour de France... Lees meer »

Ondanks corona forse toename binnenlandse trips

luxe-uitjes en -vakantie erg populair Het aantal Nederlandse vakantiegangers dat in juli 2020 een stedentrip maakte, is vergeleken bij dezelfde... Lees meer »

Bucuti & Tara Beach Resort geliefd en geprezen

Het Arubaanse resort wint vier 2020 Traveler’s Choice Best of the Best Awards. Het perfectioneren van de meest romantische vakantie in het... Lees meer »

Geniet deze zomer van de ultieme vakantie in eigen land

Vakantie is pas echt vakantie als je zorgeloos kan genieten. En daar hoeven we gelukkig de halve wereld niet voor af te reizen. Hoeveel... Lees meer »

Shop Local: boek uw reis bij een reiswinkel bij u in de buurt

De zomervakantie zit er weer in: veel Europese grenzen per 15 juni weer open Reisbrancheorganisatie ANVR is op zich blij met de boodschap... Lees meer »