Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30) timmert aan de weg en voelt zich het meest thuis in muziektheaterproducties. ‘Een van de mooiste aspecten van samenwerken aan een toneelstuk, is dat je zo snel hecht met elkaar wordt.’

Redactie: Natasja Admiraal • Fotografie: Joke Schut

Daar hangt ze dan, in de portrettengalerij van de Stadsschouwburg Haarlem. Als Napoleon Bonaparte in militair uniform, het hoofd fier opgeheven, krachtige blik. Naast haar hangt een exact even groot portret van haar vader, Erik van Muiswinkel, in een lange legerjas waar één been en één houten poot onderuit steken. De theatrale foto’s zijn gemaakt door Fjodor C. Buis. ‘Ik ben vereerd dat ik gevraagd ben voor deze serie, naast zestien andere Haarlemse theatermakers’, zegt Emma van Muiswinkel. Hoe het voelt dat zij en vader daar samen hangen als gelijkwaardige acteurs? ‘Als een monument voor onze samenwerking.’

Dramalokaal
Onlangs las Emma een oud interview met haar vader. Daarin zei hij: ‘Mijn jongste dochter is nu zeven jaar en gaat later ook dit vak in.’ Ze lacht: ‘Toen wist ik dat zelf nog niet.’ Ja, ze zong in een kinderkoor. Zat op dansles. Toch duurde het een tijd voordat ze zich realiseerde dat je daar je beroep van kunt maken. Dat besef kwam toen ze als zestienjarige middelbare scholier meespeelde in een toneelstuk. ‘Een vriendin had een toneelbewerking gemaakt van een roman en ging dat zelf regisseren. Voor de auditie hing ze een oproepje op het prikbord. Slechts vier leerlingen meldden zich aan, waaronder ik. We speelden dus allemaal dubbelrollen. Repeteren deden we na schooltijd in het dramalokaal. Allemaal wilden we iets bijzonders neerzetten – en ik dacht alleen maar: wauw, als ik dít later kan doen! Het werd een mooie voorstelling. Er kwam zelfs een recensent van het Haarlems Dagblad die er een stuk over schreef.’

Geen 9-tot-5-baan
Na de middelbare school had ze een tussenjaar voor ogen. Maar voor de zekerheid deed ze ook vast auditie op de toneelschool, in Maastricht en Amsterdam. Bij die laatste werd ze aangenomen, op zeventienjarige leeftijd. ‘Dat voelde als een teken: hier hoor ik thuis. Dan maar geen tussenjaar.’ Op de toneelschool leerde ze haar vriend, Bart Sietsema, kennen, met wie ze inmiddels samenwoont in Amsterdam en deel uitmaakt van het vierkoppige toneelgezelschap Club Kenau. ‘We zaten in dezelfde klas, dat was soms wel intens. Nu vind ik het wel een voordeel dat we allebei geen 9-tot-5-baan hebben. Als geen ander snappen we van elkaar hoe het is om middenin een theaterproject te zitten. Met Club Kenau lopen onze agenda’s synchroon. Maar de rest van het jaar werken we aan andere projecten. Soms zitten we in een cyclus dat we allebei ’s avonds spelen, andere periodes lopen we elkaar net mis.’

Buitenvoorstelling
Dat het als acteur vaak hollen of stilstaan is, werd pijnlijk duidelijk in 2020, toen de theaters en schouwburgen dicht waren vanwege corona. Vrijwel iedereen in het vak zat thuis zonder werk. ‘Om tóch te kunnen spelen, bedachten we met Club Kenau een nieuw concept,’ vertelt Emma. ‘Het voorplein van de Stadsschouwburg Haarlem, met zijn trappen en tribunes, leek ons de perfecte plek voor een buitenvoorstelling. Toen hebben we Kenau ontwikkeld en later Kenau XL. Deze voorstelling sloeg heel goed aan bij het publiek. De openluchtlocatie zorgde voor een zomerse, festivalachtige sfeer.’ Een mooi voorbeeld van hoe je een crisissituatie kunt omzetten in iets dat blijvende waarde heeft: de buitenvoorstelling werd een terugkerend fenomeen. Na Kenau volgde Malle Babbe en daarna Koning van Haarlem. Deze zomer strijkt Club Kenau voor de vijfde keer neer op het voorplein van de Stadsschouwburg Haarlem.

Fluisterspel
Een muzikale komedie spelen op een openluchtlocatie vergt een uitdagende speelstijl, vertelt Emma. ‘Anders dan op het toneel zijn er geen kaders. Je kunt dus heel makkelijk wegvallen. Daarom werken we met grote kostuums en decors, in krachtige kleuren. Fysiek moet je alles ook groot aanzetten om de aandacht van publiek vast te houden. Maar qua stemgeluid moet je het juist klein houden. Iedereen uit het publiek draagt namelijk een koptelefoon.’ In dat opzicht is het echt een hoorspel, legt ze uit. Daar kun je optimaal gebruik van maken. Fluisteren of geheimzinnig smiespelen en smoezen – dat kan gewoon, want je komt heel dicht bij het publiek. Ook de muziek speelt een belangrijke rol. ‘Bart is onze componist. Hij maakt bij alle voorstellingen arrangementen, soms complete koorstukken, die je heel mooi kunt uitwerken en mixen. Dat klinkt door de koptelefoon echt waanzinnig.’

Gezonde zenuwen
De buitenvoorstellingen trekken een groeiend publiek. Vriendenclubjes, gezinnen met jongere kinderen. ‘Mensen komen echt terug’, merkt Emma. ‘Zo sprak ik twee dames uit Maastricht die in 2020, coronatijd dus, op zoek waren naar een cultureel uitje. Dat bracht hen naar Haarlem, waar ze onze voorstelling bezochten. Sindsdien komen ze er elk jaar speciaal voor terug. Dan maken ze er met zijn tweeën een weekendje Haarlem van. Bijzonder, toch?’ Na een voorstelling komt Emma vaak laat thuis. Slapen lukt dan niet meteen. Soms komen zij en Bart allebei om één uur ’s nachts thuis. Dan komt er een late night snack op tafel, zoals toastjes met kaas, en praten ze wat na. ‘Even stoom afblazen. Meestal heb ik dan ook echt trek, want van tevoren kan ik nooit zoveel eten van de zenuwen. Gezonde zenuwen, hoor’, voegt ze er snel aan toe. ‘De combinatie van spanning en adrenaline helpt me bij het spelen.’

Pianostemmen
Afgelopen voorjaar was ze te zien in Pianostemmen, een productie van TG goed gezelschap over geroofd joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het stuk gaat over een oude pianostemmer die met een dilemma komt te zitten: wat te doen met zijn verzameling oude geroofde piano’s en vleugels? Bijzonder aan dit stuk is dat oude vleugels en piano’s het verhaal vertellen. Over hoe joodse inwoners uit hun huizen werden gehaald en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers. De oude pianostemmer worstelt met zijn geweten. ‘Steeds vaker duiken er schimmen uit zijn verleden op’, vertelt Emma. ‘Schaamte is een belangrijk thema in het stuk, dat ook goed te vertalen is naar deze tijd. Ik speel onder andere de rol van een van de piano’s. Ondanks het zware thema is het stuk niet topzwaar. De poëtische, muzikale insteek maakt het toegankelijk, nergens letterlijk. En speelbaar voor ons als acteurs.’

Hoewel ze ook in films en series heeft gespeeld, voelt Emma zich het meest thuis op het podium. ‘Een voorstelling is elke keer anders, afhankelijk van je stemming en het publiek. Dat vind ik er zo interessant aan. Als je een stuk vaker speelt, is het de kunst om het fris te houden. Dat bereik je door dicht bij jezelf te blijven: hoe zou ík in zo’n situatie reageren? Je moet jezelf telkens opnieuw uitvinden.’ Wat voor dromen of ambities heeft ze voor de toekomst? Emma denkt even na en zegt dan: ‘Ik zou nog wel een keer een mooie rol willen spelen in een repertoirestuk. Een klassieker van William Shakespeare of Anton Tsjechov bijvoorbeeld. Zoiets heb ik nog nooit gedaan en het lijkt me geweldig om onderdeel te zijn van zo’n grote productie.’

Geschreven op

Naar het overzicht

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Stoelen weerspiegelen de tijdgeest | RSGA Museum

Veel musea hebben designstoelen in hun collectie. Maar een museum volledig gewijd aan stoelen, dát bestond nog niet in Nederland. Met het... Lees meer »

Hart voor Art

Laren staat bekend als trekpleister voor toeristen. Niet zo vreemd; Laren is een bruisend kunstenaarsdorp waar altijd wat te doen is. In... Lees meer »

De kunst van keramiek

In ‘de Oerprovincie van Nederland’ waar op de Hondsrug verleden, heden en toekomst samenkomen, is één van de oudste aardewerkfabrieken van... Lees meer »

Veel verkocht aan musea en aan trouwe én nieuwe klanten

BIJNA 42.000 BEZOEKERS EN VEEL VERKOCHT OP SUCCESVOLLE PAN AMSTERDAM Amsterdam, 26 november 2023 – Bijna 42.000 kunstliefhebbers, meer dan... Lees meer »

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties,... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »

Famous

Brigitte Bardot, David Bowie, Kate Moss, Marlene Dietrich en Roger Moore: weinig fotografen hebben zoveel muzieklegendes, filmsterren, mode-iconen... Lees meer »

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Reizen met een goed doel | Avila Foundation

Ontdekkingsreizen met een vakantiegevoel, dat is waar Avila Reizen voor staat. De maatwerkspecialist is 12,5 jaar geleden opgericht door... Lees meer »

Meesterlijk zwart

Zwart. Het was de favoriete kleur van de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga. Een kleur waarin zijn sculpturale en complexe vormentaal... Lees meer »

Qiangli Liang | Solotentoonstelling

Qiangli Liang | Solotentoonstelling 10 september t/m 15 oktober 2022 "Tijdens het schilderen is het alsof ik beweeg over de smalle draad... Lees meer »

Ode aan het Noord-Hollandse landschap

Het Nederlandse landschap verbindt al eeuwen de mens, het water en de natuur. In Noord-Holland brengt men een ‘Ode aan het landschap’ en... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

Van pruik tot haarwerk

Begin jaren ’70 was het hot: bijna iedere vrouw had wel een pruik op haar kaptafel staan, voor een alternatief kapsel op een avondje uit.... Lees meer »

Schatkamer van Friesland

De Alma-Tadema kring is een nieuwe vriendenclub van het Fries Museum in Leeuwarden. Een exclusieve groep kunstliefhebbers die Fries erfgoed... Lees meer »

Unzipped wordt verlengd

Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum... Lees meer »

4 koppig fenomeen

De reizende tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped is dit najaar in vernieuwde vorm te zien in het Groninger Museum. Muriel Ramuz,... Lees meer »

Open luchtconcert op wielen | Lourens Cabrio Special

De lente zweemt door de lucht. De natuur viert feest en motor- en cabriorijders rollen hun pretpakket uit schuur en garage. Hoog tijd om... Lees meer »

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Waan je een echte F1-coureur | Racesquare

Op zoek naar het ideale bedrijfsuitje? Dan is Racesquare de plek voor jou en je collega’s. Waan je een echte Formule 1 coureur bij het grootste... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

Grandioos openingsevent Kimman Hillegom!

Al direct bij binnenkomst was de magische sfeer van 'aangename luxe' te voelen. Zangeres Rosalie vulde de werkelijk prachtige showroom met... Lees meer »

It giet oan met Landgoed Lauswolt

Waarschijnlijk heeft u er inmiddels wel van gehoord; musical De Tocht in Leeuwarden. Het verhaal over een Elfstedentocht, door veel mensen... Lees meer »

Indrukwekkende opening!

Jaguar Land Rover-dealer Hedin Automotive Alkmaar is zondag 26 maart officieel feestelijk geopend! De spiksplinternieuwe showroom was deze... Lees meer »

Nautisch feest in Harlingen

Een vierdaags evenement waar ‘s werelds grootste historische zeilschepen in de haven van het pittoreske Harlingen liggen en waar je kunt... Lees meer »

Maak een vaartocht op het Wad tijdens de Tall Ships Races Harlingen

De kaartverkoop voor de vaartochten tijdens de Tall Ships Races Harlingen is gestart. Publiek kan een vaartocht op het Wad maken met een... Lees meer »

Amsterdam Light Festival viert jubileum met hoogtepunten uit de vorige edities

Van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 heeft de tiende editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het overkoepelende thema is Celebrate... Lees meer »

Dichtbij jezelf blijven | Emma van Muiswinkel

Op de middelbare school ontdekte ze haar liefde voor theater. En haar talent, dat ze niet van een vreemde heeft. Emma van Muiswinkel (30)... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

‘Ik eet elke dag van een gouden bord’

Contrabassist, dirigent en presentator Dominic Seldis – bekend van de tv-hit Maestro – zou dit jaar zijn vijftigste verjaardag groots vieren... Lees meer »

Jeroen van Merwijk overleden op 65 jarige leeftijd

Jeroen van Merwijk is overleden in het bijzijn van zijn grote liefde Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette, Frankrijk. Jeroen zal... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »

Nederlands Dans Theater gaat weer touren

Na een lange, gedwongen pauze vanwege de coronapandemie toert NDT 1 van 17 september t/m 10 oktober weer door het land met het avondvullende... Lees meer »

Online ballet avonden

Zolang de theaterzalen leeg moeten blijven, danst het Scapino Ballet Rotterdam iedere maandagavond online. Om 20.30 uur start via Facebook... Lees meer »

Interview Leopold Witte | ‘Biologisch gezien, ben ik klaar’

Taboes doorbreken en grote thema’s als seks en de dood op humoristische wijze bespreekbaar maken: laat dat maar aan acteur Leopold Witte... Lees meer »

‘Sommigen denken dat ik de helft verzin’

Floris Kortie over het leven van Beethoven ‘Sommigen denken dat ik de helft verzin’ Eén van zijn beste jeugdherinneringen is dat hij samen... Lees meer »