Saneren zonder schaamte

Het saneren van schulden is geen leuk onderwerp. Hoort het wel in een positief blad als Lourens? Jazeker! Natuurlijk loopt niemand graag te koop met zijn schulden. Liever werd jarenlang het ene gat met het andere gedicht, dan proberen schulden te saneren. Inmiddels is de realiteit dat een aanzienlijk deel van Nederland schulden heeft als gevolg van de lockdowns. Hoe dan verder?

Is je schuld zodanig, dat met zegge vijf jaar hard werken de problematische schulden grotendeels opgelost kunnen zijn, ga dan vooral voor die variant. Maar als je nu al weet dat de schuld zó hoog is dat het veel langer gaat duren, dan kan je beter onderzoeken hoe de schulden gesaneerd kunnen worden. Voor particulieren bestond er al de mogelijkheid van een dwangakkoord. Voor bedrijven bestaat die mogelijkheid sinds 1 januari 2021 met het in werking treden van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Hoe werkt het, in het kort?

Bezittingen en schulden

Eerst wordt bepaald wat de bezittingen waard zijn, wat de onderneming waard is, nadat de schulden zijn gesaneerd. Dat is namelijk het bedrag dat tenminste aan de schuldeisers moet worden aangeboden. Vervolgens wordt bepaald welke crediteuren er zijn. Waarbij indien nodig duurcontracten zoals huur en lease, kunnen worden beëindigd. Hier moet dan wel een schadevergoeding tegenover in het akkoord worden opgenomen. Ook wordt er berekend welk percentage, aan welke crediteur moet worden aangeboden, wil het akkoord goede kans van slagen hebben.

Het mooie van het dwangakkoord is, dat als bepaalde schuldeisers niet willen meewerken, die schuldeisers door de rechtbank gedwongen kunnen worden medewerking te verlenen. Dat heet het homologeren van het akkoord. Dit traject duurt doorgaans drie tot vier maanden, maar dan ben je wel van al je schulden af en kan je weer doorgaan met ondernemen voor jezelf, in plaats van voor je schuldeisers.

Geld nodig

Voor zo’n akkoord is geld nodig. Banken zijn nog erg terughoudend om een akkoord te financieren. Maar gelukkig zijn er steeds meer andere financiers die daar wél toe bereid zijn. Mits de onderneming voor de crisis goed liep, natuurlijk.

Heb je vragen over de mogelijkheden van een akkoord? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van de insolventie-specialisten van Tanger Advocaten. Op onze vestiging in  Alkmaar (Salim Hossaini en Abslem Ourhris, 072-5121400) of Velsen (Tim Slotema en Daan van Poorten, 0255-547800).

www.tanger.nl

Geschreven op

Naar het overzicht

Wat is uw draagkracht?

Een eigen onderneming en scheiden? Dit moet u weten over de berekening van de partneralimentatie. Partneralimentatie kan nodig zijn als... Lees meer »

Je huid jong houden

Al honderden jaren zijn mensen op zoek naar de bron van de eeuwige jeugd. Iedereen wil wel oud worden, maar met de voordelen van het jong... Lees meer »

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica, art consultant en kunsthandelaar. Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van... Lees meer »

Belastingschuld aflossen voor half geld?

Nogal wat ondernemers hebben sinds maart 2020 een flinke belastingschuld opgebouwd. Sinds 1 oktober 2022 moet er worden terugbetaald. En... Lees meer »

Vastgoed is vast goed. Of toch niet? 

Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »

Winterse herenmode: warm en duurzaam

De najaarscollecties in de herenmode weerspiegelen de kleuren van een late nazomerdag. Bruine en groene herfsttinten gecombineerd met off... Lees meer »

Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »

Saneren zonder schaamte

Het saneren van schulden is geen leuk onderwerp. Hoort het wel in een positief blad als Lourens? Jazeker! Natuurlijk loopt niemand graag... Lees meer »