Saneren zonder schaamte

Het saneren van schulden is geen leuk onderwerp. Hoort het wel in een positief blad als Lourens? Jazeker! Natuurlijk loopt niemand graag te koop met zijn schulden. Liever werd jarenlang het ene gat met het andere gedicht, dan proberen schulden te saneren. Inmiddels is de realiteit dat een aanzienlijk deel van Nederland schulden heeft als gevolg van de lockdowns. Hoe dan verder?

Is je schuld zodanig, dat met zegge vijf jaar hard werken de problematische schulden grotendeels opgelost kunnen zijn, ga dan vooral voor die variant. Maar als je nu al weet dat de schuld zó hoog is dat het veel langer gaat duren, dan kan je beter onderzoeken hoe de schulden gesaneerd kunnen worden. Voor particulieren bestond er al de mogelijkheid van een dwangakkoord. Voor bedrijven bestaat die mogelijkheid sinds 1 januari 2021 met het in werking treden van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Hoe werkt het, in het kort?

Bezittingen en schulden

Eerst wordt bepaald wat de bezittingen waard zijn, wat de onderneming waard is, nadat de schulden zijn gesaneerd. Dat is namelijk het bedrag dat tenminste aan de schuldeisers moet worden aangeboden. Vervolgens wordt bepaald welke crediteuren er zijn. Waarbij indien nodig duurcontracten zoals huur en lease, kunnen worden beëindigd. Hier moet dan wel een schadevergoeding tegenover in het akkoord worden opgenomen. Ook wordt er berekend welk percentage, aan welke crediteur moet worden aangeboden, wil het akkoord goede kans van slagen hebben.

Het mooie van het dwangakkoord is, dat als bepaalde schuldeisers niet willen meewerken, die schuldeisers door de rechtbank gedwongen kunnen worden medewerking te verlenen. Dat heet het homologeren van het akkoord. Dit traject duurt doorgaans drie tot vier maanden, maar dan ben je wel van al je schulden af en kan je weer doorgaan met ondernemen voor jezelf, in plaats van voor je schuldeisers.

Geld nodig

Voor zo’n akkoord is geld nodig. Banken zijn nog erg terughoudend om een akkoord te financieren. Maar gelukkig zijn er steeds meer andere financiers die daar wél toe bereid zijn. Mits de onderneming voor de crisis goed liep, natuurlijk.

Heb je vragen over de mogelijkheden van een akkoord? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van de insolventie-specialisten van Tanger Advocaten. Op onze vestiging in  Alkmaar (Salim Hossaini en Abslem Ourhris, 072-5121400) of Velsen (Tim Slotema en Daan van Poorten, 0255-547800).

www.tanger.nl

Geschreven op

Naar het overzicht

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »

Saneren zonder schaamte

Het saneren van schulden is geen leuk onderwerp. Hoort het wel in een positief blad als Lourens? Jazeker! Natuurlijk loopt niemand graag... Lees meer »

Zomer, zee en zand

Zomer, zee en zand. Dat is waar de nieuwe zomercollectie herenkleding aan doet denken. De trend is helder: lichte zandkleuren in combinatie... Lees meer »

Samengesteld gezin? Juridisch gezien geen appeltje-eitje!

Binnen de estate planningspraktijk van Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen, zien wij de laatste jaren een aanzienlijke toename van... Lees meer »

It’s all about details

De donkere kleuren deze winter zijn rustig, vol textuur en gemaakt van comfortabel materiaal. De look is meer casual met (col)trui; een... Lees meer »

De zaken goed geregeld

Zaken goed regelen is een kunst. Zaken goed op papier zetten ook. Als je een samenwerkingsovereenkomst aan gaat is het belangrijkste om... Lees meer »

Goede balans

Sinds de bodem van maart 2009 zijn we al weer meer dan tien jaar getuige van een enorme rally op de aandelenmarkten al lijkt de motor de... Lees meer »

'Als belegger word je vanzelf bescheiden'

Met haar transparante en onafhankelijke manier van werken is Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer al jaren onderscheidend in de... Lees meer »

Mind the gap

‘Amerika is duur’ is een veelgehoorde kreet op de beurs. Ieder jaar rollen analisten weer over elkaar heen om te benadrukken dat beleggers... Lees meer »