Samengesteld gezin? Juridisch gezien geen appeltje-eitje!

Binnen de estate planningspraktijk van Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen, zien wij de laatste jaren een aanzienlijke toename van het aantal samengestelde gezinnen. Een tendens die naar verwachting zal blijven toenemen.

mr. Max E. Amson

Van een samengesteld gezin is sprake  als  tenminste één kind niet van beide ouders samen is.  Zo’n  gezin kan worden gevormd na een echtscheiding, of na het overlijden van één van de ouders van een kind. Binnen zo’n samengesteld gezin ontstaan nieuwe relaties die natuurlijk ontwikkeld en gevoed moeten worden, zowel tussen de nieuwe partners onderling, als tussen de nieuwe partners en de kinderen van de andere partner en tussen de kinderen van de partners onderling.

WENSEN VASTLEGGEN

Wij zien dat veel ouders van samengestelde gezinnen meer willen weten over de juridische gevolgen die een samengesteld gezin met zich meebrengen, zowel bij leven als bij overlijden. De wens is vaak om elkaar en de kinderen te onderhouden en verzorgd achter te laten, met name als één van de ouders overlijdt. Er blijkt ook steeds meer behoefte te zijn aan kennis over de maatregelen die genomen kunnen worden, teneinde alles te laten verlopen zoals gewenst. Maatregelen waaraan gedacht kunnen worden zijn het maken van een notarieel samenlevingscontract, dat voordelen kan opleveren op  fiscaal gebied en nabestaandenpensioen. Maar ook aan het maken van een langstlevende-testament, waarin de ouders elkaar zoveel mogelijk beschermen tegen de aanspraken van kinderen. In geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, is het maken van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden veelal gewenst.

AANDACHT

Naast  het  bovenstaande  kan   het  tevens  van   belang   zijn aandacht te besteden aan onderwerpen als een zogeheten tweetrapsmaking, voogdij, bewind, ouderdomspensioen, AOW, lijfrente, overlijdensrisicoverzekering, inkomstenbelasting en erf- en schenkbelasting. Maar ook het al dan niet samen kopen van een huis en het al dan niet samen lenen en betalen van de kosten daarvan, kan aandacht behoeven.

NETWERK NOTARISSEN

Amson & Kolhoff Notarissen maakt onderdeel uit van Netwerk Notaris sen, een reeds twintig jaar bestaand landelijk netwerk van zo’n 150 notariskantoren, die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Ons kantoor is tevens aangesloten bij de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat, alsmede bij NOVEX, de Nederlandse Organisatie voor Executeurs.

 

Nieuwsgierig naar uw eigen situatie? Neem gerust eens contact met ons op en maak een afspraak. Dan kunnen  wij  u en uw partner  verder  helpen  bij het vastleggen van uw persoonlijke wensen en begeleiden bij het maken van de juiste keuzes, zodat uw levenszaken juridisch duidelijk en goed worden vastgelegd.

 

mr. Max E. Amson

Amson & Kolhoff Notarissen

AMSTERDAMSEWEG 421 • AMSTELVEEN • T 020 5430543 • INFO@AMSONKOLHOFF.NL • WWW.AMSONKOLHOFF.NL

Geschreven op

Naar het overzicht

Leven met en na kanker | IPSO

Nadat Niqui zelf darmkanker overwon, verloor ze twee jaar later haar man aan de gevolgen van alvleesklierkanker. ‘Je hebt je eigen situatie... Lees meer »

Wat is uw draagkracht?

Een eigen onderneming en scheiden? Dit moet u weten over de berekening van de partneralimentatie. Partneralimentatie kan nodig zijn als... Lees meer »

Je huid jong houden

Al honderden jaren zijn mensen op zoek naar de bron van de eeuwige jeugd. Iedereen wil wel oud worden, maar met de voordelen van het jong... Lees meer »

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica, art consultant en kunsthandelaar. Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van... Lees meer »

Belastingschuld aflossen voor half geld?

Nogal wat ondernemers hebben sinds maart 2020 een flinke belastingschuld opgebouwd. Sinds 1 oktober 2022 moet er worden terugbetaald. En... Lees meer »

Vastgoed is vast goed. Of toch niet? 

Vastgoed is hot. Of het nu gaat om het kopen of verkopen van een woning, een bedrijfspand, een beleggingspand of meer speculatief onroerend... Lees meer »

Winterse herenmode: warm en duurzaam

De najaarscollecties in de herenmode weerspiegelen de kleuren van een late nazomerdag. Bruine en groene herfsttinten gecombineerd met off... Lees meer »

Samen (t)huis

In onze notarispraktijk zien we het vaak: ongetrouwde partners kopen samen een huis, maar vinden de juridische en fiscale gevolgen vaak... Lees meer »

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »