Samengesteld gezin? Juridisch gezien geen appeltje-eitje!

Binnen de estate planningspraktijk van Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen, zien wij de laatste jaren een aanzienlijke toename van het aantal samengestelde gezinnen. Een tendens die naar verwachting zal blijven toenemen.

mr. Max E. Amson

Van een samengesteld gezin is sprake  als  tenminste één kind niet van beide ouders samen is.  Zo’n  gezin kan worden gevormd na een echtscheiding, of na het overlijden van één van de ouders van een kind. Binnen zo’n samengesteld gezin ontstaan nieuwe relaties die natuurlijk ontwikkeld en gevoed moeten worden, zowel tussen de nieuwe partners onderling, als tussen de nieuwe partners en de kinderen van de andere partner en tussen de kinderen van de partners onderling.

WENSEN VASTLEGGEN

Wij zien dat veel ouders van samengestelde gezinnen meer willen weten over de juridische gevolgen die een samengesteld gezin met zich meebrengen, zowel bij leven als bij overlijden. De wens is vaak om elkaar en de kinderen te onderhouden en verzorgd achter te laten, met name als één van de ouders overlijdt. Er blijkt ook steeds meer behoefte te zijn aan kennis over de maatregelen die genomen kunnen worden, teneinde alles te laten verlopen zoals gewenst. Maatregelen waaraan gedacht kunnen worden zijn het maken van een notarieel samenlevingscontract, dat voordelen kan opleveren op  fiscaal gebied en nabestaandenpensioen. Maar ook aan het maken van een langstlevende-testament, waarin de ouders elkaar zoveel mogelijk beschermen tegen de aanspraken van kinderen. In geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, is het maken van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden veelal gewenst.

AANDACHT

Naast  het  bovenstaande  kan   het  tevens  van   belang   zijn aandacht te besteden aan onderwerpen als een zogeheten tweetrapsmaking, voogdij, bewind, ouderdomspensioen, AOW, lijfrente, overlijdensrisicoverzekering, inkomstenbelasting en erf- en schenkbelasting. Maar ook het al dan niet samen kopen van een huis en het al dan niet samen lenen en betalen van de kosten daarvan, kan aandacht behoeven.

NETWERK NOTARISSEN

Amson & Kolhoff Notarissen maakt onderdeel uit van Netwerk Notaris sen, een reeds twintig jaar bestaand landelijk netwerk van zo’n 150 notariskantoren, die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Ons kantoor is tevens aangesloten bij de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat, alsmede bij NOVEX, de Nederlandse Organisatie voor Executeurs.

 

Nieuwsgierig naar uw eigen situatie? Neem gerust eens contact met ons op en maak een afspraak. Dan kunnen  wij  u en uw partner  verder  helpen  bij het vastleggen van uw persoonlijke wensen en begeleiden bij het maken van de juiste keuzes, zodat uw levenszaken juridisch duidelijk en goed worden vastgelegd.

 

mr. Max E. Amson

Amson & Kolhoff Notarissen

AMSTERDAMSEWEG 421 • AMSTELVEEN • T 020 5430543 • INFO@AMSONKOLHOFF.NL • WWW.AMSONKOLHOFF.NL

Geschreven op

Naar het overzicht

Een vertrouwenspersoon, uw voordeel

Een goed levenstestament of algemene volmacht heeft allerlei voordelen. Hieronder zet Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen een aantal... Lees meer »

Saneren zonder schaamte

Het saneren van schulden is geen leuk onderwerp. Hoort het wel in een positief blad als Lourens? Jazeker! Natuurlijk loopt niemand graag... Lees meer »

Zomer, zee en zand

Zomer, zee en zand. Dat is waar de nieuwe zomercollectie herenkleding aan doet denken. De trend is helder: lichte zandkleuren in combinatie... Lees meer »

Samengesteld gezin? Juridisch gezien geen appeltje-eitje!

Binnen de estate planningspraktijk van Amson & Kolhoff Notarissen te Amstelveen, zien wij de laatste jaren een aanzienlijke toename van... Lees meer »

It’s all about details

De donkere kleuren deze winter zijn rustig, vol textuur en gemaakt van comfortabel materiaal. De look is meer casual met (col)trui; een... Lees meer »

De zaken goed geregeld

Zaken goed regelen is een kunst. Zaken goed op papier zetten ook. Als je een samenwerkingsovereenkomst aan gaat is het belangrijkste om... Lees meer »

Goede balans

Sinds de bodem van maart 2009 zijn we al weer meer dan tien jaar getuige van een enorme rally op de aandelenmarkten al lijkt de motor de... Lees meer »

'Als belegger word je vanzelf bescheiden'

Met haar transparante en onafhankelijke manier van werken is Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer al jaren onderscheidend in de... Lees meer »

Mind the gap

‘Amerika is duur’ is een veelgehoorde kreet op de beurs. Ieder jaar rollen analisten weer over elkaar heen om te benadrukken dat beleggers... Lees meer »