Nooit tijd genoeg

Wybe van der Gang maakt zijn horloges zoals Porsche zijn auto’s bouwt: industriële normen in het hele proces van ontwerp tot productie, in alle details perfect en met een ontwerp dat ingetogen en tijdloos is. ‘Streven naar het hoogst haalbare,’ zegt de horlogemaker uit Dokkum. ‘Ik neem graag de tijd om iets moois te maken dat niet beter kan.’

Redactie: Willemien Vijvers

Een Van der Gang horloge kenmerkt zich door de details. De puntjes van de wijzers, de manier waarop de vertanding in de kroon zit, de met de hand opgelegde cijfers van de wijzerplaat: alles is vormgegeven vanuit techniek. Techniek, perfectie en rust. Daarmee wordt een horloge een Van der Gang. ‘Ik heb 28 jaar een fijnmechanisch bedrijf gehad waarin we minuscule onderdeeltjes maakten voor onder andere de ruimtevaart en de medische zorg. We waren in Nederland de enige partij voor het extreem kleine werk. Wij begonnen waar anderen stopten. In die sectoren liggen de eisen aan afwerking en detaillering extreem hoog. Die kennis en technieken passen we nu toe bij het maken van deze horloges. Hiermee onderscheiden we ons in de markt.’

Eigen vakmensen

In een prachtig monumentaal pand in Dokkum werken de specialisten bijna geluidloos aan de innovatieve technieken en constructies. Alle uurwerkcomplicaties worden in eigen huis vervaardigd, laat Van der Gang zien.We maken met een klein team gemiddeld 150 uurwerken op jaarbasis, dat zegt wel iets over de intensiteit en tijd die erin zit. Wij hebben vakmensen in twee verschillende disciplines: de instrumentmakers met hun fijnmechanische kennis en de uurwerkmakers. Beide zijn ambachten en vragen focus en scherpte en heel secuur en netjes kunnen werken, gedisciplineerd.’ Bezoekers valt op hoe schoon en opgeruimd alle werkruimtes zijn. Van der Gang wil graag dat alles om hem heen netjes is. ‘Het gaat niet om de netheid zelf. De onderliggende motivatie is waar het om gaat, de gepassioneerdheid voor het vak. Het heel graag goed willen doen en dingen voor elkaar willen hebben. Bovendien ligt in een nette omgeving je aandacht op je werk en niet op de dingen om je heen.’

European Watch of the Year

In zijn voortdurende streven naar het hoogst haalbare werkt Van der Gang vaak jaren aan nieuwe ontwerpen. Sinds 2002 zijn slechts zes basismodellen verschenen. In een vitrine in zijn werkplaats in Dokkum zijn alle modellen horloges uitgestald die hij maakte. Van de Original, de eerste, tot de Chronograaf en de Vlieger. Dit vliegerhorloge werd in 2014 uitgeroepen tot European Watch of the Year, vanwege de technische perfectie op elk vlak en de eigentijdse vormgeving voor een pilotenhorloge. Voor mij is de schoonheid van onze horloges het resultaat van een uitgebalanceerd ontwerp waarin niets overheerst. Wij zijn geen merk dat gekke dingen doet. Onze horloges zijn traditioneel, maar wel van deze tijd. Er is aandacht besteed aan ieder detail. Die laatste vijf procent is waarin wij ons onderscheiden. Die kost vaak net zoveel tijd als de eerste 95, maar met de energie die je in dat laatste stukje stopt, wordt bepaald of iets echt goed is. Met de Vlieger bijvoorbeeld ben ik drie jaar bezig geweest.’

Veel stappen

Een ontwerp voor een nieuw horloge ontstaat eerst in het hoofd van Van der Gang. ‘Elk horloge bestaat uit zo’n 150 onderdelen en er zijn zo’n 100 miljoen mogelijke combinaties, dus ik bedenk eerst een beeld. Pas als ik een bijzonder idee heb, maak ik een concept in mijn hoofd. Daarna wordt dat getekend in een 3D model en vervolgens wordt er een echt model van gemaakt. Dan heb ik iets in handen en kan ik zien of het goed genoeg is om mee verder te gaan. Uiteindelijk worden er meerdere vertaalslagen en modellen gemaakt, net zolang tot het naar tevredenheid is. Parallel aan dit proces wordt er gekeken naar functies en inhoudelijke techniek. Het zijn dus heel veel stappen voordat we bij een product zijn, dat ik mooi en goed genoeg vind om in de markt te zetten. Dat duurt wel een jaar of twee.’ Komende zomer verschijnt een horloge dat tussen het dames- en herenmodel in zit qua dikte en dit najaar wordt de eerste uitvoering beschikbaar van een vrijetijdshorloge dat waterproof is.

Gelimiteerde oplage

Alleen als een concept in de ogen van Van der Gang het stadium van volmaaktheid in techniek en ontwerp bereikt, wordt er overgegaan tot productie. Beperkt, want elke Van der Gang heeft een gelimiteerde oplage. Het eerste horloge van elk model is altijd voor hemzelf, het tweede gaat naar zijn vader. Waarom zijn vader? ‘Dat is een mooie symboliek. Mijn vader was ook werkzaam in de techniek. Verder lijken we niet op elkaar. Hij is gematigd en ik ben veel wispelturiger. Ik heb weinig geduld, maar als ik aan de uurwerktafel zit, kan ik bij wijze van spreken volledig gefocust een week met één detail bezig zijn. Daar kan ik mezelf dan helemaal in verliezen en afsluiten voor de hectiek van het ondernemerschap.’

Waardering voor het vakmanschap

De prijzen voor de horloges liggen tussen de 5.300 en 40.000 euro. Uit het hele land komen liefhebbers naar Dokkum toe, vertelt Van der Gang. ‘Onze klanten zijn mensen die iets moois willen kopen voor zichzelf. Een Van der Gang is een hoogwaardig bescheiden product. Vaak zijn onze klanten ingetogen, net als de horloges. Het zijn mensen die iets moois zoeken en zich willen onderscheiden van de massa.’ Pas als de klant zijn bestelling heeft gedaan en een nummer heeft gekozen uit de serie, wordt begonnen met het assembleren. De wachttijd is gemiddeld twee tot vier maanden. Daarna komt de klant terug naar Dokkum om het horloge in ontvangst te nemen. ‘We realiseren ons dat dat een bijzonder moment is. Voor hen, maar ook voor ons. Ik vind het altijd speciaal dat mensen waardering hebben voor wat ik doe. Dat ik voor hen zoiets moois mag maken, vind ik nooit vanzelfsprekend.’ 

Met aandacht gemaakt

Een Van der Gang is een maakconcept, geen marketingconcept, benadrukt Van der Gang. ‘Voor mij draait het om het maken van het hoogst haalbare. Daarnaast is een merk in de markt te zetten superleuk. Wat je tegenwoordig ziet is dat merken concessies doen in kwaliteit. Hogere winst speelt hierin een rol. Dat is inherent aan deze tijd. Terwijl het juist leuk is om superveel aandacht aan het ontwerp en de techniek te besteden, zonder dat de tijd een rol speelt. Of in elk geval minder. Tijd is overigens mijn grootste vijand. Ik heb er altijd te weinig van.’

Meesterwerk

Komend jaar verwacht Van der Gang zijn meesterwerk uit te brengen: een horloge met een eeuwen durende kalender. Tot 2499 zal het uurwerk exact alle dagen van elke maand tellen. Het fabriceren van een horloge met een eeuwen durende kalender geldt als de meesterproef. Al ruim tien jaar werkt Van der Gang aan het project. ‘Het is ongelooflijk complex om zo’n horloge te maken en in Nederland nog nooit eerder gedaan. Als je op deze schaal werkt, waarin jaartal, data, tijden en maanstanden voor nog honderden jaren nauwkeurig moeten worden weergegeven, dan mag je nergens in je ontwerp iets laten liggen. Elke honderdste millimeter afwijking wordt afgestraft. We hopen het horloge volgend jaar uit te brengen.’

 

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Broches met Parijse flair

Edelstenen vormen het kloppende hart van het Nederlandse sieradenmerk Bron Jewelry. ‘Deze cadeautjes van de natuur vervelen nooit en hun... Lees meer »

Met liefde gemaakt

Christine de Vogel is een creatieve denkster. Of het nu gaat om unieke sieraden, kunstzinnige objecten of fotografie. ‘Ik probeer te werken... Lees meer »

Echte vrouwenversierders

De etalage van een prachtig pand aan de Bloemendaalseweg kun je niet gedachteloos voorbijlopen; er liggen beeldschone sieraden. Het zijn... Lees meer »

Schitterend zilver

Van antiek zilver tot trendy zilveren sieraden, bij Zilver.nl geldt altijd een prettige prijs-kwaliteitsverhouding én wordt alles met zorg... Lees meer »

Een sieraad voor het leven

Op de hoek van ‘het oudste en mooiste straatje’ van Amersfoort is Edelsmederij Kircher Schmuck te vinden. Meestergoudsmid Kerstin Kircher... Lees meer »

De gouden formule

Zelfs de meest noeste juwelen hebben soms wat onderhoud nodig. Dat geldt ook voor Schaap en Citroen. Het toonaangevende juweliershuis blijft... Lees meer »

Design voor sterke karakters

Rodrigo Otazu (Mister O) werkte samen met modeontwerpers Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier en Christian Lacroix. Ook ‘sierde’ hij wereldsterren... Lees meer »

Exclusieve sieraden die schitteren

Edelsmeden Watze en Simone van der Wal maken exclusieve, kwalitatief hoogwaardige sieraden. Hun winkel in het Friese Joure is een walhalla... Lees meer »

Nooit tijd genoeg

Wybe van der Gang maakt zijn horloges zoals Porsche zijn auto’s bouwt: industriële normen in het hele proces van ontwerp tot productie,... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Wonen op het water | Smits Jachtmakelaardij

Geheel in lijn met de opkomende trend van waterwonen ontwaart Smits Jachtmakelaardij een stijgende belangstelling voor schepen als woonruimte.... Lees meer »

Energie opdoen onder de Occitaanse zon

Comfortabele villa’s met een ruim terras (sommige met privétuin), met zorg ingerichte appartementen, een twintigtal gratis activiteiten,... Lees meer »

Een culinair paradijs

Wie aan Aruba denkt, komt al gauw uit op de mooiste stranden, het perfecte klimaat en de vriendelijkste locals. Maar wist je dat het ‘One... Lees meer »

Lime time

Knallend en opvallend. Limoengroen is dé kleur waar je dit seizoen indruk mee maakt: energiek, verfrissend en op en top zomers. Samenstelling:... Lees meer »

Natuurlijke gloed

Creëer een moment voor jezelf met deze fijne verzorgingsproducten. Een stralende look bereik je immers niet zomaar: daar moet je wél wat... Lees meer »

Look sharp

Hoe kom je smart casual voor de dag? Combineer sportieve kledingstukken met zorgvuldig uitgekozen accessoires voor een semi-nette stijl.... Lees meer »

Secret garden

Natuurlijke ingrediënten vormen de basis van geurige beautyproducten, geïnspireerd op de romantiek van een geheime tuin. Daar fleur je van... Lees meer »

Nooit tijd genoeg

Wybe van der Gang maakt zijn horloges zoals Porsche zijn auto’s bouwt: industriële normen in het hele proces van ontwerp tot productie,... Lees meer »

Programma Tall Ships Races Harlingen

Harlingen is er klaar voor. Op donderdagmorgen 14 juli verwelkomen tienduizenden mensen veertig schitterende tallships. De traditionele... Lees meer »