Kroon op het werk

Goudsmederij en juwelier Arnold van Dodewaard

Kroon op het werk

Goudsmederij en juwelier Arnold van Dodewaard verhuisde begin mei naar het voormalige Rabobank-pand in Bloemendaal, dat prachtig werd verbouwd met een open atelier in de winkel. ‘Elke dag is het genieten van deze heerlijke ruimte.’

Anderhalf jaar stond het Rabobank-pand al leeg. Nooit hadden meestergoudsmid Arnold van Dodewaard en winkelmanager Lieneke, beeldend kunstenaar, gedacht dat het nog eens hun pand zou worden. ‘Totdat de nieuwe eigenaar ons benaderde: is het niets voor jullie? We zagen het direct zitten. Zoveel ruimte: ideaal. Het open atelier is een meerwaarde. Daar krijgen we veel reacties op, ook van jonge mensen die hierdoor enthousiast worden over dit vak.’

Inspiratie

Aan de grote tafel in het midden van de winkel nemen de goudsmid en zijn collega’s voor iedereen de tijd. ‘Honderd mensen, honderd verschillende vragen. Door in gesprek te gaan en sieraden uit de vitrines te laten passen ter inspiratie, ontstaat een uniek ontwerp dat bij de persoon past.’ Op tafel liggen gedetailleerde potloodtekeningen op ware grootte. Door deze schetsen kunnen klanten zich een goede voorstelling maken van het eindresultaat.

 

Meestergoudsmid

Een glazen wand biedt zicht op het atelier, waar de meestergoudsmeden geconcentreerd aan het werk zijn, allen opgeleid aan de vakschool in Schoonhoven of Amsterdam. Van Dodewaard heeft in de loop de jaren daarnaast tientallen stagiairs begeleid. De benedenverdieping is voor het grove werk: polijsten, walsen, gieten. Service staat hoog in het vaandel. ‘Reparaties zijn bij ons in goede handen, zowel sieraden als horloges van alle merken.’

Vintage

De wand met occasions is ontstaan uit liefde voor het vak. ‘Vintage is fashion: liefhebbers komen speciaal voor deze collectie, via de webshop soms uit alle hoeken van het land. Favoriet zijn toch wel de art-decosieraden. Deze sieraden zijn van ongeëvenaarde kwaliteit en schoonheid. We maken ze weer als nieuw, soms met kleine aanpassingen. Door het te polijsten krijgt het sieraad de glans van weleer.’

Ontdekkingsreis

Van Dodewaard zit vijftig jaar in het vak en noemt elke dag een ontdekkingsreis. ‘Ik gebruik nooit dezelfde tekening, maak voor iedereen iets persoonlijks. En dus blijf je zelf ook verrast worden.’ Goud met een geschiedenis, daar is het atelier ook sterk in. ‘Familiestukken kunnen we omsmelten of deels verwerken in een nieuw sieraad. De emotionele waarde is groot omdat je weet: dat sieraad is van oma geweest.’

 

Bloemendaalseweg 101 | Bloemendaal

023 52 52 527 | goud-smederij.nl

Geschreven op

Naar het overzicht

Jarrèl Exclusive Jewelry presenteert Lucca collectie

Jarrèl Exclusive Jewelry is een uniek merk met een al even uniek verhaal dat teruggaat tot 1974, toen de oprichtster van Jarrèl besloot... Lees meer »

Zilver.nl: Voor al uw persoonlijke cadeaus!

Prachtige ringen van Christian Bauer in geelgoud en witgoud met briljanten. Prijzen vanaf €1195,= Combineer zoals je wilt met horloge, stenen,... Lees meer »

Sieraden met pure vormen

In een monumentaal pand in het Friese Joure, bevindt zich de winkel annex atelier van goudsmeden Watze en Simone van der Wal. Het contrast... Lees meer »

Zilver

EXCELLENT JEWELRY 14 karaats gouden ringen met briljant en € 2.125 via www.zilver.nl Julie Julsen biocolor horloge met rose verguld stalen... Lees meer »

Een nieuwe norm vraagt om een nieuwe vorm: Sieraden van Marc Lange

Een sieraad is zoveel meer dan enkel een accessoire. Het is het perfecte cadeau voor jezelf of een ander. Juist in deze surrealistische... Lees meer »

Nieuw en luxe zwaard voor Grutte Pier in 500ste sterfjaar

Precies 500 jaar na zijn dood heeft Grutte Pier er een nieuw zwaard bij. Meestergoudsmid Watze van der Wal uit Joure vervaardigde een exacte... Lees meer »

AlpinerX Alive: de eerste smartwatch van Alpina voor sportieve stedelingen

Een stijlvol, connected horloge dat zich inzet voor een goed doel! De opvolger van het eerste Zwitserse connected sporthorloge wordt op... Lees meer »

Kroon op het werk

Goudsmederij en juwelier Arnold van Dodewaard Kroon op het werk Goudsmederij en juwelier Arnold van Dodewaard verhuisde begin mei naar het... Lees meer »

Choices by DL: internationaal succes

Tien jaar geleden studeerde Debora Huisman-Leeser cum laude af aan het Amsterdam Fashion Institute met haar eigen juwelenmerk Choices by... Lees meer »

Donna d'oro

Als dochter van een man die juwelen ontwierp, zet ontwerpster Laura Bicego van het juwelenmerk Nanis goud volledig naar haar eigen hand.... Lees meer »