Kroon op het werk

Goudsmederij en juwelier Arnold van Dodewaard

Kroon op het werk

Goudsmederij en juwelier Arnold van Dodewaard verhuisde begin mei naar het voormalige Rabobank-pand in Bloemendaal, dat prachtig werd verbouwd met een open atelier in de winkel. ‘Elke dag is het genieten van deze heerlijke ruimte.’

Anderhalf jaar stond het Rabobank-pand al leeg. Nooit hadden meestergoudsmid Arnold van Dodewaard en winkelmanager Lieneke, beeldend kunstenaar, gedacht dat het nog eens hun pand zou worden. ‘Totdat de nieuwe eigenaar ons benaderde: is het niets voor jullie? We zagen het direct zitten. Zoveel ruimte: ideaal. Het open atelier is een meerwaarde. Daar krijgen we veel reacties op, ook van jonge mensen die hierdoor enthousiast worden over dit vak.’

Inspiratie

Aan de grote tafel in het midden van de winkel nemen de goudsmid en zijn collega’s voor iedereen de tijd. ‘Honderd mensen, honderd verschillende vragen. Door in gesprek te gaan en sieraden uit de vitrines te laten passen ter inspiratie, ontstaat een uniek ontwerp dat bij de persoon past.’ Op tafel liggen gedetailleerde potloodtekeningen op ware grootte. Door deze schetsen kunnen klanten zich een goede voorstelling maken van het eindresultaat.

 

Meestergoudsmid

Een glazen wand biedt zicht op het atelier, waar de meestergoudsmeden geconcentreerd aan het werk zijn, allen opgeleid aan de vakschool in Schoonhoven of Amsterdam. Van Dodewaard heeft in de loop de jaren daarnaast tientallen stagiairs begeleid. De benedenverdieping is voor het grove werk: polijsten, walsen, gieten. Service staat hoog in het vaandel. ‘Reparaties zijn bij ons in goede handen, zowel sieraden als horloges van alle merken.’

Vintage

De wand met occasions is ontstaan uit liefde voor het vak. ‘Vintage is fashion: liefhebbers komen speciaal voor deze collectie, via de webshop soms uit alle hoeken van het land. Favoriet zijn toch wel de art-decosieraden. Deze sieraden zijn van ongeëvenaarde kwaliteit en schoonheid. We maken ze weer als nieuw, soms met kleine aanpassingen. Door het te polijsten krijgt het sieraad de glans van weleer.’

Ontdekkingsreis

Van Dodewaard zit vijftig jaar in het vak en noemt elke dag een ontdekkingsreis. ‘Ik gebruik nooit dezelfde tekening, maak voor iedereen iets persoonlijks. En dus blijf je zelf ook verrast worden.’ Goud met een geschiedenis, daar is het atelier ook sterk in. ‘Familiestukken kunnen we omsmelten of deels verwerken in een nieuw sieraad. De emotionele waarde is groot omdat je weet: dat sieraad is van oma geweest.’

 

Bloemendaalseweg 101 | Bloemendaal

023 52 52 527 | goud-smederij.nl

Geschreven op

Naar het overzicht

De gouden formule

Zelfs de meest noeste juwelen hebben soms wat onderhoud nodig. Dat geldt ook voor Schaap en Citroen. Het toonaangevende juweliershuis blijft... Lees meer »

Design voor sterke karakters

Rodrigo Otazu (Mister O) werkte samen met modeontwerpers Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier en Christian Lacroix. Ook ‘sierde’ hij wereldsterren... Lees meer »

Exclusieve sieraden die schitteren

Edelsmeden Watze en Simone van der Wal maken exclusieve, kwalitatief hoogwaardige sieraden. Hun winkel in het Friese Joure is een walhalla... Lees meer »

Nooit tijd genoeg

Wybe van der Gang maakt zijn horloges zoals Porsche zijn auto’s bouwt: industriële normen in het hele proces van ontwerp tot productie,... Lees meer »

Honderd procent ambachtelijk

Alle sieraden die edelsmeden Watze en Simone van der Wal maken, zijn uniek. Hun winkel in het Friese Joure is een walhalla vol prachtige,... Lees meer »

Zilver juwelier

Online juwelier voor sieraden, geboortecadeaus, zilverwerk en zilver bestek. Gouden en zilveren sieraden van bekende sieradenmerken Ei-hangers... Lees meer »

Bron Jewelry: City Garden

Steden zijn niet meer wat ze geweest zijn… En dat is maar goed ook! Stadsbewoners laten in toenemende mate de natuur binnen en dat zorgt... Lees meer »

Jarrèl Exclusive Jewelry presenteert Lucca collectie

Jarrèl Exclusive Jewelry is een uniek merk met een al even uniek verhaal dat teruggaat tot 1974, toen de oprichtster van Jarrèl besloot... Lees meer »

Zilver.nl: Voor al uw persoonlijke cadeaus!

Prachtige ringen van Christian Bauer in geelgoud en witgoud met briljanten. Prijzen vanaf €1195,= Combineer zoals je wilt met horloge, stenen,... Lees meer »

Sieraden met pure vormen

In een monumentaal pand in het Friese Joure, bevindt zich de winkel annex atelier van goudsmeden Watze en Simone van der Wal. Het contrast... Lees meer »