Sprookjeskasteel opent deuren

Vanuit de torenkamer kijk je weliswaar over het bomendek uit op de skyline van Den Haag, verder ligt Kasteel de Wittenburg volledig verscholen in de Wassenaarse bossen. Ruim vijftig jaar was het kasteel een vrij besloten locatie. Nu is daar verandering in gebracht met diverse evenementen én de opening van à la carte restaurant Sophie.

Alleen al de entree van Kasteel de Wittenburg is sprookjesachtig. Via een brede groene oprijlaan bereik je de trap met rode loper, waarna je binnenstapt in een tijdscapsule. Het klassieke kasteel is in de loop der jaren nauwelijks veranderd en ademt nog steeds de grandeur van vroeger. De perfect onderhouden hal getuigt daarvan.

De originele zwart-wittegels worden regelmatig gepolijst en gekristalliseerd en liggen op een schelpenbed zodat ze niet verzakken. De prachtige eikenhouten vloeren in de grote en kleine lounge zijn recent nog in de boenwas gezet. En zo zijn er nog veel meer authentieke details: de benedenverdieping telt maar liefst vijf open haarden.

Roemrijk verleden
Hier, in de bossen van Wassenaar, werd in 1963 de Vereniging Internationaal Ontvangstcentrum van het Bedrijfsleven De Wittenburg opgericht. Topmensen uit het bedrijfsleven gebruikten het kasteel om in besloten kring te vergaderen en netwerken. Er zijn in het verleden grote deals gesloten tussen het bedrijfsleven en de overheid. Wereldleiders als Michail Gorbatsjov en mensenrechtenactivist Desmond Tutu werden er ontvangen.

‘Tegenwoordig zijn er echter veel meer manieren waarop prominenten uit het zakenleven elkaar ontmoeten’, zegt directeur Ralf Meppelder. ‘Om het voortbestaan van het kasteel te garanderen, zullen we daarom met onze tijd mee moeten gaan. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar andere businessmodellen. We merkten dat er vanuit Wassenaar en wijde omtrek veel interesse was in het kasteel, om hier te dineren of als stijlvolle locatie voor feesten of partijen. Vanwege het besloten karakter konden we voorheen niet aan die vraag voldoen.’

Traditie en vernieuwing
De ‘kasteelheer’ benadrukt dat het exclusieve karakter gewaarborgd blijft. Grote bedrijven als Siemens, Shell en ABN Amro zijn nog altijd lid van de vereniging, evenals alle ambassadeurs die in Nederland vertegenwoordigd zijn. ‘En dan zijn er nog de voormalige politici die hier met enige regelmaat bijeen komen. Drie leden van kabinet-De Jong, mannen op leeftijd inmiddels, komen hier traditiegetrouw jaarlijks samen, net als de leden van kabinet-Van Agt/Wiegel en kabinet-Lubbers. Weliswaar op reünieachtige basis, maar met een serieuze insteek: de politiek wordt nog steeds besproken.’

Het zakelijke verenigingsleven gaat volgens Meppelder prima samen met de nieuwe – meer open – koers van Kasteel de Wittenburg. Het kasteel biedt elf verschillende ruimtes voor vergaderingen, presentaties en andere bijeenkomsten. ‘Uniek is de Oranje Nassau Zaal met een capaciteit tot 400 personen’, vertelt Yvette Bakker, manager sales en marketing. ‘Deze moderne ruimte is multi-inzetbaar, van zakelijke evenementen tot grote diners en huwelijksfeesten.’

kasteelwittenburgweb3

Culinaire wereldreis
De voormalige proviandkamer en tevens wijnkelder is omgetoverd tot à la carte restaurant Sophie, dat geopend is voor zowel lunch als diner. Inspiratiebron voor de naam, menukaart en het interieur is het luisterrijke echtpaar dat het kasteel in 1899 bouwde: Barones Sophie en Jonkheer Speelman.‘Met Sophie viel niet te spotten: ze was een strenge, doortastende dame.’, weet Meppelder te vertellen. ‘En zeer bereisd: het echtpaar vertoefde veel in Azië en nam prachtige Chinese vazen mee naar Nederland. Het was in die tijd ook gebruikelijk om palmbomen te laten verschepen en die in de veranda te plaatsen als pronkstukken.’

De aankleding van Sophie is hierop geïnspireerd, met onder andere authentieke Tibetaanse dressoirs. De keuken is klassiek-Frans met Aziatische invloeden. Geliefd is de geroosterde zalm met shiitake en citroenparels. Een andere favoriet is het gemarineerde Wagyu staartstuk met quinoa, abrikoos en noten. De keukenbrigade, onder leiding van chef kok Roy van Geel en restaurantmanager Jordy van der Vegt, maakt van elk gerecht een feest op het bord. Meesterpatissier Van Geel is ook een ware dessertkunstenaar.

Hoffelijke service
Gasten kunnen na het diner blijven overnachten in één van de tien elegante hotelkamers, die stijlvol zijn ingericht en voorzien van alle moderne comfort. Het ontvangst is persoonlijk en gastvrij. Traditionele hoffelijkheid die we tegenwoordig niet meer gewend zijn. Er worden ook fietsen verhuurd om de prachtige omgeving mee te ontdekken.

De toren van Kasteel de Wittenburg is een verhaal apart. Ooit was dit het hoogste punt was Wassenaar, waarmee Jonkheer Speelman zijn status wilde tonen. Op een foto in de hal beneden is te zien dat de toren na voltooiing, maar nog tijdens de bouw van het kasteel, met een etage verhoogd is. Het telt nu drie verdiepingen.

Als het aan Meppelder ligt krijgt de statige toren in de toekomst een bijzondere functie: ‘Het is onze droom om hier de bruidssuite van te maken. Ik zie het al voor me: een living op de eerste verdieping, luxe badkamer op de tweede etage en helemaal bovenin de slaapkamer met een fenomenaal uitzicht over het betoverende landgoed.’

Lourens Luxury Event
Op zaterdag 29 maart 2019 vormt Kasteel de Wittenburg het sprookjesachtige decor voor een Luxury Event van Lourens Magazine. In de sfeervolle kasteelzalen draait alles om beleving en kwaliteit, met stijlvolle presentaties van toonaangevende bedrijven, bijzondere producten en heerlijke proeverijen van lokale leveranciers.Restaurant Sophie is geopend voor koffie en lunch. ‘Binnen is het kasteel romantisch en knus, bij mooi weer gaan de tuindeuren open en betrekken we het terras erbij.’

www.wittenburg.nl

kasteelwittenburgrodeloperweb

 

 

 

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Wheels Mariënwaerdt | Concours d’Elegance

13, 14 en 15 september 2024 Where history meets the future Na 3 succesvolle edities op Paleis Soestdijk zal Wheels met het Concours d’Elegance... Lees meer »

Pitch & Putt

Als wij het hebben over een kleinere versie van een golfbaan aan de zuidoost kant van Leeuwarden, weet jij dan waar we het over hebben?... Lees meer »

Biercafé de Markies

Midden in het culturele centrum van Leeuwarden runnen sinds 2005 Menno en Michelle speciaalbier café De Markies. Het is een toonaangevend... Lees meer »

Een culinair paradijs

Wie aan Aruba denkt, komt al gauw uit op de mooiste stranden, het perfecte klimaat en de vriendelijkste locals. Maar wist je dat het ‘One... Lees meer »

Race mee in de F1

Niet eerder was de Formule 1 zó populair in Nederland als nu. Met zestig high end race simulatoren geeft Racesquare bezoekers een beleving... Lees meer »

De avontuurlijkste stedentrip ter wereld

Wat maakt een stedentrip succesvol? Goed eten, boeiende musea, unieke boetieks en gastvrije locals? Maar, wat als je daar ook nog avontuur... Lees meer »

Sterrenhotel met passie voor service

De Nederlander Michel Wichman runt al jaren het populaire sterrenhotel Spitzhorn in het Zwitserse Saanen-Gstaad. Het hele jaar door, nu... Lees meer »

Culinair & Creatief

Restaurant 273 is een nieuw culinair restaurant, dat haar deuren opent in het centrum van Utrecht. Chef-kok én eigenaar Tommy den Hartog... Lees meer »

Het bruist weer in Kasteel Kerckebosch

Met een orangerie waarin ze het restaurant en de Bistoria combineren, hebben Ingmar Sloothaak en Hans van Triest een bouwwerk neergezet... Lees meer »

Voor de rijken der aarde

In het bruisende hart van Amsterdam heeft het ultraluxe boutiquehotel TwentySeven zijn deuren geopend. Het exceptionele hotel telt zestien... Lees meer »