Het bruist weer in Kasteel Kerckebosch

Met een orangerie waarin ze het restaurant en de Bistoria combineren, hebben Ingmar Sloothaak en Hans van Triest een bouwwerk neergezet dat zowel architectonisch als esthetisch een hoogstandje is. Het nieuwe restaurant ligt direct naast de gerenoveerde keuken. Deze vormt het hart van het concept waarmee de twee heren dit kasteel in korte tijd tot één van de belangrijkste hotspots van Nederland hebben gemaakt.

Terwijl de hoge sparren met hun slanke stammen zich lichtjes over het gazon buigen, werpen ze hun schaduw tot ver over het terras waar lage en hoge teaktafels naast vierkante marmeren tafeltjes gasten uitnodigen plaats te nemen voor de lunch. Ze bestellen deze vanaf een kaart waarop XL gerechten staan naast specialiteiten van patron cuisinier Hans van Triest.

Bruiloften
Samen met Ingmar Sloothaak is hij nog maar enkele jaren eigenaar van Kasteel Kerckebosch. In die tijd hebben ze culinair een bijzondere reis gemaakt, de locatie op de kaart gezet in Zeist en het aantal bruiloften dat ze organiseren opgeschroefd naar zestig per jaar. Dat grote succes bracht hen ertoe ‘grondig’ te verbouwen, zodat het restaurant ook tijdens een bruiloft in het kasteel open kan blijven.

De heren tonen vol trots de verticale tuin direct naast de keuken. Een plekje links van de doorgang voor gasten waar onder speciale lampen naast marjolein en basilicum eetbare bloemetjes groeien. ‘Soms twijfelen ze even of ze hier wel mogen lopen, maar we hebben bewust de inrichting zo gekozen dat de openheid zo groot mogelijk is. Nu kan iedereen die binnenloopt direct bij aankomst een blik in de keuken werpen en is er vanuit de keuken goed uitzicht op het restaurant.’

Dat die gasten ook flexwerkers en gezinnen uit de directe omgeving mogen zijn, blijkt uit de lichte open inrichting van de nieuwe orangerie. Een aanbouw die volgens de heren nodig was, omdat het grote aantal bruiloften hen dwong de deuren van het huidige restaurant in het kasteel te vaak voor reguliere gasten te sluiten. ‘En dat terwijl we juist hét terras van midden-Nederland willen worden.’ Zonder de uitbreiding werd Kasteel Kerckebosch in 2016 al door de Telegraaf betiteld als het mooiste terras. Met de huidige uitbreiding is het aantal vierkante meters verdubbeld en kunnen we op een zonnige dag meer dan driehonderd gasten op het terras en eenzelfde aantal binnen ontvangen. Bovendien zitten we midden in Zeist en heel centraal voor zakelijke relaties die in een bijzondere ambiance af willen spreken.’

Imposant
Het zijn de gebogen ramen boven de industrieel ingerichte keuken die misschien wel het belangrijkste stijlelement zijn die de nieuwe orangerie kasteelwaardig maken. Het zijn exacte replica’s van de ramen die aan de voorkant van het imposante bouwwerk prijken, dat ooit door de grootvader van Ursul van Geer is neergezet. Ingmar Sloothaak vertelt dat de architect ze speciaal heeft na laten maken om zo de link tussen oud en nieuw te leggen.

Samen met Hans van Triest neemt hij plaats op het terras terwijl de brigade in de open keuken de laatste hand legt aan de lunch. Jongens die volgens beide nestors de vrije hand krijgen om creatief met gerechten om te springen. Een aanpak waarmee ze in korte tijd al veel klanten aan zich hebben weten te binden, want vooral culinair is er op Kasteel Kerckebosch onder hun leiding veel veranderd. Nu weer, want met de nieuwe uitbreiding hebben ze het voormalige restaurant en de Bistoria ingenieus gecombineerd tot één geheel dat gescheiden is door dikke touwen die vanaf het met akoestische platen bedekte plafond loodrecht naar beneden hangen. In verschillende van die touwen klimmen groene planten omhoog.

Ze bieden vanaf het met houtblokken, lange banken en houten tafels ingerichte voorste gedeelte een doorkijkje naar het dichter bij de keuken gelegen restaurantgedeelte. Daar is de direct in het oog springende ronde zithoek op verrassende wijze in secties opgedeeld. Ingmar Sloothaak: ‘Erboven hangt de opnieuw gepoedercoate kroonluchter die eerst in de hal van het kasteel hing.’

Een ander opvallend element in de witte orangerie is de lichtlijn waaraan op strategische punten spotjes hangen. ‘We zijn een referentieproject, want we zijn de eerste in Europa die deze ledlijn heeft. Alle lampen zijn individueel instelbaar, geven warm licht en zijn te dimmen.’ Samen met het akoestische plafond dat bestaat uit platen van drie centimeter dik en elektra voorzieningen voor het opladen laptops en mobiele telefoons in de tafels, is de orangerie daardoor uitgerust voor de toekomst.

Verfijnde kaart
Ook als het gaat om de kaart, want daarop staat bovenaan een top tien van de meest verfijnde gerechten, die in kleine porties worden geserveerd. Daaronder eendenlever, langoustines en zwezerik. ‘Gasten kunnen op die manier hun eigen menu samenstellen. Door bijvoorbeeld verschillende kleine gerechtjes te combineren of één gerechtje te bestellen.’ Iemand die liever kiest voor één enkel groter gerecht, kan uit de Bistoria-classics of de XL-gerechten kiezen. Daaronder een hele kreeft van the green egg of witte wijn risotto.

De twee mannen die in 2015 gingen samenwerken en toen door middel van een crowdfunding campagnegeld voor hun project moesten inzamelen, kijken nog steeds alleen maar vooruit. ‘We waren voor deze verbouwing al van plan de hotelkamers te restaureren, maar denken zelfs nog verder. Het idee is om er nog dertig kamers en een parkeergarage bij te bouwen. Ja, we hadden allebei niet verwacht dat het groeien zo snel zou gaan. Zoals het nu loopt hebben we in 2019 het hele crowdfunding bedrag terugbetaald.’

Eigen bier
Vrije tijd hebben de twee ondernemers daardoor nog even niet, maar de energie die ze krijgen van het aangaan van steeds nieuwe uitdagingen, houdt hen vitaal. ‘We hebben sinds kort ook een eigen bier met een vleugje hibiscus erin.’ Het is een welkome aanwinst naast de eigen rode en witte wijn en rosé die ze al op de kaart hebben staan. Bier dat ze vanzelfsprekend in nauw overleg met de brouwer hebben samengesteld, want ook als het gaat om drankjes en wijn moet smaak bij Kasteel Kerckebosch zegevieren. Maar dat biertje drinken hangend in een loungebank in de kasteeltuin of zittend op een terras dat uitzicht biedt op de orangerie maakt de beleving toch net iets specialer.

www.kasteelkerckebosch.com

kasteel kerckebosch Zeist

 

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Pitch & Putt

Als wij het hebben over een kleinere versie van een golfbaan aan de zuidoost kant van Leeuwarden, weet jij dan waar we het over hebben?... Lees meer »

Biercafé de Markies

Midden in het culturele centrum van Leeuwarden runnen sinds 2005 Menno en Michelle speciaalbier café De Markies. Het is een toonaangevend... Lees meer »

Een culinair paradijs

Wie aan Aruba denkt, komt al gauw uit op de mooiste stranden, het perfecte klimaat en de vriendelijkste locals. Maar wist je dat het ‘One... Lees meer »

Race mee in de F1

Niet eerder was de Formule 1 zó populair in Nederland als nu. Met zestig high end race simulatoren geeft Racesquare bezoekers een beleving... Lees meer »

De avontuurlijkste stedentrip ter wereld

Wat maakt een stedentrip succesvol? Goed eten, boeiende musea, unieke boetieks en gastvrije locals? Maar, wat als je daar ook nog avontuur... Lees meer »

Sterrenhotel met passie voor service

De Nederlander Michel Wichman runt al jaren het populaire sterrenhotel Spitzhorn in het Zwitserse Saanen-Gstaad. Het hele jaar door, nu... Lees meer »

Culinair & Creatief

Restaurant 273 is een nieuw culinair restaurant, dat haar deuren opent in het centrum van Utrecht. Chef-kok én eigenaar Tommy den Hartog... Lees meer »

Het bruist weer in Kasteel Kerckebosch

Met een orangerie waarin ze het restaurant en de Bistoria combineren, hebben Ingmar Sloothaak en Hans van Triest een bouwwerk neergezet... Lees meer »

Voor de rijken der aarde

In het bruisende hart van Amsterdam heeft het ultraluxe boutiquehotel TwentySeven zijn deuren geopend. Het exceptionele hotel telt zestien... Lees meer »

Sprookjeskasteel opent deuren

Vanuit de torenkamer kijk je weliswaar over het bomendek uit op de skyline van Den Haag, verder ligt Kasteel de Wittenburg volledig verscholen... Lees meer »