Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie Danni Lowinksi speelde zij de hoofdrol. In 2023 zong ze als Maria de sterren van de hemel in The Passion. Ook presenteert ze de tv-programma’s Moltalk en DNA Onbekend. Als klap op de vuurpijl is op 22 maart 2024 haar album ‘Mam’ verschenen waarop nummers uit haar theatervoorstelling ‘Mijn buik vol van de liefde’ staan.

Redactie: Marije Smit

Sinds het verlies van haar moeder in 2021 werkte Marlijn Weerdenburg aan haar nieuwe album ‘Mam’. De verzameling liedjes vertelt haar persoonlijke verhaal van het bewogen jaar waarin ze afscheid nam van haar moeder en zelf moeder werd van Sammie, haar tweede zoon. Op de vraag of een release van zo’n persoonlijk album nóg spannender is, legt Marlijn uit: ‘Ik denk dat iedere release spannend is, omdat je toch altijd een persoonlijk stuk van je leven aan de wereld toont. In het geval van ‘Mam’ is het nog iets kwetsbaarder. Tegelijk ervaar ik een enorme kracht, omdat ik me vaak juist op mijn sterkst voel als ik me kwetsbaar toon en het nu eenmaal de eerlijke waarheid is. Mijn moeder was mijn beste vriendin. Zij overleed plotseling toen ik hoogzwanger was. Toen Sammie werd geboren zat ik nog volop in het verwerken van het grote verlies van mijn moeder. Ik ben liedjes gaan schrijven om een plek te geven aan alle tegenstrijdige emoties; de roze wolk die mijn zoon meebracht en de zwarte leegte die mijn moeder achterliet. Wat dat betreft springt het nummer ‘Samen’ er voor mij het meest uit. Ik schreef de tekst van dit nummer op de dag dat mijn moeder stierf. Ik schreef het, omdat ik niet wist wat ik anders moest doen. Het was de enige manier om bezig te blijven en niet in te storten. Ik zong het lied uiteindelijk op haar crematie. Mijn ode aan haar. De liefste moeder!’

Heel anders
Als laatste is aan het album het lied ‘Heel anders’ toegevoegd. Marlijn kijkt hierin op alles terug en laat weten hoe het nu voor staat. ‘Ik schreef het nummer samen met Glen Faria. Hij verloor zijn broer in dezelfde tijd dat ik mijn moeder verloor. Daar kwamen we tijdens een eerste schrijfsessie per ongeluk achter. Dat schepte gelijk zo’n diepe band, dat je samen meteen het diepe in durft te springen. Gedeelde rouw, schrijfsessies met een gouden randje erom. Omdat we goudeerlijk waren en echt op zoek durfden naar de gebieden waar het schuurt. Waarom kregen wij geen tekens van onze geliefden? Waarom bleef het stil? Samen schreven we een antwoord op die stilte. Er was misschien geen spoor van een teken, maar wel vertrouwen dat diegene een deel van je uitmaakt. Dat is het antwoord en de troost in de song’, vertelt Marlijn terwijl zij de cd ‘Mam’ in haar handen houdt. Leuk detail: ‘Mam’ is er ook als vinyl-plaat. De liedjes op het album zijn allemaal Nederlandstalig. Waarom? ‘Dit is mijn tweede album en het eerste album is ook Nederlandstalig. Ik zing het allerliefste in mijn moedertaal. Het raakt me makkelijker als ik zing en ik merk dat het bij mijn publiek ook vaak zo werkt.’

Reprise tour
Op de vraag of haar gevoel bij het rouwproces en het schrijven over het verlies van haar moeder in de loop van de tijd anders is geworden, vertelt ze: ‘Het is heel erg dubbel. Ergens verandert mijn gevoel niet. Mijn gemis wordt niet kleiner. Mijn woede is er ook nog steeds, het onbegrip over waarom ze zo vroeg is gestorven. Maar, ergens vind ik wel steeds beter een manier om er mee om te gaan. Ik ben niet zo bang meer voor die bal van emoties in mijn buik. Af en toe gaat het ventiel eraf en dan mag het stromen. Dat is dus vooral als ik de liedjes van ‘Mam’ zing. Dan mag dat gevoel er helemaal zijn. Waar ik er eerst vooral erg bang voor was, kan ik er nu zelfs van genieten als ik over haar zing omdat mijn moeder dichterbij voelt dan ooit.’ De nummers op het album vormden ook de setlist van de reprise theatervoorstelling ‘Mijn buik vol van de liefde’ waarmee Marlijn in maart en april in de theaters te zien was. Tussen de liedjes werd de pijn besproken, maar ook de dankbaarheid die ze voelt voor het leven. Haar gevoel is wellicht wat veranderd in de loop van de tijd, maar Marlijn heeft niet veel aan de voorstelling gesleuteld. ‘Die stond al als een huis. Eén jaar gemis van mam en de komst van mijn tweede zoon in één vertelling. Dat eerste jaar was zo rauw en de liedjes zijn allemaal in die periode geschreven, dus ik wilde daar niet aan sleutelen. Alleen de toegift was veranderd, die had ik nu namelijk ook zelf geschreven. Het sluit het verhaal mooi af, al zeg ik het zelf. Ik hoop dat ik met het album ‘Mam’ mijn publiek kan raken, dat ze getroost zijn als dat nodig was. Dat ze even de pijn van rouw of ander gemis mochten doorvoelen.’

'Ik voel mij op mijn sterkst als ik me kwetsbaar toon'


Afwisseling
Ze vervolgt: ‘Na drie jaar schrijven, repeteren, opnemen, spelen, schaven, opnieuw beginnen, schrappen en nog meer opnemen, ben ik trots op het album en is de tour fantastisch verlopen. En nu? Ik heb een nogal ambitieus, nieuw plan liggen voor een album en een tour. Daarnaast zal je me vast nog een keer in een musical zien, want dat vind ik ook heerlijk om af en toe te doen. Ik vind de afwisseling van zelf maken en iedere beslissing zelf nemen en het in dienst zijn van iemand anders zijn project erg fijn.’ Dat laatste doet ze onder andere in het tv-programma DNA Onbekend, dat voor sommige mensen die al jaren zoekende zijn hét verschil kan maken. ‘Wij kunnen hen met ons team helpen om DNA-vragen te beantwoorden. Dat is life changing.’

 

www.marlijnweerdenburg.com

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Waan je een echte F1-coureur | Racesquare

Op zoek naar het ideale bedrijfsuitje? Dan is Racesquare de plek voor jou en je collega’s. Waan je een echte Formule 1 coureur bij het grootste... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

Grandioos openingsevent Kimman Hillegom!

Al direct bij binnenkomst was de magische sfeer van 'aangename luxe' te voelen. Zangeres Rosalie vulde de werkelijk prachtige showroom met... Lees meer »

It giet oan met Landgoed Lauswolt

Waarschijnlijk heeft u er inmiddels wel van gehoord; musical De Tocht in Leeuwarden. Het verhaal over een Elfstedentocht, door veel mensen... Lees meer »

Indrukwekkende opening!

Jaguar Land Rover-dealer Hedin Automotive Alkmaar is zondag 26 maart officieel feestelijk geopend! De spiksplinternieuwe showroom was deze... Lees meer »

Nautisch feest in Harlingen

Een vierdaags evenement waar ‘s werelds grootste historische zeilschepen in de haven van het pittoreske Harlingen liggen en waar je kunt... Lees meer »

Maak een vaartocht op het Wad tijdens de Tall Ships Races Harlingen

De kaartverkoop voor de vaartochten tijdens de Tall Ships Races Harlingen is gestart. Publiek kan een vaartocht op het Wad maken met een... Lees meer »

Amsterdam Light Festival viert jubileum met hoogtepunten uit de vorige edities

Van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 heeft de tiende editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het overkoepelende thema is Celebrate... Lees meer »

Westenmode: Een dag om nooit te vergeten

In december staan we meestal stil bij het afgelopen jaar en denken we aan iedereen die ons dierbaar is. Het is een maand vol gezelligheid,... Lees meer »

Vakantiebeurs verschuift in 2021 eenmalig naar april

De vakantiebeurs, het grootste evenement in Nederland om mensen te inspireren en informeren bij hun vakantieplannen, verschuift in 2021... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

Elke haar telt

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

Eindelijk weer haar

Het is een grote zorg van Layla Koopal. Ze ziet het afgelopen jaar steeds meer vrouwen die lijden aan frontale fibroserende alopecia (afgekort... Lees meer »

Schitterende creaties

De juwelier helpt mensen bij alle bijzondere momenten in hun leven, van geboorte, tot verloving, huwelijk, verjaardagen en overlijden. Hij... Lees meer »

Goodnight in bed

Ze vormen een filmisch, stoer drietal. John van der Klaauw, de grote ‘pater familias’ achter het familiebedrijf Goodnight Slaapkamers in... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

Intense pianoverhalen

De Bulgaars-Nederlandse meesterpianiste Marietta Petkova wist zich de afgelopen tien jaar gesteund door haar levensgezel, geluidstechnicus... Lees meer »

‘Ik eet elke dag van een gouden bord’

Contrabassist, dirigent en presentator Dominic Seldis – bekend van de tv-hit Maestro – zou dit jaar zijn vijftigste verjaardag groots vieren... Lees meer »

Jeroen van Merwijk overleden op 65 jarige leeftijd

Jeroen van Merwijk is overleden in het bijzijn van zijn grote liefde Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette, Frankrijk. Jeroen zal... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »

Nederlands Dans Theater gaat weer touren

Na een lange, gedwongen pauze vanwege de coronapandemie toert NDT 1 van 17 september t/m 10 oktober weer door het land met het avondvullende... Lees meer »

Online ballet avonden

Zolang de theaterzalen leeg moeten blijven, danst het Scapino Ballet Rotterdam iedere maandagavond online. Om 20.30 uur start via Facebook... Lees meer »

Interview Leopold Witte | ‘Biologisch gezien, ben ik klaar’

Taboes doorbreken en grote thema’s als seks en de dood op humoristische wijze bespreekbaar maken: laat dat maar aan acteur Leopold Witte... Lees meer »

‘Sommigen denken dat ik de helft verzin’

Floris Kortie over het leven van Beethoven ‘Sommigen denken dat ik de helft verzin’ Eén van zijn beste jeugdherinneringen is dat hij samen... Lees meer »

‘De bandoneon is een jaloerse minnares’

Bandoneonspeler Carel Kraayenhof – bekend van de beroemde traan van Máxima – toert dit najaar door het land met de muziektheatervoorstelling... Lees meer »