Zó op tafel en onweerstaanbaar lekker

De succesvolle Britse foodblogger Ella Mills bewijst met haar nieuwe kookboek Deliciously Ella Snel & Makkelijk hoe simpel het is om plantaardig te eten, terwijl je een druk leven leidt. Haar advies: ‘Laat saaie salades links liggen. Gezond eten is een feest van geweldige ingrediënten, texturen en smaken. Rijk, kleurrijk en overvloedig.’

Dat haar merk Deliciously Ella zo succesvol zou worden, had Ella Mills zelf nooit verwacht. Wat begon als een persoonlijk blog, is inmiddels uitgegroeid tot een eigen app, een delicatessenwinkel, een verzameling receptenboeken, een reeks podcasts, plantaardige voedingsproducten en een groeiende community op sociale media.


Haar merk is ontstaan vanuit een persoonlijke behoefte. In 2011 werd zij gediagnosticeerd met een aandoening die haar autonome zenuwstelstel verzwakte. Na een paar maanden vol ziekenhuisbezoeken, kreeg ze een ellenlange lijst met medicijnen voorgeschreven die eigenlijk allemaal niet goed werkten. Ze vroeg zich af of een dieet en andere levensstijl haar konden helpen. ‘Ik kon echter niet koken’, biecht Ella op, ‘en dus startte ik een receptenwebsite om mijn experimenten vast te leggen. Dat heeft mijn leven totaal veranderd. Het was echt een transformatie.’ Door puur plantaardig te gaan eten, ging ze zich weer beter voelen. Bovendien ging er een wereld aan creativiteit, ingrediënten, kleuren, geuren en smaken voor haar open. 

Is het imago van plantaardig voedsel sindsdien veranderd?

‘Compleet! Mensen vonden het in het begin heel raar dat ik mijn levensstijl volledig omgooide voor mijn gezondheid. De keuze voor onbewerkt, natuurlijk eten was niet bepaald mainstream. Ik kreeg verschrikte blikken bij mijn groene smoothies en mensen riepen dingen als: maar wat ga je dan eten? Toch zette ik door en uiteindelijk kreeg ik mijn vrienden en familie mee door hen te laten zien hoe lekker plantaardig eten kan zijn. Inmiddels is de cultuur rondom zowel voeding als gezondheid definitief veranderd.’

Wat is jouw belangrijkste boodschap als rolmodel en pionier op het gebied van gezonde voeding?

‘Ik wil mensen laten inzien dat gezond eten lekker, snel en makkelijk kan zijn. Dat is dan ook de titel van mijn nieuwe kookboek: Deliciously Ella Snel & Makkelijk.’

‘De weekendgerechten maken we thuis altijd samen. Mijn dochter is gek op de crumble van appel, amandel en bramen.’

 

Waarin verschilt dit boek van je vorige kookboeken? 

‘Het doel van dit boek is om gezond eten zo laagdrempelig mogelijk te maken. De realiteit is dat veel mensen wel goed willen eten, maar dat dit moeilijk is als het leven druk is. Om op de lange termijn gezonde keuzes te maken, zijn er twee dingen nodig: ten eerste moet het eten echt heerlijk zijn, zodat je zin hebt om het te maken en uitkijkt naar de maaltijd. Ten tweede moet het haalbaar zijn, zodat je de recepten op een maandagavond kunt maken. Of op een zondag waarbij je vooruit kookt voor de rest van de week, om ze te gebruiken als makkelijke doordeweekse avondmaaltijden en lunchpakketten.’

Vooruit koken is een belangrijk onderdeel van het boek. 

‘Precies. Er staan maaltijden in van tien minuten én twintig minuten, recepten voor grote hoeveelheden, lunchpakketten, diepvriesgerechten en een beknopt ingrediënt dat je keer op keer zult gebruiken. Het boek gaat ook wat dieper in op gezondheid als breder concept. Zo vind je in elk hoofdstuk fragmenten van verschillende specialisten die hun licht laten schijnen op  slaap, darmgezondheid, stress en andere factoren die van invloed zijn op ons dagelijks leven.’

Speciaal voor Lourens Members, download hier het recept van Ella Mills' paddenstoelenragout. 

‘Ik test recepten altijd uit op mijn vrienden en de paddenstoelenragout is de absolute favoriet.’

 

Wat is het grote voordeel van vooruit koken?

‘Het maakt het leven gewoon een stuk gemakkelijker! Hierdoor heb je op drukke dagen lekkere maaltijden klaar staan. Ik hou ervan om één keer te koken en daar twee of drie keer van te eten. Mijn favoriet uit het hoofdstuk over vooruit koken, is de paddenstoelenragout. Daar zitten geroosterde, fijngehakte walnoten in, die je roert door een rijke mix van gebakken ui, knoflook en selderij met verse champignons, rode peper, tijm, rozemarijn en oregano. Zo smaakvol! Lekker hartig en echt een succesnummer. Ik test recepten altijd uit op mijn vrienden en deze is tot nu toe de absolute favoriet.’

 

Er is ook een hoofdstuk dat ‘Weekend’ heet. Wat versta jij onder weekendrecepten?

‘Dit zijn recepten die iets langer duren om te bereiden, maar die grote indruk zullen maken op je familie en vrienden! Ze zijn nog steeds makkelijk om te maken hoor, maar je bent er niet binnen tien minuten mee klaar, zoals bij de andere recepten. Wij maken ze thuis altijd samen – de falafel met auberginedip is mijn favoriet en mijn dochter is gek op de crumble van appel, amandel en bramen.’

Welke ingrediënten zijn altijd aanwezig in jouw voorraadkast of koelkast? En waarom zijn deze onmisbaar?

‘Veel kruiden en specerijen. Blikjes bonen, kokosmelk en tomaten. Notenpasta en tahin. Granen – denk aan rijst, quinoa, gerst en pasta – en noten en zaden. Als je dat allemaal in huis hebt, ben je klaar om te koken!’

Welk praktisch advies heb je voor mensen die hun levensstijl willen veranderen?

‘Doe vooral waar je plezier in hebt. Een gezonde levensstijl is in mijn ogen echt iets waar je blij van wordt. Gezond eten is een feest van geweldige ingrediënten, texturen en smaken. Het moet rijk, kleurrijk en overvloedig zijn. En je zowel lichamelijk als geestelijk tevreden stellen. Mijn advies is dan ook: laat saaie salades links liggen en gooi alle vooroordelen overboord dat gezond eten alleen maar bestaat uit sla, geraspte wortel en komkommer. Denk in plaats daarvan aan gesauteerde kruiden in kokosmelkcurry’s, aan smakelijke Indiase dahls, in miso gemarineerde, geroosterde groenten, pindanoedels en bananenbrood.’

Snel & Makkelijk

In Deliciously Ella Snel & Makkelijk deelt Ella Mills honderd gloednieuwe, plantaardige, vegetarische en veganistische recepten. De maaltijden in dit boek staan binnen tien tot twintig minuten op tafel. Met haar recepten bewijst Ella dat veganistisch koken helemaal niet moeilijk of tijdrovend hoeft te zijn. Daarnaast verzamelde ze recepten voor grote hoeveelheden, zodat je een aantal maaltijden vooruit kunt koken. Verder deelt ze ook de inzichten die ze heeft geleerd van en gedeeld in haar veelbeluisterde podcast, waarmee ze een bredere, holistische dimensie toevoegt aan haar werk. Kosmos Uitgevers, € 24,99

 

 

Redactie: Natasja Admiraal | Fotografie: Sophia Spring

Geplaatst op

Naar het overzicht

Yes!

Het boek ‘Ja, ik wil!’ vertelt de geschiedenis van trouwmode aan de hand van bekende bruiden en hun jurken. Blader langs 250 jaar trouwjurken... Lees meer »

A new look | Dior

Dit boek richt zich niet op de geschiedenis van Dior, maar op de ontwerpen zelf. Mode-experts bespreken meer dan 40 creaties en onderwerpen... Lees meer »

Olympische legende | Pieter van den Hoogenband

Hij is drievoudig Olympisch kampioen, met 3x Olympisch goud, 2x Olympisch zilver en 2x Olympisch brons. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf... Lees meer »

Ouder worden | Daphne Deckers

In haar nieuwe boek ‘De kracht van ouder worden’ viert Daphne Deckers alle voordelen van de zogeheten ‘derde’ helft. We kiezen voor positief... Lees meer »

Voor architectuur- en autoliefhebbers

Maak met dit boek in de hand een roadtrip langs iconische Amerikaanse huizen én de unieke auto’s die er perfect bij passen. Aan de hand... Lees meer »

Schoenen en tassen | Fred de la Bretonière

Fred de la Bretonière viert zijn 80e verjaardag met het boek ‘Fred de la Bretonière – Soul for every Sole’. Een prachtig boekwerk waarin... Lees meer »

Met een grote K

In ‘Meesterwerken ontrafeld’ lees je de verrassende verhalen achter twaalf van de meest iconische kunstwerken. Er bestaat veel kunst met... Lees meer »

Fendi-fans

Laat je in ‘Little Book of Fendi’ inspireren door het verhaal achter één van de mooiste en meest bewonderde luxemerken ter wereld. Het familiebedrijf,... Lees meer »

Koken is muziek maken | Karsu

Het kookboek Karsu’s Kitchen was in 2023 het bestverkochte kookboek van Nederland. Karsu bewijst hiermee des te meer hoe getalenteerd zij... Lees meer »

Intriges in de paardenwereld | Vera Supenea

Eind augustus is op één van de mooiste drafbanen van Europa, Victoria Park Wolvega, de Nederlandse thriller ‘Moordende paardenrace’ gelanceerd.... Lees meer »

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

Je brein weer in balans | Charlotte Labee

In de snelle maatschappij waarin we leven krijgt ons brein dagelijks miljoenen prikkels te verwerken, terwijl onze hersenen daar helemaal... Lees meer »

The Backstreet Boys & IK

Deze foto is gemaakt in 1996. Ik was 23 en werkte bij de Tina. Dit was de eerste keer dat ik The Backstreet Boys interviewde. In totaal... Lees meer »

Natuur monumenten | Hout & Mos

Hij is kunstenaar, ambachtelijk meubelmaker en houtwerker met liefde voor mos. Zowel in materieel opzicht als in filosofische zin kan het... Lees meer »

Jong van geest | Viggo Waas & Peter Heerschop

Hoe kijk je terug op jouw jeugd? Wat zou je anders doen met de kennis van nu? En waar is die kinderlijke onbezorgdheid gebleven? Cabaretiers... Lees meer »

Het plezier van schaduw | Senft Zonwering

Een stralend schijnende zon is heerlijk, maar soms is schaduw fijner. Zeker in en om huis is het van belang om de temperatuur op een duurzame... Lees meer »

De beste versie van jezelf | Westen Mode

Of je nou 16 jaar bent of 100, man of vrouw: bij Westen Mode in het Groningse Musselkanaal vind je altijd een outfit waarmee je voor de... Lees meer »

Oog voor kwaliteit | HA Juweliers

Liefhebbers van mooie sieraden en horloges in Noord-Nederland komen al bijna 15 jaar graag naar het Groningse Haren. Daar zit de juwelierswinkel... Lees meer »

...dat je niet alles hoeft te weten | Daphne Deckers

Voor veel mensen heeft ouder worden een negatieve bijklank, zo niet voor schrijfster Daphne Deckers. Zij doorbreekt in haar nieuwe boek... Lees meer »

Houd het simpel | WilroffReitsma

Voor WilroffReitsma, waar de werelden van IT en Telecom écht samen worden gebracht, is de kern heel simpel: hoe zou je het zelf willen?... Lees meer »

Als kaal zijn je keuze niet is | Layla Koopal

Schoonheid zit van binnen, maar soms moet je de buitenkant een handje helpen. Al drie generaties heeft Frans Koopal Haarwerken de kennis... Lees meer »

Even lekker blijtanken | Lot van Os

Foto Blijtank Station | Bezorgt iedereen een portie positiviteit, met complimenten, aanmoedigingen en levensadviezen. Wat ooit begon in... Lees meer »

Typisch Fred | Fred de la Bretonière

Het is een bijzonder jaar voor schoenenontwerper Fred de la Bretonière. In december wordt hij tachtig jaar, hij brengt dit najaar een boek... Lees meer »

Met hart voor haar | Layla Koopal

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk. Maar daar staat... Lees meer »