Zó op tafel en onweerstaanbaar lekker

De succesvolle Britse foodblogger Ella Mills bewijst met haar nieuwe kookboek Deliciously Ella Snel & Makkelijk hoe simpel het is om plantaardig te eten, terwijl je een druk leven leidt. Haar advies: ‘Laat saaie salades links liggen. Gezond eten is een feest van geweldige ingrediënten, texturen en smaken. Rijk, kleurrijk en overvloedig.’

Dat haar merk Deliciously Ella zo succesvol zou worden, had Ella Mills zelf nooit verwacht. Wat begon als een persoonlijk blog, is inmiddels uitgegroeid tot een eigen app, een delicatessenwinkel, een verzameling receptenboeken, een reeks podcasts, plantaardige voedingsproducten en een groeiende community op sociale media.


Haar merk is ontstaan vanuit een persoonlijke behoefte. In 2011 werd zij gediagnosticeerd met een aandoening die haar autonome zenuwstelstel verzwakte. Na een paar maanden vol ziekenhuisbezoeken, kreeg ze een ellenlange lijst met medicijnen voorgeschreven die eigenlijk allemaal niet goed werkten. Ze vroeg zich af of een dieet en andere levensstijl haar konden helpen. ‘Ik kon echter niet koken’, biecht Ella op, ‘en dus startte ik een receptenwebsite om mijn experimenten vast te leggen. Dat heeft mijn leven totaal veranderd. Het was echt een transformatie.’ Door puur plantaardig te gaan eten, ging ze zich weer beter voelen. Bovendien ging er een wereld aan creativiteit, ingrediënten, kleuren, geuren en smaken voor haar open. 

Is het imago van plantaardig voedsel sindsdien veranderd?

‘Compleet! Mensen vonden het in het begin heel raar dat ik mijn levensstijl volledig omgooide voor mijn gezondheid. De keuze voor onbewerkt, natuurlijk eten was niet bepaald mainstream. Ik kreeg verschrikte blikken bij mijn groene smoothies en mensen riepen dingen als: maar wat ga je dan eten? Toch zette ik door en uiteindelijk kreeg ik mijn vrienden en familie mee door hen te laten zien hoe lekker plantaardig eten kan zijn. Inmiddels is de cultuur rondom zowel voeding als gezondheid definitief veranderd.’

Wat is jouw belangrijkste boodschap als rolmodel en pionier op het gebied van gezonde voeding?

‘Ik wil mensen laten inzien dat gezond eten lekker, snel en makkelijk kan zijn. Dat is dan ook de titel van mijn nieuwe kookboek: Deliciously Ella Snel & Makkelijk.’

‘De weekendgerechten maken we thuis altijd samen. Mijn dochter is gek op de crumble van appel, amandel en bramen.’

 

Waarin verschilt dit boek van je vorige kookboeken? 

‘Het doel van dit boek is om gezond eten zo laagdrempelig mogelijk te maken. De realiteit is dat veel mensen wel goed willen eten, maar dat dit moeilijk is als het leven druk is. Om op de lange termijn gezonde keuzes te maken, zijn er twee dingen nodig: ten eerste moet het eten echt heerlijk zijn, zodat je zin hebt om het te maken en uitkijkt naar de maaltijd. Ten tweede moet het haalbaar zijn, zodat je de recepten op een maandagavond kunt maken. Of op een zondag waarbij je vooruit kookt voor de rest van de week, om ze te gebruiken als makkelijke doordeweekse avondmaaltijden en lunchpakketten.’

Vooruit koken is een belangrijk onderdeel van het boek. 

‘Precies. Er staan maaltijden in van tien minuten én twintig minuten, recepten voor grote hoeveelheden, lunchpakketten, diepvriesgerechten en een beknopt ingrediënt dat je keer op keer zult gebruiken. Het boek gaat ook wat dieper in op gezondheid als breder concept. Zo vind je in elk hoofdstuk fragmenten van verschillende specialisten die hun licht laten schijnen op  slaap, darmgezondheid, stress en andere factoren die van invloed zijn op ons dagelijks leven.’

Speciaal voor Lourens Members, download hier het recept van Ella Mills' paddenstoelenragout. 

‘Ik test recepten altijd uit op mijn vrienden en de paddenstoelenragout is de absolute favoriet.’

 

Wat is het grote voordeel van vooruit koken?

‘Het maakt het leven gewoon een stuk gemakkelijker! Hierdoor heb je op drukke dagen lekkere maaltijden klaar staan. Ik hou ervan om één keer te koken en daar twee of drie keer van te eten. Mijn favoriet uit het hoofdstuk over vooruit koken, is de paddenstoelenragout. Daar zitten geroosterde, fijngehakte walnoten in, die je roert door een rijke mix van gebakken ui, knoflook en selderij met verse champignons, rode peper, tijm, rozemarijn en oregano. Zo smaakvol! Lekker hartig en echt een succesnummer. Ik test recepten altijd uit op mijn vrienden en deze is tot nu toe de absolute favoriet.’

 

Er is ook een hoofdstuk dat ‘Weekend’ heet. Wat versta jij onder weekendrecepten?

‘Dit zijn recepten die iets langer duren om te bereiden, maar die grote indruk zullen maken op je familie en vrienden! Ze zijn nog steeds makkelijk om te maken hoor, maar je bent er niet binnen tien minuten mee klaar, zoals bij de andere recepten. Wij maken ze thuis altijd samen – de falafel met auberginedip is mijn favoriet en mijn dochter is gek op de crumble van appel, amandel en bramen.’

Welke ingrediënten zijn altijd aanwezig in jouw voorraadkast of koelkast? En waarom zijn deze onmisbaar?

‘Veel kruiden en specerijen. Blikjes bonen, kokosmelk en tomaten. Notenpasta en tahin. Granen – denk aan rijst, quinoa, gerst en pasta – en noten en zaden. Als je dat allemaal in huis hebt, ben je klaar om te koken!’

Welk praktisch advies heb je voor mensen die hun levensstijl willen veranderen?

‘Doe vooral waar je plezier in hebt. Een gezonde levensstijl is in mijn ogen echt iets waar je blij van wordt. Gezond eten is een feest van geweldige ingrediënten, texturen en smaken. Het moet rijk, kleurrijk en overvloedig zijn. En je zowel lichamelijk als geestelijk tevreden stellen. Mijn advies is dan ook: laat saaie salades links liggen en gooi alle vooroordelen overboord dat gezond eten alleen maar bestaat uit sla, geraspte wortel en komkommer. Denk in plaats daarvan aan gesauteerde kruiden in kokosmelkcurry’s, aan smakelijke Indiase dahls, in miso gemarineerde, geroosterde groenten, pindanoedels en bananenbrood.’

Snel & Makkelijk

In Deliciously Ella Snel & Makkelijk deelt Ella Mills honderd gloednieuwe, plantaardige, vegetarische en veganistische recepten. De maaltijden in dit boek staan binnen tien tot twintig minuten op tafel. Met haar recepten bewijst Ella dat veganistisch koken helemaal niet moeilijk of tijdrovend hoeft te zijn. Daarnaast verzamelde ze recepten voor grote hoeveelheden, zodat je een aantal maaltijden vooruit kunt koken. Verder deelt ze ook de inzichten die ze heeft geleerd van en gedeeld in haar veelbeluisterde podcast, waarmee ze een bredere, holistische dimensie toevoegt aan haar werk. Kosmos Uitgevers, € 24,99

 

 

Redactie: Natasja Admiraal | Fotografie: Sophia Spring

Geplaatst op

Naar het overzicht

Koken is muziek maken | Karsu

Het kookboek Karsu’s Kitchen was in 2023 het bestverkochte kookboek van Nederland. Karsu bewijst hiermee des te meer hoe getalenteerd zij... Lees meer »

Intriges in de paardenwereld | Vera Supenea

Eind augustus is op één van de mooiste drafbanen van Europa, Victoria Park Wolvega, de Nederlandse thriller ‘Moordende paardenrace’ gelanceerd.... Lees meer »

Vera Stupenea met een nieuwe thriller!

Vera Stupenea komt opnieuw met een sensationele thriller! Binnenkort verschijnt ‘Moordende paardenrace’, de nieuwe thriller van thrillerauteur,... Lees meer »

Je brein weer in balans | Charlotte Labee

In de snelle maatschappij waarin we leven krijgt ons brein dagelijks miljoenen prikkels te verwerken, terwijl onze hersenen daar helemaal... Lees meer »

Winterse leestips van Lourens Magazine

Een van deze boeken winnen? Onderstaand de leestips van Lourens Magazine. Wilt u kans maken op één van de onderstaande boeken? Meedoen aan... Lees meer »

Welk boek is jouw must-read?

Welk boek is jouw must-read? Onderstaand de leestips van Lourens Magazine. Wilt u kans maken op één van de onderstaande boeken? Meedoen... Lees meer »

Als iemand die je lief is dementie heeft

Dementie is een van de meest voorkomende ziektes in Nederland. Het is een ‘stille epidemie’, want gek genoeg praten mensen zelden over wat... Lees meer »

Welk boek wil jij mee ìn je koffer?

LEESTIPS Uitwaaien & slapen in een mooi hotel Wakker worden op een Waddeneiland, aan de mooie Belgische en Nederlandse kust, aan een rivier... Lees meer »

Zó op tafel en onweerstaanbaar lekker

De succesvolle Britse foodblogger Ella Mills bewijst met haar nieuwe kookboek Deliciously Ella Snel & Makkelijk hoe simpel het is om plantaardig... Lees meer »

In gesprek met Cécile Ickenroth

In maart van 2020 verscheen Date met een derde, de debuutroman van Cécile Ickenroth (1967). In juli was het boek reeds aan een tweede druk... Lees meer »

Loyale klant kiest ook online voor de lokale boekhandel

In de eerste coronagolf zag boekensite Libris.nl, vertegenwoordiger van meer dan 180 zelfstandige boekhandels, het aantal bezorgbestellingen... Lees meer »

Lees het Lourens Magazine en maak kans

Lees het Lourens Magazine en maak kans op één van de onderstaande boeken. Heb jij het Lourens Magazine herfst & winter 2020/2021 al helemaal... Lees meer »

Met hart voor haar | Layla Koopal

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk. Maar daar staat... Lees meer »

Lingerie om te vieren | Riets Lingerie

Het is feest in de winkel van Riets Lingerie in Groningen. Het is 15 jaar geleden dat Rieteke Talens voor het eerst haar deuren opende en... Lees meer »

Liefdevolle kunstwerkjes | Phie Jewels

Inspirerende ondernemer De ontwerpen van sieradenontwerpster Sophie Jong zijn bijzonder en nergens mee te vergelijken. De vraag naar handgemaakte... Lees meer »

Van Amsterdam tot Taiwan | Kelly & Mara

De één is parttime stewardess, de ander dj en beiden zijn influencers. De paden van Kelly Camfferman en Mara Wells kruisten elkaar toevallig.... Lees meer »

Ode aan moederliefde | Marlijn Weerdenburg

Marlijn Weerdenburg is actrice, presentatrice, songwriter en zangeres. Ze was Diana in de musical Diana & Zonen, in de Nederlandse televisieserie... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep | Samuel van Vollenhoven

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

Lust voor het oog | Maravillas Ceramics

Esther Been maakt onder de naam Maravillas Ceramics handgemaakt serviesgoed geïnspireerd door de natuur. Vanuit haar atelier in Zuidoostbeemster... Lees meer »

‘Ik doe NOOIT iets HALF’ | Jeroen Krabbé

Liggend in zijn hangmat vertelt Jeroen Krabbé dat zijn kleindochter Lotus naar de Rietveld Academie wil. Hij is er trots op dat hij de... Lees meer »

'Het draait niet alleen om geld' | Edwin Winkels

De liefde bracht hem naar Spanje waar hij als journalist vanaf 1988 de belangrijkste schakel tussen Cruijff en Holland was. Tegelijkertijd... Lees meer »

‘Ik hoef niemand te behagen’ | Gerard Spong

Moord, zedendelicten, fraude: het komt allemaal aan bod in het theatercollege ‘In vertrouwen’ van Gerard Spong. ‘Verwacht geen juicy details,... Lees meer »

‘Clown zijn is een ambacht’ | Eric Koller

Vier jaar lang maakte Eric Koller (47) furore als eerste Nederlandse clown bij Cirque du Soleil. Samen met zijn vrouw en twee husky’s reisde... Lees meer »