Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen?

Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda

 

Art Rotterdam

Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse kunst in Nederland? Jaarlijks biedt Art Rotterdam een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. Directeur Fons Hof: ‘Met de centrale plaatsing van de New Art Section benadrukken wij de uitgangspunten van Art Rotterdam: het ontdekken van nieuwe kunst en het stimuleren van jong talent.’

9 t/m 12 februari 2023 | Van Nelle Fabriek Rotterdam

www.artrotterdam.nl

 

Verwey Museum Haarlem

Het Verwey Museum Haarlem toont naast 1000 jaar geschiedenis van de stad ook het werk van de eigenzinnige Haarlemmer Kees Verwey (1900-1995). Bewonder naast zijn portretten en stillevens, zijn geliefde atelierstukken. Zijn werk wordt geëxposeerd in combinatie met dat van hedendaagse kunstenaars.

Wisselende expo’s het hele jaar door | Verwey Museum Haarlem 

www.verweymuseumhaarlem.nl

 

PAN Amsterdam

Op de kunst-, antiek- en designbeurs exposeren 125 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders. Ervaren oudgedienden en enthousiaste nieuwkomers tonen een breed en gevarieerd kunstaanbod: van oude meesters tot hedendaags design. En van topantiek tot hoogwaardige juwelen. In het nieuwkomerspaviljoen Walls & Cabinets staan onder meer Martin van Zomeren, Kersgallery en The Ravenstijn Gallery met fotografie. Op het PAN Podium met dagelijkse talks belicht designer Richard Hutten zijn werk, geeft kunstenaar Jan Dirk van den Burg een performance en staan porselein, musea en duurzaam design in de schijnwerper.

20 t/m 27 november 2022 | RAI Amsterdam

www.pan.nl

 

Galerie Mokum

Galerie Mokum toont de nieuwste werken van Cindy Rizza en Stijn Rietman. Hoewel de voorstellingen van hun olieverfschilderijen sterk uiteenlopen, hebben beide kunstenaars een ongekende techniekbeheersing en sterk gevoel voor stofuitdrukking gemeen. De warme dekens van Rizza en de harde plastic objecten van Rietman vormen een verrassend contrast.

22 oktober t/m 12 november 2022 (daarna te zien op PAN Amsterdam) | Galerie Mokum Amsterdam
www.galeriemokum.com

 

Fries Landbouw Museum

Landbouw is meer dan boeren, koeien en trekkers. Het is onze voedselvoorziening én het is cultuur. In het Fries Landbouwmuseum ervaar je hoe cultuur en geschiedenis verweven zijn met het boerenleven. Het museum is gevestigd ten zuiden van Leeuwarden in een prachtige Rijksmonumentale boerderij met decoratieve elementen uit verschillende stijlen zoals de Art Nouveau en Jugendstil. Het kent drie permanente exposities over Plant & Dier, Mens & Werk en Gebouw & Omgeving aangevuld met wisselende tentoonstellingen.

Wisselende expo’s het hele jaar door | Fries Landbouw Museum Leeuwarden

www.landbouwmuseumfriesland.nl

 

Elvis Presley Museum Alkmaar

In Alkmaar staat sinds 2022 het grootste Elvis Presley Museum van Nederland. Een enorme en unieke collectie Elvis items is ondergebracht in een ruim 1.200 m2 groot pand waarin ook 's werelds grootste Beatles Museum is gevestigd. Kom deze reusachtige verzameling bekijken en herbeleef de prachtige tijd van The King of Rock 'n' Roll. 

www.beatlesmuseum.nl

 

Museum Belvédère

‘Alles is inspiratie en inspiratie is overal’, aldus kunstenaar Jochem Hamstra. Als een stadsjutter verzamelt hij tijdens zijn vele wandelingen door de binnenstad van Groningen zowel indrukken als materialen. Deze collageachtige aanpak loopt als een rode draad door zijn oeuvre. Zijn schilderkunst beweegt zich tussen figuratie en abstractie, maar is altijd gestoeld op de visuele waarneming. De kunstenaar speelt met betekenissen en zet zijn publiek graag op het verkeerde been.

t/m 29 januari 2023 | Museum Belvédère Heerenveen-Oranjewoud

www.museumbelvedere.nl

 

Kunstmuseum Den Haag 

Cristóbal Balenciaga werd beschouwd als ‘le maître’ onder de couturiers. ‘Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen’, zei Christian Dior eens. De Spaanse modeontwerper stond bekend als een strenge couturier die zijn werk als zijn religie beschouwde. Zijn sculpturale en complexe vormen kwamen het beste uit in een van zijn favoriete kleuren: zwart. 

t/m 5 maart 2023 | Kunstmuseum Den Haag

www.kunstmuseum.nl

Geschreven op

Naar het overzicht

Stoelen weerspiegelen de tijdgeest | RSGA Museum

Veel musea hebben designstoelen in hun collectie. Maar een museum volledig gewijd aan stoelen, dát bestond nog niet in Nederland. Met het... Lees meer »

Hart voor Art

Laren staat bekend als trekpleister voor toeristen. Niet zo vreemd; Laren is een bruisend kunstenaarsdorp waar altijd wat te doen is. In... Lees meer »

De kunst van keramiek

In ‘de Oerprovincie van Nederland’ waar op de Hondsrug verleden, heden en toekomst samenkomen, is één van de oudste aardewerkfabrieken van... Lees meer »

Veel verkocht aan musea en aan trouwe én nieuwe klanten

BIJNA 42.000 BEZOEKERS EN VEEL VERKOCHT OP SUCCESVOLLE PAN AMSTERDAM Amsterdam, 26 november 2023 – Bijna 42.000 kunstliefhebbers, meer dan... Lees meer »

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties,... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »

Famous

Brigitte Bardot, David Bowie, Kate Moss, Marlene Dietrich en Roger Moore: weinig fotografen hebben zoveel muzieklegendes, filmsterren, mode-iconen... Lees meer »

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Duurzame mode in interactieve expo in Tilburg: Long Live Fashion

Modecreaties uit recente collecties van Duran Lantink en Ronald van der Kemp zijn nu te bewonderen in het TextielMuseum in Tilburg. Samen... Lees meer »

KunstRAI 8 – 12 september 2021

Van woensdag 8 tot en met zondag 12 september 2021 zal de KunstRAI voor de 36ste keer plaatsvinden! Tijdens de beurs brengen meer dan tachtig... Lees meer »

Rietveld Academie Fashion Show 2021

Op vrijdag 25 juni presenteerde de afdeling mode van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie haar nieuwe lichting studenten. De afdeling... Lees meer »

Interieurontwerper Ruud van Oosterhout opent showroom naast Rijksmuseum

Pal naast het Rijksmuseum heeft ontwerper Ruud van Oosterhout de ideale ruimte gevonden voor zijn studio en showroom rvo design. De hoge... Lees meer »

Kathleen Ryan's werk stoot je af én trekt je aan.

Het viel niet mee om het werk uit de VS te krijgen. Eerst dreigde een Amerikaans museum er met de beschimmelde druiven van Kathleen Ryan... Lees meer »

Eduard Planting Gallery presenteert 'Legends Passed'

Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert van 29 juli tot en met 30 september de expositie 'Legends Passed'. Als eerbetoon laat de... Lees meer »

Collectie PopArt in Beurs van Berlage

Amsterdam staat deze zomer in het teken van PopArt. Gedurende de maanden juli, augustus en september wordt de PopArt collectie van mediaondernemer... Lees meer »

18 juni feestelijke opening Elephant Parade

Op zondag 18 juni vanaf 13.00 uur vindt op de Brink in Laren de feestelijke opening van 'Elephant Parade Laren' plaats. In samenwerking... Lees meer »