Kathleen Ryan's werk stoot je af én trekt je aan.

Het viel niet mee om het werk uit de VS te krijgen. Eerst dreigde een Amerikaans museum er met de beschimmelde druiven van Kathleen Ryan (1984) vandoor te gaan, toen kwam de coronacrisis waardoor het werk moeilijk naar Nederland kon komen. Sinds de heropening staan de XXXL druiven van de Amerikaanse kunstenaar dan toch in het LAM museum.
5 juni heropende het museum op Landgoed Keukenhof en kan iedereen, mét online ticket met starttijd, het 3D stilleven zelf ervaren.


Ingedroogd en beschimmeld
Aan de bijna drie meter lange tros van Kathleen Ryan hangen beschimmelde en half ingedroogde druiven. Zoals meer werken van Ryan, zijn ze gemaakt van glinsterende edelstenen en kralen. Eerder gooide ze hoge ogen op beurzen als Art Basel Miami, FIAC Parijs en Frieze Art Fair met haar rotte citroenen. ‘Haar werk stoot je af en trekt je aan. Door de edelstenen wil je dichterbij komen. Van veraf laten ze je het verval zien, van dichtbij worden het abstracte landschappen met de mooiste kleuren en glinsteringen’, zegt museumdirecteur Sietske van Zanten.

Vanitas van nu
Het werk van Kathleen Ryan wordt vergeleken met de Hollandse 17de-eeuwse Vanitas schilderijen waarin kijkers met rijkdom en luxe eraan herinnerd worden dat alles vergankelijk is.

Tegelijk verwijzen de druiven naar Bacchus, de God van de Wijn en symbool voor vreugde en vruchtbaarheid. Ryan maakte eerder een serie stenen druiven, die ze Bacchantes noemde.  Waar de druiven daar perfect rond en glad zijn, zijn ze in het LAM juist verschrompeld en oneffen. Bijna rozijnen.

 
Ambacht en industrie
Kathleen Ryan combineert het ambachtelijke – het duurt maanden om alle steentjes te bevestigen – met industriële elementen. De druiventakken zijn gemaakt van koperen leidingen.

Kathleen Ryan
Ryan groeide op in Santa Monica in Californië en woont en werkt tegenwoordig in New York. Haar werk werd eerder tentoongesteld in de Cc Foundation in Shanghai, het Arsenal Contemporary in New York en het Kunsthistorische Museum Wenen.

Dé plek
Sietske van Zanten: ‘De aanloop was niet makkelijk, maar wat zijn we blij dat we doorgezet hebben. Er is geen andere plek waar het beter tot zijn recht komt dan in het LAM museum.’

De beschimmelde druiven van Kathleen Ryan passen perfect binnen het thema voedsel en consumptie van het nieuwe LAM museum op Landgoed Keukenhof. ‘Maar vooral ook bij onze missie om je anders te laten kijken’, zegt Van Zanten. ‘We geven je een vernieuwende museale kijkervaring maar laten je daarna ook thuis met nieuwe ogen naar je eigen vertrouwde omgeving kijken. Na een bezoek aan het LAM begint het pas echt. Ik durf te wedden dat je na het zien van de druiven van Kathleen Ryan je beschimmelde eten thuis opeens totaal anders ervaart.’

Heropening
Het LAM museum is inmiddels weer open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Om iedere bezoeker persoonlijk te kunnen stimuleren in het anders kijken, werkte het museum altijd al met een beperkt aantal tickets met starttijden. De komende periode krijgen bezoekers nog iets meer rust en ruimte. Een online ticket is gekoppeld aan een starttijd, daarna mogen gasten zolang blijven als ze willen. De tour is, net als anders, te volgen op de eigen smartphone voor wie wil. Zonder tour is het museum net zo interessant; op elke zaal staat een medewerker die bezoekers prikkelt met kijktips.

Tickets
De online tickets met starttijd voor het LAM museum zijn in de eerste fase zijn alleen voor juni beschikbaar.
www.lamlisse.nl

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Duurzame mode in interactieve expo in Tilburg: Long Live Fashion

Modecreaties uit recente collecties van Duran Lantink en Ronald van der Kemp zijn nu te bewonderen in het TextielMuseum in Tilburg. Samen... Lees meer »

KunstRAI 8 – 12 september 2021

Van woensdag 8 tot en met zondag 12 september 2021 zal de KunstRAI voor de 36ste keer plaatsvinden! Tijdens de beurs brengen meer dan tachtig... Lees meer »

Rietveld Academie Fashion Show 2021

Op vrijdag 25 juni presenteerde de afdeling mode van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie haar nieuwe lichting studenten. De afdeling... Lees meer »

Interieurontwerper Ruud van Oosterhout opent showroom naast Rijksmuseum

Pal naast het Rijksmuseum heeft ontwerper Ruud van Oosterhout de ideale ruimte gevonden voor zijn studio en showroom rvo design. De hoge... Lees meer »

Kathleen Ryan's werk stoot je af én trekt je aan.

Het viel niet mee om het werk uit de VS te krijgen. Eerst dreigde een Amerikaans museum er met de beschimmelde druiven van Kathleen Ryan... Lees meer »

Eduard Planting Gallery presenteert 'Legends Passed'

Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert van 29 juli tot en met 30 september de expositie 'Legends Passed'. Als eerbetoon laat de... Lees meer »

Collectie PopArt in Beurs van Berlage

Amsterdam staat deze zomer in het teken van PopArt. Gedurende de maanden juli, augustus en september wordt de PopArt collectie van mediaondernemer... Lees meer »

18 juni feestelijke opening Elephant Parade

Op zondag 18 juni vanaf 13.00 uur vindt op de Brink in Laren de feestelijke opening van 'Elephant Parade Laren' plaats. In samenwerking... Lees meer »