Interieurontwerper Ruud van Oosterhout opent showroom naast Rijksmuseum

Pal naast het Rijksmuseum heeft ontwerper Ruud van Oosterhout de ideale ruimte gevonden voor zijn studio en showroom rvo design. De hoge plafonds en de grote ramen met uitzicht op de zijvleugel van het Rijksmuseum, vormen een elegant decor voor zijn eigen interieurontwerpen, collecties van internationale merken en kunst. Zijn ontwerpvisie die wordt gekenmerkt door een verfijnde eenvoud en een hoge mate van aandacht voor details, komt hier tot leven. De ingetogen witte ruimtes en subtiele kleurencombinaties zijn een verademing binnen de hectiek van de stad.

Harmonie
Net zoals bij elk project, heeft Ruud van Oosterhout ook dit statige hoekpand dat Eduard Cuypers in 1884 ontwierp, grondig gerenoveerd. Alle overbodige ruis is op zowel de begane grond als in de kelderruimte weggehaald om zo tot de essentie van het architectonische ontwerp te komen. Juist in deze tijd waarin afleiding en onrust leidend zijn, is het een uitdaging om zich bij het ontwerpen te richten op de eenvoud en duidelijke lijnen, meent Van Oosterhout. De meubels, verlichting, tapijten en gordijnstoffen, het glaswerk, en het porselein, zijn zorgvuldig geselecteerd en vormen samen met de vernuftige kleurencombinaties een harmonieus geheel.

Esthetiek & duurzaamheid
Ruud van Oosterhout, bekend vanwege de ontwerpen die zich kenmerken door een perfect evenwicht tussen comfort en esthetiek, heeft nooit gekozen voor trends of om voortdurend iets nieuws te laten zien. In zijn optiek moeten producten zo lang mogelijk hun waarde behouden of door de tijd zelfs waardevoller worden. Zo voegt hij karakter toe aan interieurs door designklassiekers een nieuw leven te geven.

Zijn passie voor tijdloos en kwalitatief design zie je terug in zijn voorkeur voor duurzame en natuurlijke materialen zoals marmer en hout. Ook zijn meubellabel getiteld ‘bruut’ kenmerkt zich door extreem gedetailleerde en perfect afgewerkte ontwerpen met de mooiste eerlijke materialen en heldere vormen.

Ode aan het ambacht
Juist in een tijd waarin de focus op het digitale steeds groter wordt, is aandacht voor tactiliteit en handwerk belangrijk. Ruud van Oosterhout werkt samen met de beste vakmensen over de hele wereld, of het nu gaat om stoffen verven, tapijten knopen, of glas blazen. Zo worden tapijten handgeknoopt in Nepal, waarbij hij er naar streeft dat de mensen goed worden betaald voor hun vakwerk. Van Oosterhout gebruikt goed geproduceerde materialen, weet dat een es of eik met respect is behandeld en gekapt, en waar hij in Italië de allerbeste leerlooier of verwerker van natuursteen kan vinden. Daarom zie je altijd de hand van de maker en de extreme kwaliteit terug in al zijn producten. Ruud van Oosterhout: “Ik geniet van een knooptechniek met mohair wol en zijde, een sobere lijnvoering of de schoonheid van massief notenhout”

MASTERCLASS
Tijdens het designevent GLUE | Amsterdam connected by design, van 18 t/m 21 september, zet de ontwerper op een laagdrempelige manier de deuren van de showroom open zodat bezoekers/designliefhebbers zelf het leer kunnen ruiken, de tactiliteit van stoffen kunnen voelen en de kleuren en materialen kunnen zien.

Elke dag om 15 uuur neemt Ruud van Oosterhout hen mee in zijn ontwerpproces waardoor de bezoeker zelf kan ervaren hoe enorm arbeidsintensief het vak van interieurdesigner is en hoeveel kennis van materialen en kleuren nodig is. En dat allemaal op de allermooiste locatie die je je in Amsterdam maar kunt voorstellen.

Rvo design
www.rvodesign.com
Stadhouderskade 42
1071 ZD Amsterdam
T:020 689 86 30
Open: woensdag t/m vrijdag van 11 -18.30 uur; zaterdag: 12 – 17 uur

Over Ruud van Oosterhout
Na zijn afstuderen in 1993 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Arnhem, startte Ruud van Oosterhout (1968) in 1995 zijn eigen bedrijf: rvodesign, gespecialiseerd in interieurontwerp, styling en productontwerp. Gebaseerd op een ruime ervaring met op maat gemaakte interieurs, begon hij in 2004 bruut, zijn persoonlijke meubelcollectie in samenwerking met zijn producent Nieuwkoop International.

Ruud van Oosterhout is gespecialiseerd in het ontwerpen van meubels en interieurs, maar ook in keramiek en glasobjecten met een onmiskenbaar minimalistische stijl. In zijn ontwerpen zijn vorm, kleur en verhoudingen perfect in balans.

Rvo design voert een breed scala aan interieurontwerp projecten uit. Van residentiële opgaven voor landhuizen, bungalows en lofts, tot commerciële projecten als de inrichting van hotels, winkels, kantoren, galeries, en haar- en schoonheidssalons. Ruud van Oosterhout werkt onder andere exclusief voor Rob Peetoom voor wie hij alle winkelconcepten en designs heeft verzorgd en geeft ook advies op het gebied van branding. Daarnaast geeft de ontwerper les aan de Design Academy Eindhoven bij de afdeling Man & Leisure.

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Duurzame mode in interactieve expo in Tilburg: Long Live Fashion

Modecreaties uit recente collecties van Duran Lantink en Ronald van der Kemp zijn nu te bewonderen in het TextielMuseum in Tilburg. Samen... Lees meer »

KunstRAI 8 – 12 september 2021

Van woensdag 8 tot en met zondag 12 september 2021 zal de KunstRAI voor de 36ste keer plaatsvinden! Tijdens de beurs brengen meer dan tachtig... Lees meer »

Rietveld Academie Fashion Show 2021

Op vrijdag 25 juni presenteerde de afdeling mode van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie haar nieuwe lichting studenten. De afdeling... Lees meer »

Interieurontwerper Ruud van Oosterhout opent showroom naast Rijksmuseum

Pal naast het Rijksmuseum heeft ontwerper Ruud van Oosterhout de ideale ruimte gevonden voor zijn studio en showroom rvo design. De hoge... Lees meer »

Kathleen Ryan's werk stoot je af én trekt je aan.

Het viel niet mee om het werk uit de VS te krijgen. Eerst dreigde een Amerikaans museum er met de beschimmelde druiven van Kathleen Ryan... Lees meer »

Eduard Planting Gallery presenteert 'Legends Passed'

Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert van 29 juli tot en met 30 september de expositie 'Legends Passed'. Als eerbetoon laat de... Lees meer »

Collectie PopArt in Beurs van Berlage

Amsterdam staat deze zomer in het teken van PopArt. Gedurende de maanden juli, augustus en september wordt de PopArt collectie van mediaondernemer... Lees meer »

18 juni feestelijke opening Elephant Parade

Op zondag 18 juni vanaf 13.00 uur vindt op de Brink in Laren de feestelijke opening van 'Elephant Parade Laren' plaats. In samenwerking... Lees meer »