Wonen in een vrachtschip

Sloop oude vrachtschepen niet, maar til ze op het land en transformeer ze tot exclusieve en duurzame woon- of werkruimten in een groen landschapspark. Dat is de ambitieuze doelstelling van het woonconcept Marine-doc Estate.

De plannen zijn het initiatief van een consortium bestaande uit Enterprise Partner, Studio Komma Architecten in Den Haag, Studio Kees Marcelis in Oosterbeek en Buro Poelmans Reesink in Arnhem. Zowel nationaal als internationaal is het team inmiddels in gesprek met gemeenten en overheden die plek kunnen bieden aan dit unieke woonconcept.

Nieuw leven
Marine-doc Estate biedt vrachtschepen die aan het einde zijn gekomen van hun economische levensduur, een nieuw leven. Neem de Kempenaar; een trots icoon van de Nederlandse binnenvaart met een lengte van 60 meter of meer. Destijds functioneel en zeer robuust gebouwd, nu moeten deze schepen steeds vaker plaatsmaken voor grotere en efficiëntere rivierschepen.

Voor de Kempenaar rest dan vaak alleen nog de sloophamer. Marine-doc Estate speelt hierop in door het casco van de authentieke schepen te behouden, te verduurzamen en ze een plek te geven in een nieuwe omgeving. Elk schip wordt getransformeerd tot een comfortabele woning, met optimaal gebruik van de bijzondere ruimte die binnen het casco aanwezig is.

vrachtschip2

Dakterras
De zuidkant van het schip krijgt grote gevelopeningen, terwijl de noordzijde relatief gesloten blijft om de intimiteit te behouden. Bovenop de woningen ligt een genereus dakterras met legio toepassingsmogelijkheden en naar alle kanten uitzicht over de omgeving.

 Elke Marine-doc Estate bestaat uit zes tot veertien schepen en wordt ingepast in een bestaand landschap. De cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten zijn hierbij het vertrekpunt, waarna de vrachtschepen als beeldbepalende iconen worden ingepast. Het landschapspark wordt publiek toegankelijk.

Een doordacht samenspel tussen woningen en zichtlijnen ontsluit het terrein en waarborgt de privacy van de bewoners. In Nederland zijn twee  Marine Estates gepland. Internationaal komen daar nog eens 16 locaties bij. Alle locaties vormen samen een exclusieve internationale gemeenschap van circulaire maritieme huiseigenaren.

https://marinedocestate.com/

Geschreven op

Naar het overzicht

Buiten is het nieuwe binnen | Veldman Zonwering

In elk jaargetijde en op ieder moment ontspannen buiten kunnen zitten, omringd door comfort en stijl. Dat kan met de hulp van Veldman Zonwering... Lees meer »

Wonen op het water | Smits Jachtmakelaardij

Geheel in lijn met de opkomende trend van waterwonen ontwaart Smits Jachtmakelaardij een stijgende belangstelling voor schepen als woonruimte.... Lees meer »

Een halve eeuw aan toewijding | Ton Scholten

Wat begon met een kleine garage vol tegels, is een halve eeuw later uitgegroeid tot een succesvolle onderneming in tegels en sanitair met... Lees meer »

Beleef je nieuwe badkamer bij Sanitair Design Center Alkmaar

Wie Sanitair Design Centre Alkmaar bezoekt, stapt in een veelzijdige showroom vol sanitair en tegels uit het luxe segment. Gelegen aan de... Lees meer »

Eco chiq

Ook op interieurgebied wordt het snel eenvoudiger om te kiezen voor meer duurzame eco-producten. Van beddengoed tot behang én met net zoveel... Lees meer »

Pilat & Pilat: Ambachtelijke meubelmakers ‘famylje’ uit Friesland

Diny. Hinke. Jehannes. Lutske. Mads. Meint. Stien. Tiemen. De namen van de modellen, verraden meteen de Friese afkomst van het meubelmerk... Lees meer »

Tussen de lakens met Goodnight

Goodnight is de grootste slaapkamer van Nederland. De winkel op Woonboulevard Cruquius telt 5000 vierkante meter en meer dan vijftig beddenmerken;... Lees meer »

Drie tips die jou minder tijd kwijt laten zijn aan het schoonmaken jouw woning

Schoonmaken is over het algemeen een klus waar we niet blij van worden. Ondanks het feit dat we hier niet blij van worden is het een klus... Lees meer »

Van visgraat tot Hongaarse punt

Wat is het verschil tussen visgraat en een Hongaarse punt? Het is één van de meest gestelde vragen die Dutzfloors krijgt. En dat is ook... Lees meer »

Slaapkenner Lisse: Goed slapen begint met een goed advies

Een goede nachtrust zorgt voor goede concentratie door de dag heen, geeft een positieve houding én zorgt ervoor dat u minder vaak ziek bent.... Lees meer »