Pilat & Pilat: Ambachtelijke meubelmakers ‘famylje’ uit Friesland

Diny. Hinke. Jehannes. Lutske. Mads. Meint. Stien. Tiemen. De namen van de modellen, verraden meteen de Friese afkomst van het meubelmerk Pilat&Pilat. Sterker nog: het zijn allemaal namen van een familielid. Bij Pilat&Pilat draait dan ook alles om mensen. De Famylje Collectie is Fries, stoer en duurzaam. Maar ook warm, rijk en vertrouwd. 

Met liefde voor het ambacht werken inmiddels twee generaties Pilat samen met een team van zo’n vijftig vakbekwame meubelmakers aan een duurzame collectie banken, stoelen, tafels, kasten en accessoires. De eigen fabriek van Pilat&Pilat staat in de bossen van Bosnië. Hier worden, uit ruwe stammen eiken, iepen en walnoot, alle meubels op maat gemaakt. Met liefde voor het ambacht: houtverbindingen blijven zichtbaar, de afwerking van het hout gebeurt met natuurlijke olie, zeep en eventueel lak.  
 
Persoonlijke presentatie 
Terug in het Friese Twijzel, waar een robuuste rietbedekte boerderij al veertig jaar lang de thuisbasis is van de Famylje Collectie, vinden de houten meubels hun plekje in de showroom. Hier proef je goed waar Pilat&Pilat voor staat: meubels die het verschil maken in huis, eerlijke meubels die de basis vormen voor warm wonen. Bezoekers vinden hier de complete collectie, in verschillende afmetingen, uitvoeringen en houtsoorten. Minimaal gestyled, maar door de toevoeging van kunst, objecten en antiek wel persoonlijk gepresenteerd. ‘De showroom is het thuis van Pilat’, stelt Annelies Pilat. Zij is onder andere verantwoordelijk voor de showroom, die tevens als galerie fungeert. ‘Hier kun je vergelijken, voelen en ruiken. Wij zijn er voor advies en inspiratie. Pilat&Pilat hanteert een helder handschrift. Daarin volgen we niet zozeer de trends, maar zoeken we – ook met externe ontwerpers -  naar onze eigen-wijze signatuur.’ 
 
Kijken kan wel, kopen in de showroom in Twijzel gaat niet; daarvoor heeft Pilat&Pilat een uitgebreid netwerk, met alleen in Nederland al zo’n 80 dealers. Wel kunnen er in de showroom tekeningen gemaakt worden voor specifiek maatwerk, of een offerte-aanvraag worden opgesteld. Op www.pilatshop.nl kan 24/7 geshopt worden. 

 
 
Ontwerpers 
Gjalt Pilat (1949) is de geestelijk vader van Pilat&Pilat en nog altijd de belangrijkste ontwerper van het merk. ‘Onze liefde voor mooie dingen en van ambachtelijkheid, leidt ons steeds verder’. In 2011 kreeg Gjalt de Vredeman de Vriesrijs voor de tafel Pake Sytse; nog altijd een van de best lopende modellen. Kristien Pilat is onder meer de bedenkster van verschillende accessoires. Andere ontwerpers – zonder de bekende achternaam -  zijn onder meer Peter Tromop, Bas van der Veer, Chris Slutter en Trude van Assem.  
 
Meubelmaken is mensenwerk 
Alle meubels van Pilat&Pilat worden grotendeels met de hand gemaakt uit massief hout. Het unieke karakter van elke boom blijft bewaard in het productieproces; geen meubel is hetzelfde en qua afwerking is veel mogelijk. Van kleine stukken hout die overblijven worden woonaccessoires gemaakt, zoals dienbladen en snijplanken. Zo gaat niets verloren.  
 
Pilat& Pilat 
Tsjerkebourren 40 
9286 GC Twijzel 
T: 0511-543981 
www.pilat.nl 

Geschreven op

Naar het overzicht

Wonen op het water | Smits Jachtmakelaardij

Geheel in lijn met de opkomende trend van waterwonen ontwaart Smits Jachtmakelaardij een stijgende belangstelling voor schepen als woonruimte.... Lees meer »

Een halve eeuw aan toewijding | Ton Scholten

Wat begon met een kleine garage vol tegels, is een halve eeuw later uitgegroeid tot een succesvolle onderneming in tegels en sanitair met... Lees meer »

Beleef je nieuwe badkamer bij Sanitair Design Center Alkmaar

Wie Sanitair Design Centre Alkmaar bezoekt, stapt in een veelzijdige showroom vol sanitair en tegels uit het luxe segment. Gelegen aan de... Lees meer »

Eco chiq

Ook op interieurgebied wordt het snel eenvoudiger om te kiezen voor meer duurzame eco-producten. Van beddengoed tot behang én met net zoveel... Lees meer »

Pilat & Pilat: Ambachtelijke meubelmakers ‘famylje’ uit Friesland

Diny. Hinke. Jehannes. Lutske. Mads. Meint. Stien. Tiemen. De namen van de modellen, verraden meteen de Friese afkomst van het meubelmerk... Lees meer »

Tussen de lakens met Goodnight

Goodnight is de grootste slaapkamer van Nederland. De winkel op Woonboulevard Cruquius telt 5000 vierkante meter en meer dan vijftig beddenmerken;... Lees meer »

Drie tips die jou minder tijd kwijt laten zijn aan het schoonmaken jouw woning

Schoonmaken is over het algemeen een klus waar we niet blij van worden. Ondanks het feit dat we hier niet blij van worden is het een klus... Lees meer »

Van visgraat tot Hongaarse punt

Wat is het verschil tussen visgraat en een Hongaarse punt? Het is één van de meest gestelde vragen die Dutzfloors krijgt. En dat is ook... Lees meer »

Slaapkenner Lisse: Goed slapen begint met een goed advies

Een goede nachtrust zorgt voor goede concentratie door de dag heen, geeft een positieve houding én zorgt ervoor dat u minder vaak ziek bent.... Lees meer »

Happy Circle: Stijlvol, duurzaam en tijdloos

Happy Circle, de plantenhanger, is een Nederlands product en merk, bedacht door Isabelle Leijser. Door het multifunctionele design en de... Lees meer »