Wonen in een vrachtschip

Sloop oude vrachtschepen niet, maar til ze op het land en transformeer ze tot exclusieve en duurzame woon- of werkruimten in een groen landschapspark. Dat is de ambitieuze doelstelling van het woonconcept Marine-doc Estate.

De plannen zijn het initiatief van een consortium bestaande uit Enterprise Partner, Studio Komma Architecten in Den Haag, Studio Kees Marcelis in Oosterbeek en Buro Poelmans Reesink in Arnhem. Zowel nationaal als internationaal is het team inmiddels in gesprek met gemeenten en overheden die plek kunnen bieden aan dit unieke woonconcept.

Nieuw leven
Marine-doc Estate biedt vrachtschepen die aan het einde zijn gekomen van hun economische levensduur, een nieuw leven. Neem de Kempenaar; een trots icoon van de Nederlandse binnenvaart met een lengte van 60 meter of meer. Destijds functioneel en zeer robuust gebouwd, nu moeten deze schepen steeds vaker plaatsmaken voor grotere en efficiëntere rivierschepen.

Voor de Kempenaar rest dan vaak alleen nog de sloophamer. Marine-doc Estate speelt hierop in door het casco van de authentieke schepen te behouden, te verduurzamen en ze een plek te geven in een nieuwe omgeving. Elk schip wordt getransformeerd tot een comfortabele woning, met optimaal gebruik van de bijzondere ruimte die binnen het casco aanwezig is.

vrachtschip2

Dakterras
De zuidkant van het schip krijgt grote gevelopeningen, terwijl de noordzijde relatief gesloten blijft om de intimiteit te behouden. Bovenop de woningen ligt een genereus dakterras met legio toepassingsmogelijkheden en naar alle kanten uitzicht over de omgeving.

 Elke Marine-doc Estate bestaat uit zes tot veertien schepen en wordt ingepast in een bestaand landschap. De cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten zijn hierbij het vertrekpunt, waarna de vrachtschepen als beeldbepalende iconen worden ingepast. Het landschapspark wordt publiek toegankelijk.

Een doordacht samenspel tussen woningen en zichtlijnen ontsluit het terrein en waarborgt de privacy van de bewoners. In Nederland zijn twee  Marine Estates gepland. Internationaal komen daar nog eens 16 locaties bij. Alle locaties vormen samen een exclusieve internationale gemeenschap van circulaire maritieme huiseigenaren.

https://marinedocestate.com/

Naar het overzicht

Droom je van een eigen vakantiehuis?

Second Home Beurs De eerste stap naar een tweede huis ! Laat je inspireren door meer dan 150.000 vakantiewoningen in ruim 30 landen onder... Lees meer »

Wonen in een vrachtschip

Sloop oude vrachtschepen niet, maar til ze op het land en transformeer ze tot exclusieve en duurzame woon- of werkruimten in een groen landschapspark.... Lees meer »