‘Ik hou van pure materialen’

Een goed interieur moet een bepaalde rust uitstralen en vooral heel leefbaar zijn. Dat is de visie van interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer. Zijn stijl is stoer en toch subtiel, origineel maar niet te bedacht. En hij werkt graag met pure materialen.

‘Het is een rare, onzekere tijd waarin we leven. Tegelijkertijd is het heel mooi om te zien dat iedereen zo flexibel is en zich aanpast aan de situatie.’ Met een optimistische blik reflecteert Piet-Jan van den Kommer op de huidige situatie. Het is razend druk geweest in zijn branche. Zakelijke opdrachten waren er een stuk minder. Maar des te meer grote projecten voor particulieren. ‘Iedereen wil graag zijn huis afmaken. Er is ook veel vraag naar overkappingen in tuinen en veranda’s. Nu we niet kunnen reizen, zoeken we het vakantiegevoel dicht bij huis. Het is heerlijk om een fijne buitenruimte te hebben. Met een buitenkeuken bijvoorbeeld, of een luxe tuinhuis om je in terug te trekken. Zo kun je de zomer verlengen.’

 

Hecht team

Normaal gesproken reist Piet-Jan veel voor zijn werk. Nu haalt hij veel inspiratie uit de brainstormsessies met zijn creatieve team. ‘Elke ochtend sparren we samen, meestal een half uur tot een uur. Dan bespreken we de lopende projecten. Eigenlijk communiceren we nu nog meer dan voorheen. We zijn niet bang om te kritiek te geven en proberen elkaar te triggeren om anders te denken. Zo halen we het beste in elkaar naar boven.’ Het hoofdkantoor van Piet-Jan van den Kommer bevindt zich in Stompetoren, bij Alkmaar. Alles gebeurt in eigen huis. Van het eerste ontwerp tot de bouwkundige tekeningen en de realisatie. ‘In al die facetten kom je aandachtspunten tegen, zo kunnen we tijdig bijsturen. Soms komt een plan via de tekenafdeling weer terug bij het ontwerpteam. Of vanuit de werkplaats nog eens terug naar de tekentafel.’

In gesprek

Die korte lijnen, en het feit dat alles onder één dak gebeurt, maakt dat hij zijn klanten echt kan ontzorgen, stelt Piet-Jan. ‘Ze weten dat ze bij ons in goede handen zijn.’ Voordat hij aan een plan begint, praat hij veel met zijn opdrachtgevers. Niet alleen wil hij de woonwensen weten, ook stelt hij vragen over hun levensstijl. Want een persoonlijk interieur gaat veel verder dan alleen de materiaalkeuze. ‘Ik kan wel een prachtige bibliotheek tekenen, maar dat past natuurlijk alleen bij mensen die van boeken houden. De één wil graag een royale eettafel om aan het begin van de avond met het gezin de dag door te nemen. De ander misschien wel een spelletjes- of werkhoek. Als je met mensen in gesprek gaat, leggen ze al vrij snel op tafel waar zij van houden en hoe ze leven. Een interieur moet passen bij de bewoners.’

Piet Jan van den Kommer tafel bruin Lourens Magazine Brendan de Clercq Interieurontwerper Piet Jan van den Kommer Lourens Magazine Brendan de Clercq Piet Jan van den Kommer tafel detail Lourens Magazine Brendan de Clercq Piet Jan van den Kommer tafel 2 Lourens Magazine Brendan de Clercq Piet Jan van den Kommer tafel Lourens Magazine Brendan de Clercq

 Eigen productlijn

Steeds vaker wordt Piet-Jan gevraagd voor het ontwerpen van totaalinterieurs. Hij noemt het een mooie ontwikkeling, omdat je de verschillende ruimtes in huis daardoor harmonieus op elkaar kunt afstemmen. Dit zorgt voor rust en eenheid. Om die reden hoopt hij zijn eigen productlijn de komende jaren verder uit te breiden. Daar ziet hij nog volop groeipotentieel. ‘Op het gebied van stoelen zijn we al behoorlijk onderscheidend. Lang tafelen in een fauteuil die écht comfortabel zit – dat is wat ik miste in de markt. Op het gebied van tafels valt nog veel te ontwikkelen. Persoonlijk vind ik veel tafels óf heel bedacht, of erg rechttoe-rechtaan. Dat mag wel wat subtieler. Graag zou ik onze vaste collectie willen uitbreiden met tafels die passen bij onze eettafelstoelen. Zodat mensen weten: ook voor een mooie tafel kunnen we bij Piet-Jan terecht.’

Open leefkeuken

Momenteel werkt hij aan een residentiële villa die een complete make-over krijgt. Het is een degelijk gebouwd huis met zeeën van ruimte, alleen was de indeling erg gedateerd. Vroeger bevond de keuken zich vaak op een donkere plek in huis, gescheiden van de eetkamer. Nu maken we van de donkerste plek in huis vaak een zithoek met open haard en willen we juist een lichte, open leefkeuken. ‘Het hart van het huis is daar waar de actie is’, aldus Piet-Jan. ‘Het woord ‘visite’ bestaat ook niet meer, dat is een ouderwets idee. Als er vrienden over de vloer zijn, zit je gezellig aan de bar, het kookeiland of aan de eettafel. In de zithoek breng je vooral tijd door met je gezin. Die verschuiving heeft de afgelopen vijfentwintig jaar plaatsgevonden.’

Goed kijken

Of het nu om een groot of een klein huis gaat, in het ontwerp streeft Piet-Jan altijd naar een diversiteit aan zitplekken. Met andere woorden: plekken die verschillende functies vervullen. ‘Het ene moment wil je graag in een actieve houding zitten, op ooghoogte van de mensen die binnenkomen. En op andere momenten juist lekker onderuit gezakt op de bank.’ De ideeën ontstaan vaak door goed te kijken naar de locatie. Waar vraagt een huis om? Daarbij houdt hij ook rekening met de lichtinval en de stand van de zon. Een voorbeeld: als een huis een mooi groot raam heeft met uitzicht op een drukke straat, of juist op de tuin, leent die plek zich goed voor een diepe vensterbank met zachte kussens. Een fijne plek om naar buiten te kijken.

Hout, beton, steen en leer

De liefde voor mooie materialen zie je terug in al zijn projecten. Piet-Jan is gek op warme houtsoorten, betonvloeren en natuursteen. De laatste jaren werkt hij ook graag met verschillende leersoorten. Bijvoorbeeld toegepast als wanddecoratie, wat de ruimte een unieke look geeft. ‘Het zijn materialen die tegen een stootje kunnen en soms zelfs alleen maar mooier worden door de jaren heen. Net als patina op staal, daar hou ik ook erg van.’ 

‘Ons team is klein en hecht. We halen het beste in elkaar naar boven.’

De multifunctionele buitenkeukens van zijn eigen merk WWOO zijn gemaakt van beton. Duurzaam en oersterk. Als het mooi weer is, kookt de ontwerper het liefst buiten. ‘Lekker in het zonnetje grillen op houtskool, zalig! Asperges, vlees of maïskolven, dat is voor mij het ultieme weekendgevoel.’

 

Noordervaart 127 | Stompetoren | 085 489 62 62 | www.vandenkommer.nl

 

Redactie: Natasja Admiraal | Fotografie: Brendan de Clercq

Geschreven op

Naar het overzicht

De kracht van licht

Familiebedrijf Versteeg Lichtstudio in Haarlem heeft al 43 jaar ervaring met het verlichten van woonhuizen, werkplekken en hotels/restaurants.... Lees meer »

Een elegante dame

Het jaar 2020 staat in ieders geheugen gegrift: het was het eerste coronajaar. Precies dan openen interieurspecialisten René en Sophia Wansleeben... Lees meer »

Interieur van a tot z

Interieurspecialist Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en beleving, laten... Lees meer »

Buiten de lijntjes kleuren

Als hij tekent, zit hij in zijn eigen cocon. Dan verdwijnt de wereld om hem heen en is hij met zijn hoofd ín de tekening. Maar waar interieurdesigner... Lees meer »

Vakantiegevoel in huis

Je vindt er dingen die je nergens anders vindt en een sfeer waardoor je je even buiten Nederland waant. Dat had Jet van Basten Batenburg... Lees meer »

Meer dan een mooi ontwerp

Cecilia Kollross is in Brazilië geboren en opgegroeid. Daar heeft ze architectuur en stedenbouw gestudeerd. In Nederland heeft ze bij de... Lees meer »

Retrodeuren in Zoetermeer

Retrodeuren voor mensen die mooie deuren wensen. De specialist Retrodeuren.nl is dé specialist als het om stalen deuren gaat. Denk hierbij... Lees meer »

Een interieur dat rust brengt

Niets is zo persoonlijk als de inrichting van je huis. Hoe fijn is het dan om het interieurdesign over te laten aan twee specialisten die... Lees meer »

Zomertijd

Zomertijd! Dagen waarin het leven binnen en buiten ontspannen in elkaar overvloeit. Eindeloos genieten met duurzaam tuinmeubilair wat lang... Lees meer »

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »

En er was licht

Het brein van kunstenaar Daan Roosegaarde staat nooit stil. Hij is innovatief, vernieuwend en bedenkt steeds weer dingen die verrassen en... Lees meer »

De ultieme asfalt-Jeep

De Jeep Wrangler heeft een speciaal plekje in het hart van iedere autoliefhebber. Het is een heerlijke wagen om offroad mee te rijden, maar... Lees meer »

Elke haar telt

Voor mensen met haarproblemen is het zetten van de eerste stap naar de winkel van Frans Koopal Haarwerken in Groningen vaak erg moeilijk.... Lees meer »

Erwin Olaf overleden

Erwin Olaf, Keyhole #6 • 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery. Een perfecte wereld met een barst erin. Dat toont de bekende fotograaf... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

Eindelijk weer haar

Het is een grote zorg van Layla Koopal. Ze ziet het afgelopen jaar steeds meer vrouwen die lijden aan frontale fibroserende alopecia (afgekort... Lees meer »

Schitterende creaties

De juwelier helpt mensen bij alle bijzondere momenten in hun leven, van geboorte, tot verloving, huwelijk, verjaardagen en overlijden. Hij... Lees meer »

Goodnight in bed

Ze vormen een filmisch, stoer drietal. John van der Klaauw, de grote ‘pater familias’ achter het familiebedrijf Goodnight Slaapkamers in... Lees meer »

Uit liefde ontstaan

Niets zorgt voor zo’n sterk fundament als houden van. Dat bewijst Avila Reizen, ontstaan omdat twee jonge mensen verliefd werden en niet... Lees meer »

Bij twijfel hard zingen

Sopraan Francis van Broekhuizen is een personality in de muziekwereld. Operahuizen en regisseurs werken graag met haar samen, niet alleen... Lees meer »