‘Ik hou van pure materialen’

Een goed interieur moet een bepaalde rust uitstralen en vooral heel leefbaar zijn. Dat is de visie van interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer. Zijn stijl is stoer en toch subtiel, origineel maar niet te bedacht. En hij werkt graag met pure materialen.

‘Het is een rare, onzekere tijd waarin we leven. Tegelijkertijd is het heel mooi om te zien dat iedereen zo flexibel is en zich aanpast aan de situatie.’ Met een optimistische blik reflecteert Piet-Jan van den Kommer op de huidige situatie. Het is razend druk geweest in zijn branche. Zakelijke opdrachten waren er een stuk minder. Maar des te meer grote projecten voor particulieren. ‘Iedereen wil graag zijn huis afmaken. Er is ook veel vraag naar overkappingen in tuinen en veranda’s. Nu we niet kunnen reizen, zoeken we het vakantiegevoel dicht bij huis. Het is heerlijk om een fijne buitenruimte te hebben. Met een buitenkeuken bijvoorbeeld, of een luxe tuinhuis om je in terug te trekken. Zo kun je de zomer verlengen.’

 

Hecht team

Normaal gesproken reist Piet-Jan veel voor zijn werk. Nu haalt hij veel inspiratie uit de brainstormsessies met zijn creatieve team. ‘Elke ochtend sparren we samen, meestal een half uur tot een uur. Dan bespreken we de lopende projecten. Eigenlijk communiceren we nu nog meer dan voorheen. We zijn niet bang om te kritiek te geven en proberen elkaar te triggeren om anders te denken. Zo halen we het beste in elkaar naar boven.’ Het hoofdkantoor van Piet-Jan van den Kommer bevindt zich in Stompetoren, bij Alkmaar. Alles gebeurt in eigen huis. Van het eerste ontwerp tot de bouwkundige tekeningen en de realisatie. ‘In al die facetten kom je aandachtspunten tegen, zo kunnen we tijdig bijsturen. Soms komt een plan via de tekenafdeling weer terug bij het ontwerpteam. Of vanuit de werkplaats nog eens terug naar de tekentafel.’

In gesprek

Die korte lijnen, en het feit dat alles onder één dak gebeurt, maakt dat hij zijn klanten echt kan ontzorgen, stelt Piet-Jan. ‘Ze weten dat ze bij ons in goede handen zijn.’ Voordat hij aan een plan begint, praat hij veel met zijn opdrachtgevers. Niet alleen wil hij de woonwensen weten, ook stelt hij vragen over hun levensstijl. Want een persoonlijk interieur gaat veel verder dan alleen de materiaalkeuze. ‘Ik kan wel een prachtige bibliotheek tekenen, maar dat past natuurlijk alleen bij mensen die van boeken houden. De één wil graag een royale eettafel om aan het begin van de avond met het gezin de dag door te nemen. De ander misschien wel een spelletjes- of werkhoek. Als je met mensen in gesprek gaat, leggen ze al vrij snel op tafel waar zij van houden en hoe ze leven. Een interieur moet passen bij de bewoners.’

Piet Jan van den Kommer tafel 2 Lourens Magazine Brendan de Clercq Interieurontwerper Piet Jan van den Kommer Lourens Magazine Brendan de Clercq Piet Jan van den Kommer tafel detail Lourens Magazine Brendan de Clercq Piet Jan van den Kommer tafel bruin Lourens Magazine Brendan de Clercq Piet Jan van den Kommer tafel Lourens Magazine Brendan de Clercq

 Eigen productlijn

Steeds vaker wordt Piet-Jan gevraagd voor het ontwerpen van totaalinterieurs. Hij noemt het een mooie ontwikkeling, omdat je de verschillende ruimtes in huis daardoor harmonieus op elkaar kunt afstemmen. Dit zorgt voor rust en eenheid. Om die reden hoopt hij zijn eigen productlijn de komende jaren verder uit te breiden. Daar ziet hij nog volop groeipotentieel. ‘Op het gebied van stoelen zijn we al behoorlijk onderscheidend. Lang tafelen in een fauteuil die écht comfortabel zit – dat is wat ik miste in de markt. Op het gebied van tafels valt nog veel te ontwikkelen. Persoonlijk vind ik veel tafels óf heel bedacht, of erg rechttoe-rechtaan. Dat mag wel wat subtieler. Graag zou ik onze vaste collectie willen uitbreiden met tafels die passen bij onze eettafelstoelen. Zodat mensen weten: ook voor een mooie tafel kunnen we bij Piet-Jan terecht.’

Open leefkeuken

Momenteel werkt hij aan een residentiële villa die een complete make-over krijgt. Het is een degelijk gebouwd huis met zeeën van ruimte, alleen was de indeling erg gedateerd. Vroeger bevond de keuken zich vaak op een donkere plek in huis, gescheiden van de eetkamer. Nu maken we van de donkerste plek in huis vaak een zithoek met open haard en willen we juist een lichte, open leefkeuken. ‘Het hart van het huis is daar waar de actie is’, aldus Piet-Jan. ‘Het woord ‘visite’ bestaat ook niet meer, dat is een ouderwets idee. Als er vrienden over de vloer zijn, zit je gezellig aan de bar, het kookeiland of aan de eettafel. In de zithoek breng je vooral tijd door met je gezin. Die verschuiving heeft de afgelopen vijfentwintig jaar plaatsgevonden.’

Goed kijken

Of het nu om een groot of een klein huis gaat, in het ontwerp streeft Piet-Jan altijd naar een diversiteit aan zitplekken. Met andere woorden: plekken die verschillende functies vervullen. ‘Het ene moment wil je graag in een actieve houding zitten, op ooghoogte van de mensen die binnenkomen. En op andere momenten juist lekker onderuit gezakt op de bank.’ De ideeën ontstaan vaak door goed te kijken naar de locatie. Waar vraagt een huis om? Daarbij houdt hij ook rekening met de lichtinval en de stand van de zon. Een voorbeeld: als een huis een mooi groot raam heeft met uitzicht op een drukke straat, of juist op de tuin, leent die plek zich goed voor een diepe vensterbank met zachte kussens. Een fijne plek om naar buiten te kijken.

Hout, beton, steen en leer

De liefde voor mooie materialen zie je terug in al zijn projecten. Piet-Jan is gek op warme houtsoorten, betonvloeren en natuursteen. De laatste jaren werkt hij ook graag met verschillende leersoorten. Bijvoorbeeld toegepast als wanddecoratie, wat de ruimte een unieke look geeft. ‘Het zijn materialen die tegen een stootje kunnen en soms zelfs alleen maar mooier worden door de jaren heen. Net als patina op staal, daar hou ik ook erg van.’ 

‘Ons team is klein en hecht. We halen het beste in elkaar naar boven.’

De multifunctionele buitenkeukens van zijn eigen merk WWOO zijn gemaakt van beton. Duurzaam en oersterk. Als het mooi weer is, kookt de ontwerper het liefst buiten. ‘Lekker in het zonnetje grillen op houtskool, zalig! Asperges, vlees of maïskolven, dat is voor mij het ultieme weekendgevoel.’

 

Noordervaart 127 | Stompetoren | 085 489 62 62 | www.vandenkommer.nl

 

Redactie: Natasja Admiraal | Fotografie: Brendan de Clercq

Geschreven op

Naar het overzicht

Ervaar wat wonen en slapen is!

Meubelzaak Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en service. Thuis is dé... Lees meer »

Interieurs met een ziel

Ze hebben elkaar in het werk ontmoet en zijn inmiddels twaalf jaar een onafscheidelijk duo. Ze delen, behalve de liefde voor elkaar, een... Lees meer »

De kunst van het kleed

‘Ik schat dat er in Iran nog zeker tien miljoen kleden opgestapeld liggen, wachtend op een koper. Unieke, handgeknoopte vloerkleden van... Lees meer »

Het buitenleven leuk maken

Een oer-Hollands designmerk voor het buitenleven verovert de outdoorbranche. Sinds 2017 heeft Bubalou haar positie als lifestyle merk met... Lees meer »

Occhio breidt de met prijzen overladen armaturenreeks Mito uit met een bijzondere highlight

Iconisch, sculpturaal, expressief – Mito aura zweeft in het centrum van de ruimte. Met zijn karakteristiek ringvormig uplight en het krachtig... Lees meer »

DePadova Flagshipstore door Studio van ‘t wout

Een primeur voor Nederland; DePadova Flagshipstore is nu te vinden in Den Haag. Studio van ʼt Wout haalde deze Italiaanse design meubelen... Lees meer »

Van visgraat tot Hongaarse punt

Wat is het verschil tussen visgraat en een Hongaarse punt? Het is één van de meest gestelde vragen die Dutzfloors krijgt. En dat is ook... Lees meer »

Slaapkenner Lisse: Goed slapen begint met een goed advies

Een goede nachtrust zorgt voor goede concentratie door de dag heen, geeft een positieve houding én zorgt ervoor dat u minder vaak ziek bent.... Lees meer »

(Brand)stof tot nadenken

Of je nu wel of geen schoorsteen hebt. Wel of niet op gas of hout kunt, wilt of mag stoken. Met de nieuwe hybride en elektrische MatriX-haarden,... Lees meer »

Keukens voor fijnproevers

Ze delen een jarenlange vriendschap, een grote passie voor persoonlijke keukens en next level keukenapparatuur én delen hun kennis en ervaring... Lees meer »

Sterren service in de bergen

De Nederlander Michel Wichman runt al jaren het populaire Hotel Spitzhorn in het Zwitserse Saanen-Gstaad. De hotelier in hart en nieren... Lees meer »

Van Villa Kakelbont tot Harley-Davidson

Voormalig uitgever van Lourens J.C. Magazine Roy Dijs woont al jaren in Spanje. Tijdens een wandeling in de Haarlemmerhout blikt hij terug... Lees meer »

Luister naar je ziel

Auteur en filmmaker Baptist de Pape zou eigenlijk advocaat worden. Maar op het moment dat hij zijn handtekening zou zetten onder een lucratief... Lees meer »

Grote schoenen om te vullen 

‘Zonder liefde voor mensen en wat hen beweegt, kun je dit vak niet uitoefenen.’ Brigitte Rutten-Wilbrink (34) maakte na een bliksemcarrière... Lees meer »

Geloof in positiviteit

Met zijn couturecollecties wil Sepehr Maghsoudi mensen een spiegel voorhouden. Taboes in de maatschappij doorbreken. Maar bovenal wil hij... Lees meer »

Door de bril van Sherlock Holmes

Al zeventien jaar is Hans Aarsman de fotodetective van de Volkskrant. Voor zijn wekelijkse rubriek De Aarsman Collectie, pluist hij nieuwsfoto’s... Lees meer »

Toekomstgerichte visie

Het bruist op het terrein van interieurontwerper Piet-Jan van den Kommer in Stompetoren, bij Alkmaar. Gelijktijdig met zijn plannen om een... Lees meer »

‘Leolux heeft lef’

Kate en Joel Booy vormen samen ontwerpstudio Truly Truly. Het internationale koppel heeft roots in Nederland, Australië en Finland. Alweer... Lees meer »

Stitching Stories: ‘Iedereen draagt een eigen verhaal uit’

Tijdens haar modeopleiding fietste Carmen Luijt (25) graag kriskras door Rotterdam. Ze genoot van het straatbeeld waarin verschillende culturen... Lees meer »

Hoeder van cultureel erfgoed

Gieten en plakken. Dat is kortgezegd hoe Oscar Paanen en zijn team authentieke plafonds in ere herstellen of herornamenteren. Maar het is... Lees meer »