Genieten van geluid

Binnenkort komt er een klant uit Israël langs bij Mark van Braam, eigenaar van AUDIO21. Hij is al twee dagen bezig de geluidsinstallatie inclusief platenspeler van de gast zo exact als mogelijk na te bouwen, zodat deze in zijn studio in Wapenveld nieuwe speakers kan testen. Een traject waar hij als geluid-estheet intens van geniet. Om dichterbij het oorspronkelijk signaal van de muziek te blijven, draait hij bovendien liever langspeelplaten dan cd’s.

Met Mark van Braam praten over geluid is alleen mogelijk met een muziekje op de achtergrond. Hij kiest voor een elpee van José James, een jonge Amerikaanse zanger. Nadat de naald het vinyl raakt, ontstaat al snel de indruk dat de kamer is omgetoverd in een kroeg waarin deze artiest live optreedt. De donkere jazzy tonen zijn veel voller dan bij een cd. ‘Tegenwoordig brengt elke respectabele artiest naast cd’s ook elpees uit, want er is een groeiende groep die kiest voor het natuurlijke geluid van platen.’

Eigen geluid
Dat Mark van Braam zich voor het gesprek even moet losrukken van het opbouwen van de nieuwste draaitafel, die hij net heeft binnengekregen, vindt hij lastig. Als dealer van bijzonder audio- en hifi-apparatuur, is hij het liefst de hele dag met zijn installaties bezig. In zijn luisterruimte heeft hij verschillende draaitafels opgesteld waarvan er één een classy rode mat heeft. Staaltjes techniek die soms bestaan uit meer dan veertien verschillende materialen. Elke tafel heeft een eigen geluid dat pas goed tot uitdrukking komt als alle onderdeeltjes exact op elkaar zijn afgestemd. Het opbouwen is daarom een taak die hij nooit uit handen geeft.

‘Een goede draaitafel kost al snel 1500 euro en dat gaat door tot zo’n 20.000 euro. Dan wil je ook dat de klant krijgt, waar deze voor betaalt. Daarom verzorg ik de installatie en het opbouwen van de platenspeler altijd zelf. Ja, het is een echte niche markt.’ Welke merken hij verkoopt, is vanuit zijn insteek niet zo interessant volgens de muziekliefhebber, want dat is volgens hem hetzelfde als een BMW met een Jaguar vergelijken. ‘Waarom rijdt de ene auto beter dan de andere?’

Veel van de klanten die bij Mark van Braam een draaitafel kopen, komen bij hem terug. Om de geluid-set verder te optimaliseren, met een versterker, buizenversterker, luidspreker of betere kabels, want iemand die eenmaal merkt met hoeveel respect hij muziek behandelt, wordt daardoor al snel besmet met hetzelfde virus. ‘Dan zitten we samen te luisteren welk geluidsmatig resultaat het gebruik van bijvoorbeeld een betere kabel heeft. Er zijn kabels van enkele tientjes tot duizenden euro’s. Die verschillen hoor je direct op een goede hifi-set.’ 

Essentieel
In het hele traject is volgens de eigenaar van AUDIO 21 een exacte plaatsing van de luidsprekers is essentieel. ‘De units van beide speakers moeten perfect kunnen samenwerken en dat heeft onder andere te maken met de akoestiek van een ruimte. Door de reflecties van het geluid tegen plafond, muren, vloer en interieurdelen, zal de exacte plaatsing in die ruimte bepaald moeten worden.’

Dat vereist ‘schuiven op de millimeter’. Met als doel zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke signaal van de opname te komen. ‘Hoe ik dat doe? Op gehoor en ik heb er een eigen systematiek voor ontwikkeld, waarbij ik mijn jarenlange ervaring gebruik. Ik weet hoe ik die vele duizenden componenten exact op elkaar af kan stemmen.’ Een spel dat volgens de eigenaar van AUDIO21 nooit verveelt.

www.audio21.nl


audio 21

 

Geschreven op

Naar het overzicht

Stijlversterkers

Het kan nooit kwaad om een portie stijl te integreren in het dagelijkse leven. De mooiste producten waarin functionaliteit en uitstraling... Lees meer »

Vrouwen gadgets

Slaap jezelf mooi! Op zoek naar een ultiem wondermiddel voor huid en haar? Beauty Pillow is dé specialist in satijnen kussenslopen. Slaap... Lees meer »

Men on the Move

Goed voorbereid op de koude maanden met de ultieme stijlversterkers. Na vuur en hout heeft Bulgari zich voor zijn herenparfum Glacial Esssence... Lees meer »

Nieuw: Sonos Arc, de premium smart soundbar

Sonos introduceerde begin mei de Sonos Arc, de premium smart soundbar die meeslepend geluid van bioscoopkwaliteit naar huiskamers over de... Lees meer »

Muzikale sfeermaker uit de muur

Aangenaam voor het oog en het gehoor. Ongestoord kunnen genieten van jouw favoriete muziek in huis. Zonder een ander gezinslid te hinderen,... Lees meer »

Genieten van geluid

Binnenkort komt er een klant uit Israël langs bij Mark van Braam, eigenaar van AUDIO21. Hij is al twee dagen bezig de geluidsinstallatie... Lees meer »

De leukste waterflessen op een rij

Hervulbare waterflessen worden steeds vaker gebruikt. Je kunt overal (gratis en gezond) kraanwater tappen, zo hoef je geen PET flesjes meer... Lees meer »

Help, een spin!

In de herfst komen ze opeens uit alle hoeken en kieren tevoorschijn; van klein en dun, tot dik en harig. Spinnen zijn er in vele soorten... Lees meer »