Heavy and light 

Snoeren als decoratie, licht dat een tafelblad lijkt en een zomerhoed als lampenkamp. Al vanaf de oprichting in 1962 verrast het Italiaanse Flos met ontwerpen die de fantasie prikkelen. De creativiteit van bekende namen als Achille, Pier Giacomo, Castiglioni, Philippe Starck en vele andere internationaal geprezen designers maken dat dit merk design, kunst en effectiviteit verenigt. Een van de ontwerpers, waar ze mee samenwerken, is Michael Anastassiades. Een man die is geobsedeerd door stenen.  

Hij woont in Londen, is opgegroeid in Nicosia en ontmoette de chairman van Flos, Piero Gandini, op de achterbank van een taxi. Dat is enkele jaren geleden. Nu is Michael Anastassiades in Amsterdam om zijn String Lights en IC Lights in Nederland te introduceren. Ze vormen samen met de OK Lamp van Konstantin Grcic, de Chapo van Philippe Starck en de Ipnos van Rossi Bianchi de nieuwste aanwinsten van het bedrijf dat een van de grootse pioniers is in het Italiaanse industriële design. 

Trein 

Ooit gestart als civiel ingenieur heeft Michael Anastassiades iets met materialen en vormen. Hij zoekt puurheid en verzamelt al van jongs af aan stenen. Die neemt hij van overal ter wereld mee om in zijn eigen huis ten toon te stellen. ‘Meestal in de handbagage en dan gedraag ik me alsof die heel licht is. Wat mij daaraan boeit? Elke steen is uniek.’ Die gedachte  speelde in zijn achterhoofd toen hij licht ging ontwerpen voor zijn eigen monumentale pand in Londen. Hij gebruikte het idee dat licht de ruimte kan verdelen. Iets dat hij terugzag bij de elektriciteitsleidingen van de trein. ‘Hoe die de palen verbinden en tegelijk het landschap opdelen, heeft haast iets poëtisch. Dat wilde ik in het interieur brengen.’ Zo nodigen de snoeren van de String Lights van deze Cypriotische ontwerper uit tot het creëren van eigen vormen en structuren. ‘Soms krijg ik wel eens een bericht van iemand die iets heel bijzonders heeft geschapen. Dat iemand er een eigen draai aan geeft, ‘makes me smile.’  

Zelf heeft hij de String Lights in de woonkamer boven de tafel hangen, maar eigenlijk passen ze overal. Er is geen aansluitpunt nodig, omdat je het snoer van het stopcontact gewoon naar de plek spant waar je de lamp wilt hebben. Een lamp die past binnen de filosofie van Flos dat lichtarchitectuur vernieuwend moet zijn. Het Italiaanse merk maakt zich sterk voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe materialen en lichtbronnen door gebruik te maken van de nieuwste technologieën. Van sommige van deze bezit Flos zelfs het patent voor de lichtsector. Zo bestaat bij de OK lamp van Konstantin Grcic de lichtbron uit een ultradun LED oppervlak dat de speciale technologie ‘edge-lighting’ ondersteunt. Hierbij is de LED aangebracht in de perimeter van de cirkel en kan de lichtstraal, dankzij een systeem om het licht te geleiden toch het hele oppervlak verlichten. De verticale glijdfunctie van de kap van de lamp over de stalen kabel is een ode aan  Achille Castiglioni’s iconische lamp Parentesi. 

Jongleren 

Net als de andere ontwerpers die voor Flos werken, heeft Michael Anastassiades een  hele eigen visie op lichtdesign. Daarin neemt hij duidelijk zichzelf en zijn eigen achtergrond mee. Dat is misschien wel het best zichtbaar in de IC Lights. Daarbij balanceren de bolvormige lampen op staven alsof ze er elk moment af kunnen rollen. ‘Ik kwam op dat idee toen ik een jongleerder zag die de ballen zo perfect liet ronddraaien dat ze stil leken te liggen.’ Zelf zoekt hij zijn hele leven al naar balans. ‘Ik heb altijd twee uitersten nodig om me prettig te voelen. Ik houd er bijvoorbeeld van midden in de drukte van Londen te wonen. Al die prikkels heb ik nodig voor mijn creativiteit.‘  

Nieuw van Flos 

Naast de String Lights en IC Lights van Michael Anastassiades en de OK Lamp van Konstantin Grcic introduceert Flos ook de Chapo van Philippe Starck. Deze lamp bestaat uit een chromen staander waarop een pet of hoed rust. Een grappig object dat natuurlijk ook kan worden gebruikt voor eigen hoeden of petten. Nieuw is ook de Ipnos van Nicoletta Rossi and Guido Bianchi. Deze met staven gevormde kubus is open en het diffuus verspreide licht maakt de structuur haast onzichtbaar en perfect geïntegreerd in de ruimte. De lamp is binnen en buiten te gebruiken en wordt optioneel geleverd met een wit tafeltje waarop deze kan staan.   

Kijk voor meer informatie over Flos en Michael Anastassiades op www.flos.nl.   

Geschreven op

Naar het overzicht

Stoelen weerspiegelen de tijdgeest | RSGA Museum

Veel musea hebben designstoelen in hun collectie. Maar een museum volledig gewijd aan stoelen, dát bestond nog niet in Nederland. Met het... Lees meer »

Natuurlijk design

Zand tussen je tenen, kriebelend gras onder je voeten, de gure wind op je wang of de verwarmende zonnestralen op je hoofd. Even uitwaaien... Lees meer »

Dag en nacht shinen

De dagen worden korter en donkerder. Winter is coming. Gelukkig is Light Design van Loenen een oase van licht en warmte. Deze knusse winkel... Lees meer »

Buiten de lijntjes kleuren

Als hij tekent, zit hij in zijn eigen cocon. Dan verdwijnt de wereld om hem heen en is hij met zijn hoofd ín de tekening. Maar waar interieurdesigner... Lees meer »

Lampenkappen op maat!

Light Design van Loenen uit Wassenaar heeft niet alleen exclusieve verlichting, maar maakt ook lampenkappen op maat uit eigen atelier en... Lees meer »

The next thing

Pioniers, verhalenvertellers, wereldverbeteraars: ontwerpers Maartje Dros en Eric Klarenbeek zijn het allemaal. Samen vormen ze Studio Klarenbeek... Lees meer »

Met aandacht luisteren

Een audiosysteem dat vanuit alle hoeken je zintuigen prikkelt, een televisie die je thuis een bioscoopervaring geeft: Bang & Olufsen staat... Lees meer »

Outfits met impact

Prachtige stoffen, geraffineerde breisels, mooie warme kleuren; dit winterseizoen laat She’s Different in Rijssen je weer verbazen met een... Lees meer »

Urban design

Een goede inrichting is een mix van oude en nieuwe voorwerpen, verfijnd en eenvoudig, kostbaar en alledaags. Dat geeft je huis het unieke... Lees meer »

Het buitenleven leuk maken

Een oer-Hollands designmerk voor het buitenleven verovert de outdoorbranche. Sinds 2017 heeft Bubalou haar positie als lifestyle merk met... Lees meer »

De kracht van licht

Familiebedrijf Versteeg Lichtstudio in Haarlem heeft al 43 jaar ervaring met het verlichten van woonhuizen, werkplekken en hotels/restaurants.... Lees meer »

Een elegante dame

Het jaar 2020 staat in ieders geheugen gegrift: het was het eerste coronajaar. Precies dan openen interieurspecialisten René en Sophia Wansleeben... Lees meer »

Interieur van a tot z

Interieurspecialist Prummel in Stadskanaal is het familiebedrijf van Jelle en Ria Prummel. Hier draait alles om aandacht en beleving, laten... Lees meer »

Buiten de lijntjes kleuren

Als hij tekent, zit hij in zijn eigen cocon. Dan verdwijnt de wereld om hem heen en is hij met zijn hoofd ín de tekening. Maar waar interieurdesigner... Lees meer »

Vakantiegevoel in huis

Je vindt er dingen die je nergens anders vindt en een sfeer waardoor je je even buiten Nederland waant. Dat had Jet van Basten Batenburg... Lees meer »

Meer dan een mooi ontwerp

Cecilia Kollross is in Brazilië geboren en opgegroeid. Daar heeft ze architectuur en stedenbouw gestudeerd. In Nederland heeft ze bij de... Lees meer »

Retrodeuren in Zoetermeer

Retrodeuren voor mensen die mooie deuren wensen. De specialist Retrodeuren.nl is dé specialist als het om stalen deuren gaat. Denk hierbij... Lees meer »

Een interieur dat rust brengt

Niets is zo persoonlijk als de inrichting van je huis. Hoe fijn is het dan om het interieurdesign over te laten aan twee specialisten die... Lees meer »

Zomertijd

Zomertijd! Dagen waarin het leven binnen en buiten ontspannen in elkaar overvloeit. Eindeloos genieten met duurzaam tuinmeubilair wat lang... Lees meer »

Lovely landscape

De natuur, een oneindige inspiratiebron! Van vertrouwde natuurverschijnselen in de vorm van golven en wolken, tot verstilde momentopnames... Lees meer »