DESIGN | Alex de Witte  

 

Er zijn veel dingen die Alex de Witte beslist niet wil. Dat is gezien worden als een ontwerper die alleen maar lampen maakt. Daarom heeft hij voor zijn nieuwste projecten de samenwerking gezocht met andere ontwerpers en mensen uit andere vakgebieden. Niet blijven hangen in het oude is zijn slogan.  

Vanuit zijn woonkamer in ’s-Hertogenbosch bieden grote ramen zicht op het golfterrein dat voor zijn huis ligt. Hier heeft hij zich teruggetrokken na zijn scheiding drie jaar geleden. Het moment dat hij zich realiseerde dat er wel erg veel tijd ‘alleen’ over bleef. ‘Ik was altijd al op mezelf, maar heb toen echt wel even getwijfeld of ik als ontwerper verder wilde gaan. De inspiratie was weg.’ 

 
The Big Bubble restaurant The Big Bubble Black The Big Bubble Coloured Editition Aurum
 

‘Ik had ook een goede pianist kunnen zijn.’ - Alex de Witte

Zandkorrels

Het idee dat hij maar wat aanrommelde en dat niemand wachtte op de objecten die hij maakte, noodzaakte hem zichzelf opnieuw uit te vinden. Inmiddels weet hij weer dat hij met kunst echt iets toe kan voegen. ‘Ik ben best wel poëtisch en kan me helemaal verliezen in een boek of een film. Dat gevoel wil ik ook met mijn ontwerpen oproepen. Zo ben ik van kindsaf al geïnteresseerd in het heelal. Dat er meer planeten zijn dan alle zandkorrels op aarde. Dat is toch onvoorstelbaar?’ 

Verbeelden wat eigenlijk ongrijpbaar is. Het is een rode draad in zijn werk. Zo was het idee voor de lampen die hij ontwierp als zeepbellen ontstaan terwijl hij zijn zoontje bellen zag blazen. Het moment dat deze uit elkaar spatten vangen en vastleggen. Zo lijkt het ook of de twee bollen van de hanglamp die met elkaar verbonden zijn ieder moment terug zullen deinzen.  

‘Wanneer stap je in een beweging? Het liefst zit ik in die momenten. Zo breng ik op de globes die ik nu ontwerp een glazuurlaag aan die verschillende effecten creëert zoals het effect of er net een storm over de aarde heeft gewaaid en je nog de ribbels ziet die daardoor achter zijn gebleven. Daarvoor is fantasie nodig, want de wereld en wat je ziet is niet persé een mooi beeld. Ik wil voorbij die vaste vorm gaan van alle landen die je ziet liggen.’ 

Geloof

Hoewel hij zwaargelovig opgroeide zonder tv en radio is hij in staat vernieuwend te werken. Vroeger al dacht hij veel na en al heel jong nam hij zich voor niet op dezelfde manier te willen leven als zijn ouders. ‘Ik was echt een dromerig kind. Als je opgroeit met zoveel dogma’s leer je al heel jong los te laten en krijg je een ruimere visie. Ik heb dat daarom bewust losgelaten. Een gevolg van die opvoeding is nu nog steeds dat ik me absoluut niet wil laten beknellen, zoals tot een ontwerper die alleen lampen maakt. Ik werk echt vanuit een idee en kijk daarna pas welk product daarbij past. Dat dit toevallig vaak lichtobjecten zijn, komt doordat deze veel vormvrijheid geven.’  

Met andere kunstenaars of professionals werkt hij veelal op projectbasis. Een goed voorbeeld daarvan is de samenwerking met textieldesigner Roos Soetekouw met wie hij een lichtobject ontwierp dat bestaat uit 50 meter lange zijden draden. Ook voor zijn nieuwste project ‘Earth’ werkt hij intensief samen met keramiekfabriek Cor Unum die zijn ontwerp op de Salone del Mobile in Milaan presenteert.  

Dat het gezelschap van anderen veel kan brengen, ontdekte Alex ook buiten zijn werk toen hij een keer samen met zijn broer aan een hardloopwedstrijd meedeed. ’Dan begrijp je opeens dat het niet alleen om hardlopen gaat, maar vooral om de gezelligheid eromheen, samen een doel voor ogen hebben en ergens voor gaan. Binnenkort loop ik samen met mijn vader van 75 en drie broertjes een wedstrijd, hartstikke leuk toch? Een mens heeft gewoon anderen nodig.’ 

Geen vooroordeel

Dat zijn ouders hebben geaccepteerd dat hij niet meer gelooft en geen vooroordeel hadden over zijn scheiding, kan Alex enorm waarderen. ‘Ze gingen er meteen vanuit dat ik niet anders kon en alles geprobeerd had. Het contact is prima en ik vind het leuk dat mijn moeder ook schildert. Ze is ooit begonnen met de Hindelooper schilderkunst en volgt, ook nu ze ouder is, nog steeds cursussen.’  

Of het nu aan zijn jeugd ligt of zijn drang om overal over na te denken: zelf vindt hij tot slot niet dat hij een echt goede, maar ook geen slechte ontwerper is. ‘Soms denk ik wel eens dat succesvol zijn vooral te maken heeft met doorzettingsvermogen en doen wat je leuk vindt. Natuurlijk moet je talent hebben, maar als ik piano spelen heel erg leuk had gevonden en had willen leren, had ik zo maar een goede pianist kunnen zijn. Belangrijk is vooral dat je in jezelf gelooft.’  

Meer over Alex de Witte: 

  • Zelf heeft Alex de Witte in zijn huis aardig wat design verzameld waaronder een kast van Piet Hein Eek, een stoel en een 3D geprinte tafel van Dirk van der Kooij en een schilderij van Klaas Gubbels.  
  • Werk is volgens hem niet zaligmakend. ‘Ik houd me zoveel mogelijk aan een veertigurige werkweek.’ 
  • ‘Reizen voor het werk is veel leuker dan reizen voor je plezier, want dan heb je tenminste een doel.’  
  • Eén van zijn favoriete boeken is Pachinko van Min Jin Lee. Een verhaal over een Koreaanse familie die emigreert naar Japan. ‘Eigenlijk gebeurt er niets, maar het is juist de beschrijving van hun leven die het boeiend maakt.’  

Big bubble

Alex de Witte is een Nederlandse ontwerper die vooral bekendheid verwierf met zijn ‘Big bubble’ lamp. Een lamp die is vormgegeven in de vorm van een zeepbel. Een ander ontwerp van hem is de ‘Momentum’, een hanglamp bestaande uit verkleefde glazen bollen die tegen elkaar aan lijken te botsen en weer uit elkaar gaan. Op het moment werkt hij aan een nieuwe serie objecten. Dit zijn globes die hij gaat voorzien van een laag glazuur om zo een soort droomwereld te creëren. ‘Mensen verrassen, laten nadenken en meenemen naar een andere dimensie. Niet meteen het eindresultaat dicteren.’ Dat is wat hij graag wil. Kijk voor meer informatie op www.alexdewitte.nl 

Geschreven op

Naar het overzicht

Lampenkappen op maat!

Light Design van Loenen uit Wassenaar heeft niet alleen exclusieve verlichting, maar maakt ook lampenkappen op maat uit eigen atelier en... Lees meer »

The next thing

Pioniers, verhalenvertellers, wereldverbeteraars: ontwerpers Maartje Dros en Eric Klarenbeek zijn het allemaal. Samen vormen ze Studio Klarenbeek... Lees meer »

Met aandacht luisteren

Een audiosysteem dat vanuit alle hoeken je zintuigen prikkelt, een televisie die je thuis een bioscoopervaring geeft: Bang & Olufsen staat... Lees meer »

Outfits met impact

Prachtige stoffen, geraffineerde breisels, mooie warme kleuren; dit winterseizoen laat She’s Different in Rijssen je weer verbazen met een... Lees meer »

Urban design

Een goede inrichting is een mix van oude en nieuwe voorwerpen, verfijnd en eenvoudig, kostbaar en alledaags. Dat geeft je huis het unieke... Lees meer »

Het buitenleven leuk maken

Een oer-Hollands designmerk voor het buitenleven verovert de outdoorbranche. Sinds 2017 heeft Bubalou haar positie als lifestyle merk met... Lees meer »

DePadova Flagshipstore door Studio van ‘t wout

Een primeur voor Nederland; DePadova Flagshipstore is nu te vinden in Den Haag. Studio van ʼt Wout haalde deze Italiaanse design meubelen... Lees meer »

Ongewoon gewoon

Haar eerste ontwerp niette ze in elkaar met bloemenfolie op een pop. En nog altijd weet de Venlose modestyliste Monique Désar van niets... Lees meer »

All things lila

Dat lila zeker niet braaf hoeft te zijn, bewijzen verschillende topontwerpers. Onze favoriete items in de mooiste pastelkleur van deze zomer.... Lees meer »

‘Ik creëer een droomwereld, een utopie’

Ontwerper Claes Iversen heeft niet stilgezeten: naast het ontwerpen van couture die geliefd is bij een hele stoet aan bekende vrouwen, onder... Lees meer »

Paradijs voor shopliefhebbers

In het Rotterdamse Hillegersberg is het charmant shoppen. Het winkelhart in de driehoek Bergse Dorpsstraat-Weissenbruchlaan-Streksingel... Lees meer »

Verder kijken, meer zien

Het ‘montuur’ van Bij Maarten in Emmen bestaat uit de winkel, maar het gaat uiteindelijk om de inhoud: de glazen. En dat zit hier méér dan... Lees meer »

De lekkerste olijfolie in de mooiste flessen

‘Ik ben als kind in een ketel met olijfolie gevallen. Anders kan ik mijn fascinatie voor dit vloeibare goud niet verklaren’, aldus Nico... Lees meer »

Bloemrijke hebbedingen

Badlaken Scarlett van Essenza Scarlett is de naam van dit stijlvolle strandlaken van Essenza (100 x 180 cm) vol zomerse bloemen. In Sage... Lees meer »

Nidum: modern design in monumentaal Arsenaal

De verbouwing is nog in volle gang, maar als alles volgens plan verloopt, opent Nidum begin 2021 haar deuren. Het Arsenaal in Grave, ooit... Lees meer »

A little cows dream: een eerbetoon aan de koe in designtassen

Berta. Willem. Keesje. Sjoukje. Dirk; zomaar een greep uit de gele oormerken waaraan de items van Alittlecowsdream direct herkenbaar zijn.... Lees meer »

Designer Efva Atttling | ‘Mijn creatieve antennes staan altijd aan’  

Efva Attling is in Zweden een grootheid. Ze ontwierp de bekende ronde bril voor Iris Apfel, was twaalf jaar topmodel bij Eileen Ford en... Lees meer »

DESIGN | Alex de Witte  

Er zijn veel dingen die Alex de Witte beslist niet wil. Dat is gezien worden als een ontwerper die alleen maar lampen maakt. Daarom heeft... Lees meer »

LUXURY BRANDING | Studio Succes 

Iemand die de website van het Hilversumse Studio Succes bezoekt, krijgt een zwart scherm met gouden letters te zien. Daarop staat het bericht... Lees meer »

Stoer en vrouwelijk  

Na haar eerste carrière als marketingmanager in de IT-industrie startte Wendela de Goederen een high-end badmodemerk: BoxerinBlue. Geïnspireerd... Lees meer »