Liefdevol thuis

Verzorgd Wonen in Exloo lijkt in niets op een traditioneel verpleeghuis. Deze particuliere woonzorgvoorziening, voor ouderen in een voormalige boerderij, heeft een kleinschalig, ruimtelijk én huiselijk karakter. Persoonsgerichte zorg is een vanzelfsprekendheid.

Verpleegkundige Rita van Breden, medeoprichter van Verzorgd Wonen in Exloo, startte op jonge leeftijd in de ouderenzorg. Het was altijd haar droom om ooit voor zichzelf te beginnen in kleinschalige vorm, om dichter bij de mensen te zijn en meer maatwerk te kunnen bieden. Op het schoolplein raakte ze in gesprek over haar ambities met dorpsgenoot Erica Georgius, bedrijfskundige. Het plan kwam in een stroomversnelling toen het perfecte pand te koop kwam.

THUISGEVOEL

De boerderij in Exloo, die voorheen een agrarische bestemming had, werd ingrijpend verbouwd en een flink stuk naar achteren uitgebreid. Binnen is geen appartement hetzelfde. Er zijn meerdere huiskamers, met in het midden een open keuken, veel zitmogelijkheden binnen en buiten en een activiteitenruimte. ‘De ruime appartementen, grote tuin en mooie omgeving dragen bij aan het thuisgevoel’, vertellen Georgius en Van Breden. ‘Mensen die eerder landelijk of vrijstaand gewoond hebben, spreekt dat erg aan. Het maakt de overgang minder groot.’

AANDACHT

Hoewel het mooie gebouw zonder meer bijdraagt aan het welbevinden van de bewoners, staat de kwaliteit van de zorg voorop. Dankzij het kleinschalige karakter is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en liefdevolle verzorging. ‘Ieder mens is anders, dat respecteren wij. Ouderen behouden bij ons zoveel mogelijk hun leven en levensstijl die ze altijd hebben gehad. We hebben nu zestien bewoners, in leeftijd variërend van eind zeventig tot achterin de negentig, die door fysieke klachten of dementie niet meer zelfstandig kunnen wonen.’

POËZIEOCHTEND

Het team van Verzorgd Wonen in Exloo bestaat uit professionele zorgmedewerkers, gastvrouwen en activiteitenbegeleiders. ‘Onze maandelijkse bezinningsochtend met muziek valt altijd erg in de smaak. Ook organiseren we af en toe poëzieochtenden of we nodigen een bandje uit om bij ons te komen repeteren. Om de week geeft een fysiotherapeut fysiogym.’ Exloo is een levendig historisch dorp op de Hondsrug. Even koffie drinken, naar de bloemenwinkel of bakker met familie is voor de bewoners een heerlijk uitje op loopafstand.

 

ZUIDERHOOFDSTRAAT 20 • EXLOO • T 0591 72 93 50 • WWW.VERZORGDWONENINEXLOO.NL

 

 

REDACTIE:NATASJA ADMIRAAL | FOTOGRAFIE: BIANCA VERHOEF

Geschreven op

Naar het overzicht

Wonen op het water | Smits Jachtmakelaardij

Geheel in lijn met de opkomende trend van waterwonen ontwaart Smits Jachtmakelaardij een stijgende belangstelling voor schepen als woonruimte.... Lees meer »

Een halve eeuw aan toewijding | Ton Scholten

Wat begon met een kleine garage vol tegels, is een halve eeuw later uitgegroeid tot een succesvolle onderneming in tegels en sanitair met... Lees meer »

Beleef je nieuwe badkamer bij Sanitair Design Center Alkmaar

Wie Sanitair Design Centre Alkmaar bezoekt, stapt in een veelzijdige showroom vol sanitair en tegels uit het luxe segment. Gelegen aan de... Lees meer »

Eco chiq

Ook op interieurgebied wordt het snel eenvoudiger om te kiezen voor meer duurzame eco-producten. Van beddengoed tot behang én met net zoveel... Lees meer »

Pilat & Pilat: Ambachtelijke meubelmakers ‘famylje’ uit Friesland

Diny. Hinke. Jehannes. Lutske. Mads. Meint. Stien. Tiemen. De namen van de modellen, verraden meteen de Friese afkomst van het meubelmerk... Lees meer »

Tussen de lakens met Goodnight

Goodnight is de grootste slaapkamer van Nederland. De winkel op Woonboulevard Cruquius telt 5000 vierkante meter en meer dan vijftig beddenmerken;... Lees meer »

Drie tips die jou minder tijd kwijt laten zijn aan het schoonmaken jouw woning

Schoonmaken is over het algemeen een klus waar we niet blij van worden. Ondanks het feit dat we hier niet blij van worden is het een klus... Lees meer »

Van visgraat tot Hongaarse punt

Wat is het verschil tussen visgraat en een Hongaarse punt? Het is één van de meest gestelde vragen die Dutzfloors krijgt. En dat is ook... Lees meer »

Slaapkenner Lisse: Goed slapen begint met een goed advies

Een goede nachtrust zorgt voor goede concentratie door de dag heen, geeft een positieve houding én zorgt ervoor dat u minder vaak ziek bent.... Lees meer »

Happy Circle: Stijlvol, duurzaam en tijdloos

Happy Circle, de plantenhanger, is een Nederlands product en merk, bedacht door Isabelle Leijser. Door het multifunctionele design en de... Lees meer »