De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl

1176-3b106feb1cc2619e877940da4ed4707e 1176-e60e95dfd2f2c2f1a772b5d02de4ac67 1176-b83ea9310de6e093b1df693e9c3e4c64 1176-f3368c536f4260617f3931b16f61ea8e 1176-1b524ec69002a6f12d05597c96f1ba6d

Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die dit jaar van 10 tot 14 januari voor de 28e keer in Ischgl plaatsvond, transformeerden vier internationale kunstenaarsparen de hellingen van Ischgl in een openluchtgalerij voor wintersportvisies in vijf dagen. Gasten aan het Oostenrijkse skigebied kunnen de spectaculaire sneeuwsculpturen met als thema ‘wintersport’ tot het einde van het seizoen bezichtigen.

Ijskoude wintersportvisies
Vier spectaculaire sneeuwsculpturen, vier teams van kunstenaars uit drie landen en slechts één 1e plaats. Voor de Ischgl-jury bleek de 28e sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White" met het thema "Wintersport" dit jaar een lastige keuze: "Elk jaar imponeren de kunstenaars ons opnieuw met hun creatieve interpretaties van het motto en hun vakkundige uitvoering. Dit jaar maakten de vier kunstenaarsparen onze keuze bijzonder moeilijk", vertelt jurylid Dietmar Walser, directeur van het toeristenbureau Paznaun - Ischgl. Het oordeel van de jury: 2022 Ralf Rosa en Peter Fechtig uit Duitsland wonnen goud voor hun bobsleebaan "Speed". De tweede plaats ging naar Vladimiro Tessaro en Giovanni Fabiani uit Italië met hun "Ice Skates". Brons werd behaald door Simon Rauter en Peter Waldboth uit Italië met hun "Big Air" snowboarder. De vierde plaats ging naar de Engelse Justin Scott en Martin Sharp met hun interpretatie van Eddie the Eagle. Gasten kunnen de ijzige wintersportmonumenten te voet of op ski's van alle kanten bewonderen. Een kaart met uitleg en locaties van de "vormen in het wit" is ter plaatse gratis verkrijgbaar.

‘Shapes in White’ – het idee achter het kunstproject
Wat doen we met alle sneeuw? Kunst - wat nog meer? Het idee voor het sneeuwsculptuurproject 'Shapes in White' ontstond 29 jaar geleden. Sindsdien tonen beeldhouwers van over de hele wereld elk jaar hun ontwerpen aan de jury van de sneeuwsculpturenwedstrijd in Ischgl. De jury selecteert de beste en nodigt de kunstenaarsparen uit om hun ideeën uit te voeren in de Silvretta Arena. De sneeuwartiesten hebben dan vijf dagen de tijd om hun tot tien meter hoge sneeuwmeesterwerken te creëren in het skigebied dat zich uitstrekt over 239 km pistes. Het motto wordt vooraf aangekondigd en verandert elk jaar. Een breed scala aan thema's is al fantasierijk geïmplementeerd met sculpturen van de oprichters van de Silvrettaseilbahn AG voor het 50-jarig jubileum (2014), zeedieren (1995) en draken (2012). Deze winter kunnen wintersportfans zich verheugen op het ontdekken van interpretaties van 'wintersport' als onderdeel van de 28ste 'Shapes in White' sneeuwsculptuurwedstrijd.

Meer informatie: www.ischgl.com/en

Geschreven op

Naar het overzicht

Hedendaagse kunst in plaats van oude meesters in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties,... Lees meer »

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug

Kunstdetective Arthur Brand vindt overal ter wereld gestolen kunst terug. Hij beweegt zich tussen maffiabazen en politiekorpsen en zit aan... Lees meer »

3D-kunstenaars werken in Leeuwarden aan een ode aan Escher

Op 17 juni 2023 is het precies 125 jaar geleden dat één van de beroemdste Leeuwarders aller tijden werd geboren: Maurits Cornelis Escher.... Lees meer »

Zomertentoonstelling in Galerie Mokum 1 juli t/m 29 juli

Wandel binnen in de warme slaapkamers van Kenny Harris en de levendige terrassen van Nico Heilijgers op de jaarlijkse Zomertentoonstelling... Lees meer »

Famous

Brigitte Bardot, David Bowie, Kate Moss, Marlene Dietrich en Roger Moore: weinig fotografen hebben zoveel muzieklegendes, filmsterren, mode-iconen... Lees meer »

Spiegelende schatkist

Alsof er een UFO was geland in het centrum van stad. Dat is hoe veel Rotterdammers de komst van Depot Boijmans van Beuningen hebben ervaren.... Lees meer »

The Beauty of Fine Art

In ‘The Beauty of Fine Art’ neemt kunsthistorica en kunsthandelaar Babette Claassen je mee in de bijzondere wereld van kunst. Van museumbezoek... Lees meer »

Cultuur- en kunstdagen

Wil jij twee entreetickets winnen? Ga naar www.lourens.nl/cultuuragenda Art Rotterdam Wil je naar de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse... Lees meer »

Expressie met één lijn

Kunstenaar Niels Kiené, alias Salventius, staat bekend om zijn minimalistische portretten. Tekeningen die steevast zijn opgebouwd vanuit... Lees meer »

Masterly

Dutch Design in Milaan Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vormde het prachtig gerestaureerde Palazzo Francesco Turati (1876) in Milaan... Lees meer »

De ultieme bestemming voor luxepaardjes?

Een beetje luxepaardje is te vinden in het Zweedse Dalarna. Deze regio staat bekend om zijn Dala-paardjes, maar heeft ook luxepaardjes heel... Lees meer »

Een luxe wintersport

Hét luxueuze gebied in Frankrijk is Méribel. Het skioord ligt in het hart van Les Trois Vallées, in de regio Savoie Mont Blanc. Hier zijn... Lees meer »

Wonderlijke Alice in Wonderland wereld

Wanneer je voor de ingang op het Noordeinde staat zal je het misschien niet verwachten, maar achter de deuren van De Salon van Fagel in... Lees meer »

Wintersport volgens Scandinavisch design

Scandinavisch design is enorm populair en iedereen heeft thuis wel iets van Noordse origine in huis staan. Maar helemaal nu in de post covid... Lees meer »

Sterren service in de bergen

De Nederlander Michel Wichman runt al jaren het populaire Hotel Spitzhorn in het Zwitserse Saanen-Gstaad. De hotelier in hart en nieren... Lees meer »

Winter in het hart van Scandinavië

Wintersport zoals wintersport bedoeld is: sportief en ontspannen, voor jong en oud, en zonder lange wachtrijen bij de liften. Zeer betaalbaar... Lees meer »

De kunst van wintersport in de sneeuw van Ischgl

Kunst en wintersport gaan vanaf nu weer hand in hand op de pistes van Ischgl. Tijdens de sneeuwsculptuurwedstrijd "Shapes in White", die... Lees meer »

Top-10 favoriete reisbestemmingen compleet op de schop

De pandemie heeft de weg vrijgemaakt voor een andere manier van reizen, mét nieuwe favoriete bestemmingen. Europese steden die per auto... Lees meer »

Nederlanders willen massaal naar Oostenrijk in de herfstvakantie

Nu de herfst officieel begonnen is, is Nederland druk bezig met het plannen van een vakantie in het najaar. Uit recent onderzoek blijkt... Lees meer »

Aruba is écht One Happy Island

Stralende lach, twinkelende ogen en een boodschap uit het hart. ‘Welcome to Aruba, One Happy Island’, verwelkomt de receptioniste haar gasten.... Lees meer »