Frisse wind bij De Bokkedoorns

Sinds maart wordt de keukenbrigade van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in de Noord-Hollandse duinen aangevoerd door Roy Eijkelkamp. De kersverse chef-kok gaat deze nieuwe uitdaging aan met een bescheidenheid die hem siert.

 Al tien jaar is Roy Eijkelkamp werkzaam bij De Bokkedoorns, waarvan de afgelopen vijf jaar als sous-chef naast Menno Post. Hij beseft wel degelijk dat hij nu tot de ‘grote jongens’ behoort. ‘Maar’, benadrukt hij, ‘de afwasser is net zo belangrijk als de chef-kok. We doen het met elkaar: er kan niet één schakel ontbreken in het team. Bij ons geen haantjesgedrag in de keuken, we gaan voor elkaar door het vuur.’

Jongensdroom
Zelf begon hij op zijn dertiende in de afwas bij Grand Bistro De Rotonde in Vorden, waar hij in de leer ging als kok. Als kind droomde hij al van een culinaire carrière. ‘Elke zondag keek ik bij mijn oma naar het tv-programma Koken met Sterren van Cas Spijkers. Enorm inspirerend!’

Bij De Bokkedoorns ligt de lat hoog. Dag en nacht is hij samen met zijn team bezig om constante kwaliteit te waarborgen. ‘Soms ben ik maanden op zoek naar dat ene ingrediënt.’ Met ‘mooie plaatjes maken’ houdt de chef zich niet bezig, wel met het creëren van een samenspel van pure smaken.

‘Ik kies eerst het hoofdbestanddeel, dat moet van uitmuntende kwaliteit zijn. Vervolgens ga ik aan de slag met de saus, dat is de ziel van het gerecht. Pas dan volgt de garnering en ga ik nadenken over de presentatie. Alle overbodige opsmuk laat ik achterwege, zodat elk element dat het op het bord ligt echt van toegevoegde waarde is voor het gerecht.’

Smaakvol
Een mooi voorbeeld is het voorgerecht dat uit slechts vier ingrediënten bestaat: langoustine, bleekselderij, citrusvrucht en kaviaar. ‘Puur, eenvoudig en ongelooflijk smaakvol. Iedereen gaat ervan uit zijn dak!’ Eigenaar Pascal Beeren voegt eraan toe: ‘De keukenbrigade experimenteert voortdurend met nieuwe producten en technieken. Roy is enorm creatief. Bijzonder is dat onze gasten hem snel omarmd hebben, dit zien wij als een groot compliment.’

www.bokkedoorns.nl

 

 

 

 

 

Naar het overzicht